2023年5月24日水曜日

België loopt jaarlijks elf miljard euro btw mis - De Morgen

Nieuws

Foto ter illustratie. Beeld anp
Foto ter illustratie.Beeld anp

De Belgische fiscus loopt jaarlijks een vijfde van de verschuldigde btw op producten en diensten mis. Dat stelt een studie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De cijfers zijn iets beter dan tijdens de coronajaren, maar blijven hoog in vergelijking met de buurlanden, zo schrijven ‘De Tijd’ en ‘L’Echo’ woensdag.

Mochten alle Belgen op wat ze consumeren de verschuldigde btw betalen, dan zou de overheid jaarlijks over 11 miljard euro inkomsten extra beschikken. Dat toont de studie, die de Belgische overheid bestelde. Meteen zou het Belgische begrotingstekort dalen tot onder de grens van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De algemene redenen voor de gemiste btw-inkomsten: goederen en diensten die ‘in het zwart’ worden geleverd, maar ook de slechte administratie van inter­nationale handel, fiscale optima­lisatie en het faillissement van bedrijven met openstaande btw-­schulden.

Na de start van de regering-De Croo groeide het aandeel van gemiste btw zelfs tijdelijk tot 30 procent van de ontvangsten. Het IMF wijt dat aan de ontwrichtende effecten van de coronapandemie en -steun, wat leidde tot uitstel van betalingen en een ‘casheffect’. In 2021 was dat effect voorbij.

Opvallend: onze buurlanden slagen er beter in de consumptietaksen die ze heffen daadwerkelijk te innen, zo leren Europese data.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiXGh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3NuZWxuaWV1d3MvYmVsZ2llLWxvb3B0LWphYXJsaWprcy1lbGYtbWlsamFyZC1ldXJvLWJ0dy1taXN-YmMxOTE4ZjMv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿