2023年5月31日水曜日

Experts vergelijken de gevaren van AI met pandemieën en kernoorlogen: 'Kan einde van de mensheid betekenen' - De Morgen

NieuwsTechnologie

null Beeld Shutterstock / Phonlamai Photo
Beeld Shutterstock / Phonlamai Photo

Een groep bedrijfsleiders en wetenschappers heeft dinsdag opgeroepen om van ‘het risico van uitsterven door artificiële intelligentie’ een wereldwijde prioriteit te maken, ‘naast andere maatschappijrisico’s zoals pandemieën en kernoorlogen’. Ook een professor van de KU Leuven zette zijn handtekening onder het statement.

“Het beperken van het risico van uitsterven door AI zou een wereldwijde prioriteit moeten zijn naast andere risico’s voor de samenleving zoals pandemieën en kernoorlogen.” Dat korte statement verspreidde het Amerikaanse Center for AI Safety dinsdag, met daaronder tientallen namen van wetenschappers en toplui van technologiebedrijven.

Onder meer experten van Microsoft en Google ondertekenden de waarschuwing, maar ook Sam Altman, de oprichter van AI-chatbot ChatGPT. Het 37-jarige wonderkind achter ChatGPT waarschuwt al een tijdje voor zijn eigen creatie. Volgens hem kan het “ernstig fout gaan” als de nieuwe technologie niet wordt gereguleerd. Ook Twitter-baas Elon Musk - die zelf al veel heeft geïnvesteerd in de technologie - waarschuwde al eerder dat AI “de beschaving kan vernietigen”.

Ook de naam van de Belgische professor Yves Moreau, verbonden aan de KU Leuven, staat erbij. Hij is gespecialiseerd in artificiële intelligentie in de genetica. Moreau vindt dat de AI-ontwikkeling best even afgeremd wordt omdat niet duidelijk is welke gevolgen de technologische vooruitgang zal hebben voor de mens.

“We hebben de laatste maanden een krachtige technologische doorbraak gezien waarvan we de risico’s en gevolgen nog niet kunnen inschatten”, legt Moreau uit. “Het is als een schok gekomen, zelfs voor AI-specialisten.” De AI-modellen bleken een veel grotere capaciteit te hebben dan verwacht. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen kunnen zijn, benadrukt Moreau, bijvoorbeeld op vlak van de verspreiding van desinformatie of voor de inhoud van jobs.

Moreau pleit ervoor om op de rem te staan en maatregelen te nemen. “Regelgeving is een belangrijk traject, maar wellicht onvoldoende. Er is nood aan een cultuurverandering bij mensen die technologie ontwikkelen. Nu doet men dat omdat het cool is, of omdat er geld mee te verdienen valt. We zouden echter meer moeten nadenken voor wie en hoe we technologie maken. Onderzoekers moeten meer verantwoordelijkheid nemen.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMilQFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL2V4cGVydHMtdmVyZ2VsaWprZW4tZGUtZ2V2YXJlbi12YW4tYWktbWV0LXBhbmRlbWllZW4tZW4ta2Vybm9vcmxvZ2VuLWthbi1laW5kZS12YW4tZGUtbWVuc2hlaWQtYmV0ZWtlbmVufmJkMTY0YmJjL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿