2023年5月20日土曜日

Staatssecretaris Bertrand dreigt ermee om de wettelijke minimumrente te verhogen - VRT.be

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open VLD) wil dat de banken de rente op spaarrekeningen optrekken. Als de banken haar oproep niet volgen, wil ze "als ultiem middel" een verhoging van de wettelijke minimumrente doorvoeren. 

De politiek zet steeds meer druk op de banken om de rente op de spaarboekjes te verhogen. Zelf kunnen de banken sinds enkele maanden genieten van een hogere rente van de Europese Centrale Bank (ECB), maar ze laten hun klanten daar amper van meegenieten. 

Minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) kaartte de situatie aan bij bankensectorfederatie Febelfin. Hij maant de banken aan "de situatie te bekijken".

"Ik vrees dat dat niet zal volstaan", zegt zijn collega van Consumentenbescherming Bertrand. 

"Terecht ongenoegen bij spaarders"

"Ik begrijp het ongenoegen dat bij de mensen leeft. Ik snap ook niet waarom de banken de spaarders niet mee laten profiteren." Daarom waarschuwt ze de banken dat de wettelijke minimumrente kan opgetrokken worden: "Dat is een optie als de banken zich niet willen aanpassen." 

De wettelijke minimumrente bedraagt op dit moment 0,11 procent. Door die op te trekken zouden banken verplicht worden om klanten een hoger rendement te geven op hun spaargeld. Bertrand benadrukt dat het om een ultiem middel gaat.  

Het is te gek voor woorden

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open VLD)

Bertrand hekelt ook het gebrek aan transparantie van de banken. In plaats van de rente te verhogen op de klassieke spaarrekeningen lanceren ze nieuwe formules die een iets hogere rente aanbieden. Weinig spaarders zijn zich bewust van die situatie.

"Het is te gek voor woorden", zegt Bertrand. "Banken moeten automatisch de nieuwe, betere voorwaarden toepassen op de huidige spaarrekeningen in plaats van dat klanten bij dezelfde bank een nieuwe rekening moeten openen."

In maart riep de Nationale Bank al op om de rentes voor spaarders op te trekken. Dat maakte weinig indruk, bij geen enkele bank is sindsdien sprake van een verhoging. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNS8xOS9zdGFhdHNlY3JldGFyaXMtYmVydHJhbmQtZHJlaWd0LWVybWVlLW9tLWRlLXdldHRlbGlqa2UtbWluaW11bXJlL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿