2023年5月23日火曜日

Nieuwe staatsbon komt eraan, maar is dat een interessante belegging? - VRT.be

Staatsbons zijn opnieuw populair. Het rendement van 2,60 procent trok in maart veel beleggers aan en leverde de schatkist 262,3 miljoen euro op, het hoogste bedrag in meer dan tien jaar. Vanaf overmorgen zijn er nieuwe staatsbons beschikbaar. Maar is het de moeite?

Wat is een staatsbon?

"Een staatsbon wordt uitgegeven door de federale overheid. Mensen die intekenen op zo'n staatsbon stellen geld ter beschikking aan die overheid voor 3 of 10 jaar", legt professor Financiële Economie Hans Degryse (KU Leuven) uit in VRT NWS Live. 

De minimale inleg is 100 euro. Na de looptijd krijg je dat bedrag terug en de zogenoemde coupon, het percentage waaraan je je geld leent aan de overheid. "Het geld wordt gebruikt voor algemene middelen. Ze dienen dus eigenlijk om het begrotingstekort te financieren. Waar het geld precies voor gebruikt wordt, kan je niet weten", zegt Degryse.

Een staatsbon kan je kopen bij de bank of rechtstreeks bij de overheid, via de website van het Federaal Agentschap van de Schuld. Bij de bank kan je intekenen tussen 24 mei en 2 juni, bij de overheid zelf is de deadline een dag vroeger. 

Wat levert het op?

De coupon van de nieuwe staatsbon bedraagt 3 procent bij een looptijd van 10 jaar en 2,50 procent bij een looptijd van 3 jaar. "Het is wel zo dat je ook nog een roerende voorheffing van 30 procent betaalt op je rendement. Voor 2,50 procent bruto komt dat neer op 1,75 procent netto. Dus als je 100 euro zou inleggen, heb je een jaarlijks rendement van 1,75 euro", waarschuwt Degryse. 

Voor de korte looptijd is een staatsbon iets minder interessant geworden in vergelijking met de vorige uitgifte in maart. Toen bedroeg een coupon 2,60 procent bij een staatsbon van 3 jaar, die van 10 jaar blijft ongewijzigd.

Staatsbons waren lange tijd veel minder interessant. Door de lage rente schommelde de coupon lang rond de 1 procent. Tussen 2019 en 2022 was er zelfs een pauze van drie jaar, waarin geen staatsbons werden uitgegeven. De hoge coupon van afgelopen maanden verklaart ook het succes van de staatsbons.

Wat zijn de risico's?

"Dit is eigenlijk voor de voorzichtige beleggers. Het risico is beperkt. Je hebt een grote zekerheid wat betreft het rendement," zegt Degryse.  

Bestaat er een kans dat je je geld uiteindelijk niet terugkrijgt? "Overheden worden als veilig beschouwd. Je kan het niet volledig uitsluiten, maar België heeft een goede rating. Een overheid is veiliger dan een privébedrijf om je geld in te beleggen." 

Je moet je geld voor de volledige looptijd ter beschikking stellen. Vervroegd uitstappen is een mogelijkheid, maar heeft wel gevolgen. "Je zal je staatsbon dan moeten verkopen op de secundaire markt. Maar dan ben je wel afhankelijk van de hoogte van de rente op dat moment. Als die ongeveer dezelfde is als op het moment van intekenen, dan zal het meevallen. Maar als het verschil groot is, ga je verlies maken," zegt Degryse. 

Kunnen ze een alternatief zijn voor een spaarrekening?

De afgelopen dagen ontstond er debat over de lage spaarrente die banken aanbieden. Geen enkele grootbank biedt een rendement aan op een spaarboekje dat in de buurt komt van de 1,75 procent waar je met een staatsbon op kan rekenen. Een spaarrekening heeft wel geen vaste looptijd, je kan je geld verplaatsen wanneer je wil en kan altijd beroep doen op de basisrente. 

Verschillende termijnrekeningen bieden wel een gelijkaardig rendement. Ook daarbij stel je je geld voor een bepaalde periode ter beschikking, niet aan de overheid, maar aan de bank. CKV bank geeft bijvoorbeeld een rente van 2,75 procent bij een termijn van 3 jaar, net iets meer dus dan een staatsbon. 

Ook bedrijven bieden obligaties aan. Dat systeem is gelijkaardig aan dat van een staatsbon, maar je stelt je geld ter beschikking van een bedrijf. Het risico is dus groter. Dat zorgt wel voor een groter rendement. Colruyt biedt bijvoorbeeld een obligatie aan voor een looptijd van vijf jaar met een nettorendement van 2,57 procent.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiWmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNS8yMi9pcy1kZS1uaWV1d2Utc3RhYXRzYm9uLWVlbi1pbnRlcmVzc2FudGUtYmVsZWdnaW5nL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿