2023年5月21日日曜日

Hoofdeconoom Belfius: "Hogere rentes op spaarboekjes? Niet zo eenvoudig als het lijkt" - VRT.be

De rente op spaarboekjes optrekken is niet zo makkelijk als het lijkt. Dat zegt Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius, in "De zevende dag" op VRT 1. De voorbije dagen verhoogde de politiek de druk om de spaarrentes te verhogen, omdat ook de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentes fors verhoogd heeft. Volgens Goossens is de vraag naar hogere spaarrentes legitiem, maar niet zo makkelijk te realiseren.

Het debat over de rentes op spaarrekeningen is de voorbije dagen weer opgelaaid. Banken maken dezer dagen recordwinsten bekend, de Europese Centrale Bank trok de rente de afgelopen maanden stelselmatig op om de inflatie tegen te gaan, maar daar lijkt de eigenaar van een spaarboekje niet van te profiteren. De rentes daar blijven erg laag.

In maart riep de Nationale Bank al op om de rentes voor spaarders op te trekken. Maar dat is niet gebeurd. Nu begint ook de politiek druk te zetten. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft sectorfederatie Febelfin aangemaand de situatie te bekijken: "Bij veel burgers leeft het gevoel dat het nu vooral de banken zijn die extra winsten boeken, ten koste van de vergoeding die de spaarders genieten op de gelden die ze ter beschikking stellen."

Staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open VLD) sprak eergisteren van een verhoging van de wettelijke minimumrente op spaarboekjes. Die bedraagt op dit moment 0,11 procent. Door die op te trekken, zouden banken verplicht worden om klanten een hoger rendement te geven op hun spaargeld. Voor Bertrand gaat het om "een ultiem middel": "Dat is een optie als de banken zich niet willen aanpassen."

"Niet zo eenvoudig"

In "De zevende dag" op VRT 1 was staatssecretaris Bertrand te gast, samen met Véronique Goossens, hoofdeconoom van staatsbank Belfius. Het is de eerste keer dat een grootbank reageert op de druk van de politiek. Volgens Goossens is het niet zo eenvoudig als het lijkt om de rentes op spaarboekjes op te trekken.

Dat zit zo: de kerntaak van een bank is kortlopend spaargeld van klanten omzetten in langlopende kredieten, denk aan woonleningen. Banken verdienen vooral door de "rentemarge", dat is het verschil tussen de rente die ze betalen op spaarrekeningen en de rente die ze verdienen op leningen. Maar omdat we uit een periode van uiterst lage rentevoeten komen, is dat spaargeld ook jarenlang omgezet in kredieten met lage rentes, waardoor banken daar niet erg veel aan verdienen.

"Die vraag is legitiem, ik begrijp ze ook, maar het is niet zo eenvoudig", legt Goossens uit. "De rente op spaarboekjes hangt samen met de langetermijnrente op kredieten. Die kredieten vergoeden de banken. We komen uit een periode van heel lage rente, waardoor die kredietmassa de banken maar op een lage manier vergoed heeft."

We komen uit een periode van heel lage rente, waardoor kredieten de banken maar op een lage manier vergoed hebben.

Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius

Banken slepen die lage kredietrentes lange tijd mee, omdat leningen voor lange termijn aangegaan worden. Uit die leningen gaan ze nog lang een lage rente en dus lage winst blijven halen. De rente op kredieten is de afgelopen maanden stelselmatig gestegen, "maar die kredietmassa aanvullen gaat maar heel traag, zeker nu de vraag naar kredieten is teruggevallen", zegt Goossens. Dat maakt het voor banken moeilijk om de rente op spaarboekjes te verhogen.

"De rente optrekken? We bekijken dat maand per maand"

Hoe groot is de kans dat Belfius de rentes op spaarboekjes binnenkort significant zal verhogen? "Die vraag kunnen wij niet beantwoorden", zegt Goossens. "Die situatie wordt zeer goed geanalyseerd, we bekijken dat maand per maand. Het hangt van zoveel dingen af. Die kredietmassa die meer moet opbrengen, de markt die op en neer gaat, de inflatie die zo moeilijk te voorspellen is."

"Best gekapitaliseerde banken van Europa"

Ook de hoge rentes die de banken bij de ECB krijgen, kwamen ter sprake. Banken moeten "overtollig" geld, geld dat ze niet omzetten in kredieten of beleggingen, bij de ECB parkeren. De rente die ze daarvoor krijgen, bedraagt momenteel 3,25 procent. Ter vergelijking: de rente op een spaarboekje bij Belfius bedraagt momenteel 0,8 procent.

"Maar je mag dat niet één op één vergelijken", zegt Goossens. "Het is maar een fractie van al het spaargeld dat we bij de ECB deponeren. Het gros zetten we om in leningen, en die brengen geld op. Tot nu toe niet veel, vanwege de lage rentes. Het aanvullen van die kredietmassa gaat traag."

Goossens voegt er nog aan toe dat Belfius al jaren bezig is met het versterken van het kapitaal. "De Belgische banken horen tot de best gekapitaliseerde banken van Europa. Dat maakte dat we tijdens de covidcrisis diep zijn kunnen gaan om gezinnen en bedrijven te helpen, met uitstel van betaling. Hetzelfde tijdens de energiecrisis, en nu de overschakeling naar een klimaatneutrale maatschappij. Dat vraagt veel investering en daarom zijn we voorzichtig."

"Ik sluit niet uit dat Belfius de rente optrekt, maar wanneer en hoeveel, dat hangt af van zoveel factoren", besluit Goossens.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiVWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNS8yMS9sYWdlLXJlbnRlcy1vcC1zcGFhcmJvZWtqZXMtYmVsZml1cy1yZWFnZWVydC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿