2023年5月19日金曜日

Politiek wil dat spaarders mee kunnen profiteren van hogere rente voor banken - VRT.be

De banken houden de rente op spaarrekening nog steeds lager dan wat die eigenlijk zou moeten zijn. Ze profiteren zelf van de hogere rente van de Europese Centrale Bank (ECB), maar laten de trouwe spaarders daar maar minimaal van meegenieten. De politiek zet nu druk om de rentes te verhogen. 

Om de inflatie naar beneden te krijgen verhoogt de ECB sinds negen maanden stelselmatig de rente. Die bedraagt ondertussen 3,75 procent. Commerciële banken krijgen een zogenoemde depositorente van 3,25 procent voor het geld van spaarders dat ze bij de nationale centrale banken parkeren. 

Banken worden verondersteld om de hogere rente waar ze van kunnen profiteren ook aan hun klanten door te rekenen zodat sparen meer loont. Maar dat weigeren ze voorlopig te doen. Geen enkele van de vier grootbanken geeft zijn klassieke spaarboekje meer dan 0,60 procent rente. In België staat in totaal zo’n 300 miljard op spaarrekeningen.

Banken riepen afgelopen maanden wel nieuwe formules in het leven, zodat je je spaargeld meer kan doen opleveren. Daarvoor moet je het geld wel overzetten naar een nieuwe rekening en ook daar blijft de rente beperkt. ING biedt met 1,40 procent de hoogste rente. De inflatie van 5,6 procent doet ook die rente volledig teniet, de koopkracht van je spaargeld neemt af zolang de inflatie hoger is dan de rente. 

De rente op leningen de afgelopen maanden wel fors gestegen. Bij de afbetaling van een woning betaal je bij sommige banken tot 5 procent. Het grote verschil met wat spaarders krijgen, roept steeds meer vragen op. 

Aanpassing van de wettelijke minimumrente?

In maart riep de Nationale Bank al op om de rentes voor spaarders op te trekken. Dat maakte weinig indruk, bij geen enkele bank is sindsdien sprake van een verhoging. Nu begint ook de politiek druk te zetten. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) maant sectorfederatie Febelfin aan de situatie te bekijken: “Ik stel vast dat bij veel burgers het sentiment leeft dat het nu vooral de banken zijn die extra winsten boeken, ten koste van de vergoeding die de spaarders genieten op de deposito's die ze ter beschikking stellen.”

Van Peteghem houdt het voorlopig bij een voorzichtige aanmaning. Van ingrijpen of sancties is geen sprake. Coalitiepartner Vooruit komt forser uit de hoek en wil banken verplichten om de rente te verhogen. “De minister moet zelf ingrijpen en banken bij wet verplichten om hun rentes aan elkaar vast te klikken. Het kan niet dat banken woekerwinsten maken op de kap van hun klanten én daarbovenop hun dienstverlening verder afbouwen", zegt Kamerfractieleider Melissa Depraetere.

De wettelijke minimumrente bedraagt op dit moment 0,11 procent. Via die minimumrente heeft de politiek een instrument om banken te verplichten om rente boven een bepaald niveau te brengen. Naast de socialisten zouden ook Ecolo en Open VLD te vinden zijn voor het idee om op die manier in te grijpen.  

Wie rentes van spaarrekeningen wil vergelijken, kan terecht op spaargids.be.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNS8xOS9wb2xpdGllay13aWwtZGF0LWJhbmtlbi1ob2dlcmUtcmVudC1vb2stZG9vcnJla2VuZW4tYWFuLXNwYWFyZGVyL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿