2023年1月10日火曜日

Fusieplannen van Euronav en Frontline afgeblazen: aandeel zakt met 20 procent - De Standaard

De Noorse olietankerrederij Frontline wil niet meer samengaan met haar Belgische sectorgenoot Euronav. Het bedrijf meldt dat het fusieakkoord is opgezegd. Op de beurs incasseert het aandeel in de vroege handel een tik van ongeveer 20 procent.

De fusie moest leiden tot een wereldwijde leider in de olietankerindustrie, luidde het vorig jaar bij de aankondiging van de plannen. Maar al snel bleek dat de familie Saverys, die Euronav oprichtte, zich tegen de fusie verzette. De familie trok haar belang in Euronav vervolgens op tot 25 procent om de fusie te blokkeren.

Dat opzet lijkt nu geslaagd. In een persbericht zegt Frontline er nu zelf de stekker uit te trekken. Frontline zal geen ruilbod doen op de aandelen van Euronav en ook geen beursnotering in Brussel meer aanvragen.

‘We betreuren dat we de fusie zoals gepland in juli 2022 niet hebben kunnen afronden’, zegt Frontline-ceo Lars H. Barstad. Een reden voor het laten varen van de plannen geeft het bedrijf niet in de mededeling.

Beurs

Op de beurs zorgt het afblazen van de fusie voor een verkoopgolf. Beleggers die erop hadden gerekend dat het aandeel door de fusieplannen nog verder in waarde zou stijgen, dumpen Euronav nu massaal. Terwijl het aandeel maandagavond nog afsloot op 15,13 euro, zakte het bij het luiden van de openingsbel al meteen tot 12,58 euro. Binnen een halfuur tuimelde het verder omlaag tot 12,15 euro, of een waardedaling van net geen 20 procent.

Toch noteert het aandeel nu nog steeds hoger dan begin vorig jaar, toen de koers van Euronav op Euronext Brussel rond de 8 euro schipperde. Na het uit de doeken doen van de fusieplannen door Frontline steeg de koers in het najaar wel tot boven de 20 euro. Nadat bleek dat de familie Saverys zou volharden in het verzet die de koers de jongste weken echter al duidelijk terug. De huidige koers van ruim 12 euro ligt nu in de buurt van de koers van voor de fusieplannen uitlekten.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzAxMTBfOTEwMjAyNDTSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿