2023年5月28日日曜日

Biden heeft akkoord met Republikeinen op zak over verhoging schuldenplafond - De Standaard

De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse leider Kevin McCarthy hebben zaterdag, enkele dagen voor het aflopen van de deadline,  een principeakkoord bereikt over de verhoging van het schuldenplafond. De twee politieke leiders probeerden al enige tijd om een compromis te vinden en er zo voor te zorgen dat de Verenigde Staten hun facturen kunnen blijven betalen.

Het compromis moet nog worden goedgekeurd door het Congres. Het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden zal er woensdag over stemmen, liet McCarthy weten. Daarna volgt de Senaat.

In een korte toelichting zei McCarthy dat het bereikte begrotingscompromis ‘het Amerikaanse volk waardig was’, zonder echter meer details te geven over het akkoord. Hij verklaarde ook dat hij zondag verder zou praten met de president en de tekst nog diezelfde dag zou publiceren. Volgens diverse media wordt het schuldenplafond voor twee jaar verhoogd.

‘Niet iedereen krijgt wat hij wil’

Ook Biden heeft inmiddels gereageerd. ‘Dit akkoord is een compromis, wat wil zeggen dat niet iedereen krijgt wat hij wil’, aldus de president in een communiqué. Hij verzekerde dat de tekst voorziet in een vermindering van de uitgaven, maar tegelijk essentiële overheidsprogramma’s beschermt.

In de Verenigde Staten beslist het parlement hoeveel geld de staat maximaal kan lenen. Zonder een akkoord over de verhoging van het schuldenplafond dreigde de Amerikaanse regering volgens minister van Financiën Janet Yellen op 5 juni de status van wanbetaler te krijgen, met mogelijk rampzalige gevolgen voor de internationale financiële markten. Een groot deel van de Amerikaanse overheid dreigde dan ook stil te liggen.

Het verhogen van het schuldenplafond is doorgaans een routineklus in de VS, maar door de spanningen tussen de Republikeinen en Democraten wordt die klus steeds moeilijker.

Congres moet goedkeuren

Alle hindernissen zijn daarmee nog niet van de baan, want het akkoord moet ook nog worden goedgekeurd in het Amerikaanse Congres. Dat is geen evidentie, zeker in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een kleine meerderheid hebben. Een aantal rechtse afgevaardigden van de zogenaamde ‘Freedom Caucus’ eisten nog verdergaande besparingen op het overheidsapparaat. Zij laten al hun ongenoegen blijken.

‘Onze overheidsschuld is een bedreiging van onze nationale veiligheid’, zei volksvertegenwoordiger Andy Biggs op Twitter. ‘Ik heb nog nooit gestemd ten gunst van het optrekken van het schuldplafond, ook niet tijdens het presidentschap van Donald Trump, en dat zal ik ook nu om dezelfde redenen niet doen.’ Zijn collega Chip Roy zei ‘geen swamp-deals’. Daarmee verwees hij naar ‘the swamp’, of het moeras, een term die door Trump in de markt werd gezet. Ze wordt door uiterst rechtse politici gebruikt om de claimen dat in Washington D.C. er een ‘moeras’ van schimmige deals bestaat dat het volk belazert.

Het is aan McCarthy om zijn parlementsleden te overtuigen dat de deal ver genoeg gaat. De teksten worden in de loop van de dag vrijgegeven. Dat wordt nog een hele klus. Republikeinen krijgen een stukje van wat ze vragen, zoals een beperking van heel wat overheidsuitgaven, maar niet voor het leger en zorg voor veteranen. Maar voor de leden van de Freedom Caucus gaan de ingrepen lang niet ver genoeg. McCarthy, die een historische 15 stemronden nodig had om tot ‘Speaker of the House’ te worden verkozen, zal er een hele klus aan hebben om zijn hardliners in de pas te doen lopen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA1MjhfOTE2ODA4OTLSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿