2023年5月22日月曜日

Meta krijgt recordboete van 1,2 miljard euro voor overtreden Europese privacyregels - VRT.be

Meta heeft van de Ierse privacyregulator een recordboete van 1,2 miljard euro gekregen omdat het bedrijf de Europese gegevensbeschermingsregels heeft geschonden. Het moederbedrijf van Facebook heeft nu een deadline gekregen om een punt te zetten achter de overdracht van gebruikersgegevens naar de Verenigde Staten.

De aanhoudende overdracht van persoonlijke gegevens naar de VS door Meta is in overtreding met de Europese regelgeving, zo meldt de Ierse gegevensbeschermingsautoriteit, die handelt in naam van de Europese Unie. "Dat komt omdat de maatschappelijke zetel van Meta in Ierland zit", legt onze technologiekenner Bram Vandeputte uit in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

"Het verzamelen van gegevens is de kern van Facebook. Onze gegevens worden doorgesluisd naar de VS om ons gepersonaliseerde advertenties te kunnen tonen. Europa vindt dat onze gegevens daar niet voldoende zijn beveiligd tegen de Amerikaanse inlichtingendiensten als de NSA. Daarom is nu die monsterboete van 1,2 miljard euro gekomen."

"Facebook heeft nu in principe vijf maanden de tijd om de Europese privacyregels te gaan naleven. In principe zou Facebook kunnen zeggen dat het Europese data op Europese servers op Europese bodem bewaart. In het verleden heeft het evenwel al gezegd dat het in dat geval zal stoppen, al is dat veeleer een dreigement om politici bij ons makkelijker over de streep richting een compromis te trekken."

Onderhandelingen

Meta is van plan om tegen de boete - de hoogste die in Europa ooit voor zulke overtredingen is gegeven - in beroep te gaan. "Intussen wordt ook volop onderhandeld tussen Europa en de VS over een nieuw akkoord over hoe Europese gegevens beter beveiligd kunnen worden", zegt Vandeputte nog. "Daarbij zouden onze gegevens nog altijd naar de VS worden verplaatst, al zouden ze daar dan aan de strengere Europese privacyregels worden getoetst."

"1,2 miljard euro is echt wel een recordbedrag. Het vorige record bedroeg ongeveer 750 miljoen euro, dat was een boete voor Amazon. Facebook zal deze boete zeker voelen, maar het is geen bedrag dat het bedrijf ongelooflijk veel pijn zal doen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiOWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNS8yMi9tZXRhLWJvZXRlLWJlbGdhL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿