2023年1月5日木曜日

Na de massale aanwerving tijdens corona volgt nu de grote ontslagronde: Amerikaans e-commercebedrijf Amazon wil 18.000 mensen ontslaan - VRT.be

Het Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon wil wereldwijd meer dan 18.000 mensen ontslaan. Tijdens de coronaperiode werd nog massaal personeel aangenomen door de toenemende vraag, maar het bedrijf ziet nu "door de onzekere economie" zijn winst dalen en verwacht een zwakke groei. "We kunnen het aantal werknemers niet elk jaar enorm uitbreiden."

Amazon had vorig jaar al bekendgemaakt dat het een groot aantal werknemers zou ontslaan en was daar in november al mee begonnen, maar de 18.000 die CEO Andy Jassy gisteren aankondigde, zijn meer ontslagen dan eerst werd verwacht. Eind vorig jaar was er in Amerikaanse media sprake van zo'n 10.000 mensen. De ontslagen zijn ook wereldwijd, ook personeel in Europa zal worden getroffen.

Volgens Jassy zullen de ontslagen vooral te voelen zijn bij de afdelingen e-commerce en human resources. Amazon zal naar eigen zeggen een ontslagvergoeding betalen en de mensen helpen bij de zoektocht naar ander werk. Bij Amazon werken wereldwijd zo'n 300.000 mensen op vaste basis. 6 procent van hen zal dus naar een andere baan moeten zoeken. In totaal stelt Amazon meer dan 1,5 miljoen mensen te werk.

De ontslagen zijn een opvallende koerswijziging ten opzichte van de vorige jaren. Tijdens de coronapandemie werd er nog massaal personeel aangenomen, om te voldoen aan de stijgende vraag omdat meer mensen door onder meer de lockdowns online gingen winkelen. Amazon verdubbelde zelfs het plafond van zijn basisloon om de concurrentie met andere bedrijven aan te gaan op de arbeidsmarkt.

(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Maar in het derde kwartaal van vorig jaar zag Amazon zijn winst dalen. En voor het laatste kwartaal verwacht het bedrijf een zwakke groei. Een van de oorzaken daarvan is dat klanten minder uitgeven doordat het leven door de stijgende prijzen alsmaar duurder wordt. 

Volgens CEO Jassy maakt de "onzekere economie" het moeilijker om jaarlijks plannen te maken. Hij benadrukt ook dat het bedrijf de voorbije jaren snel mensen heeft aangenomen. "Bedrijven die lang meegaan, gaan door verschillende fases. Ze kunnen het aantal werknemers niet elk jaar enorm uitbreiden", argumenteert Jassy de ontslagronde.

Amazon is niet het enige technologiebedrijf dat mensen ontslaat, maar voorlopig wel het bedrijf met de grootste ontslagronde. In 2022 werden in die sector meer dan 150.000 mensen de laan uitgestuurd. Dat aantal zal zeker nog stijgen. In november vorig jaar kondigde Meta (het bedrijf boven Facebook, Whatsapp en Instagram) nog 11.000 ontslagen aan, bijna 13 procent van zijn werknemers. Ook de nieuwe Twitter-CEO Elon Musk ontsloeg duizenden mensen.

In ons land werd begin november in Antwerpen nog een eerste verdeelcentrum van Amazon geopend, met zo'n 60 werknemers en 200 externe chauffeurs. In Antwerpen komen pakketjes aan uit verdeelcentra in Frankrijk en Duitsland. Via onderaannemers of koeriersbedrijven worden die pakjes dan bij de klanten gebracht. Het is niet duidelijk of er gevolgen zijn voor het personeel in ons land.

Amazon.com is opgericht in 1994 en is uitgegroeid tot het grootste bedrijf dat goederen via het internet verkoopt. Oorspronkelijk verkocht het alleen boeken, maar intussen is het aanbod sterk uitgebreid. In de VS richtte Amazon ook al warenhuizen op, onder de naam Amazon Fresh.

Amazon is opgericht door Jeff Bezos, die in 2020 als eerste een vermogen van meer dan 200 miljard dollar had. Intussen is hij al enkele jaren geen CEO meer.

Amazon krijgt vaak kritiek, omdat het zijn monopolie zou misbruiken, maar ook vanwege de slechte lonen en arbeidsomstandigheden. In de Verenigde Staten heeft Amazon een actief beleid tegen vakbonden. De lonen zijn er ook zo laag dat sommige werknemers een tweede baan nodig hebben.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiOWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMS8wNS9hbWF6b24tb250c2xhZ2VuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿