2023年1月12日木曜日

Ryanair zal definitief geen vliegtuigen meer stationeren op Brussels Airport, daardoor verdwijnen aantal bestemmingen - VRT.be

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair sluit zijn basis op Brussels Airport definitief. De basis was al gesloten tijdens dit winterseizoen en zal ook in het zomerseizoen, dat in de luchtvaart einde maart start, niet meer opengaan. Dat zegt vakbondsman Hans Elsen van ACV Puls. Ryanair bevestigt dat het geen vliegtuigen meer op Brussels Airport zal stationeren, maar dat er wel nog vluchten van de maatschappij van en naar Zaventem zullen vliegen. 

De vakbonden zijn vandaag ingelicht door de directie. Door de sluiting dreigen 59 mensen hun baan te verliezen, klinkt het. De sluiting van de basis op Brussels Airport betekent niet dat er géén Ryanair-vluchten meer zullen landen of vertrekken, want er worden nog altijd vluchten uitgevoerd met toestellen die op buitenlandse luchthavens gestationeerd zijn. 

Ryanair bevestigt dat er deze zomer nog 12 routes van en naar Zaventem blijven bestaan. Het gaat om vluchten vanuit Brussels Airport van en naar Barcelona, Mallorca, Berlijn, Marrakesh, Dublin, Pisa, Girona, Porto, Madrid, Rome, Malaga en Valencia. Vorige zomer bood Ryanair ook nog vluchten aan naar Alicante, Amman, Lissabon en Milaan vanuit Zaventem, maar die vier bestemmingen worden geschrapt. 

De vluchten van en naar Charleroi komen niet in gevaar. Van daaruit vliegt Ryanair deze zomer naar 109 bestemmingen in plaats van 106 vorige zomer.

Bevestiging van eerdere beslissing

Ryanair laat weten dat Brussels Airport vanaf april zijn tarieven met 11 procent gaat optrekken en dat de maatschappij daarom beslist heeft om niet meer terug te keren. Sowieso had Ryanair al sinds het begin van het winterseizoen geen vliegtuigen meer gestationeerd op de Brusselse luchthaven. De beslissing van vandaag is dus de facto een bevestiging van de beslissing van september vorig jaar.

"Als verklaring voor de sluiting verwijst de directie naar het feit dat ze niet tot een akkoord kon komen met Brussels Airport over lagere tarieven", zegt Elsen. Hij hekelt de toch wel "bizarre vorm van concurrrentie tussen de luchthaven van Charleroi en Zaventem. Die tarieven op Charleroi liggen nu onrealistisch laag. Ryanair maakt van die goedkope tarieven op secundaire luchthavens handig gebruik om winst te maken".

Vorig jaar verwees topman Michael O'Leary van Ryanair al naar de hogere kosten en taksen op Brussels Airport om de basis in de winter te sluiten. Hij waarschuwde toen ook al dat hij niet kon garanderen dat de basis na de winter zou terugkeren. 

Dat gebeurt nu niet: 59 mensen dreigen hierdoor hun baan te verliezen, zegt Elsen. Hij hoopt dat Ryanair de procedure-Renault correct zal toepassen, zodat naar alternatieve tewerkstelling kan gezocht worden, bijvoorbeeld op de basis in Charleroi. De wet-Renault bepaalt de procedure die een bedrijf moet volgen als het een collectief ontslag wil doorvoeren. Zo krijgen personeel en vakbonden vooral meer tijd, bijvoorbeeld om de impact van de ontslagen en de eventuele alternatieven te onderzoeken.

Brussels Airport: "Beperkte impact op netwerk aan bestemmingen"

Brussels Airport zegt dat ze vandaag geïnformeerd werden over de sluiting van de Ryanairbasis. "Ryanair verwijst voor deze beslissing naar de nieuwe luchthaventarieven op Brussels Airport die worden ingevoerd vanaf april 2023. Deze nieuwe tarieven omvatten een verhoging rekening houdend met de sterke stijging van de energieprijzen en de zeer hoge inflatie, die een aanzienlijk effect heeft op de kosten van de luchthavenoperaties, en een sterke differentiatie op basis van geluid en uitstoot om modernere, stillere toestellen aan te moedigen", stelt Brussels Airport. 

Brussels Airport wijst erop dat het vertrek van Ryanair maar een beperkte impact zal hebben op het netwerk van bestemmingen die de luchthaven aanbiedt. "Voor drie van de vier bestemmingen die ze niet meer zullen aanbieden in de zomer, zijn er ook andere luchtvaartmaatschappijen die deze aanbieden en gezien de grote vraag hun aanbod kunnen uitbreiden. Wat betreft de vierde bestemming, Amman, zijn er andere luchtvaartmaatschappijen die hun diensten naar deze bestemming kunnen aanbieden."    

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMS8xMS9iYXNpcy1yeWFuYWlyLW9wLWJydXNzZWxzLWFpcnBvcnQtYmxpamZ0LWdlc2xvdGVuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿