2023年5月18日木曜日

Theranos-oprichtster Elizabeth Holmes toch al naar gevangenis en moet 452 miljoen dollar terugbetalen - VRT.be

De Amerikaanse onderneemster Elizabeth Holmes zal toch al naar de gevangenis moeten. De oprichtster van Theranos, een bloedtestbedrijf, werd vorig jaar schuldig bevonden aan fraude en samenzwering voor het plegen van fraude. Ze hoopte uit de gevangenis te blijven terwijl ze in beroep ging voor de veroordeling. Ze moet samen met haar vroegere partner ook 452 miljoen dollar terugbetalen aan investeerders.

Elf aanklachten voor oplichting kreeg Elizabeth Holmes aan haar been in 2021. Dat omdat ze jarenlang beweerde dat de kleine apparaten van haar start-up Theranos een reeks diagnostische tests konden uitvoeren met een paar druppels bloed. Ze werd in 2022 door een jury schuldig bevonden voor vier aanklachten en veroordeeld tot iets meer dan elf jaar cel.  

Bij haar veroordeling was de 38-jarige vrouw zwanger, waardoor ze tot 27 april uitstel kreeg om haar straf te starten. Ondertussen zijn we al 17 mei en heeft ze nog geen voet in de gevangenis moeten zetten. Hoe kan dat? Omdat ze via haar advocaten geprobeerd heeft uitstel van straf te bekomen.  

Ondertussen heeft ze een tweede kind en ze wilde er alles aan doen haar dochtertje zo lang mogelijk te zien opgroeien, zo vertelt ze in The New York Times. Maar een rechter in San Francisco heeft bepaald dat ze zich toch moet aanmelden bij de gevangenis. Samen met haar vroegere partner Ramesh Balwani moet ze de investeerders ook 452 miljoen dollar terugbetalen.  

Theranos?

Elizabeth Holmes kan klinken als een onbekende naam, maar toch werd ze ooit door Time uitgeroepen tot een van de invloedrijkste mensen ter wereld. Haar verhaal start in 2003, toen ze besliste te stoppen met studeren en haar eigen bedrijf te starten.  

Om een succesvol bedrijf in het leven te roepen, moet je ook een succesvol idee kunnen uitwerken. Dat had Holmes: ze creëerde een technologie waarmee je met een aantal druppels bloed honderden ziektes en gezondheidsproblemen op het spoor kon komen. Of dat probeerde ze toch, samen met haar zakenpartner – en romantische partner – Ramesh Balwani.  

Na 10 jaar aan onderzoek kon de start-up Theranos het toestel "Edison"– zo groot als een broodrooster - aanbieden. Heel wat grote namen waren onder de indruk van haar idee. Dat leverde heel wat geldschieters op. Op het hoogtepunt werd Theranos gewaardeerd op 10 miljard dollar en sierde ceo Elizabeth Holmes de covers van zakenbladen als Forbes en Fortune.

Bloedfraude?

Terwijl haar bedrijf zo succesvol was, bleek achter de schermen dat het toestel niet naar behoren werkte. In 2015 ontdekte een onderzoeksjournalist van The Wall Street Journal dat de bloedtests vervalst waren.  

Heel wat patiënten werden het slachtoffer van die onbetrouwbare onderzoeksresultaten. Heel wat investeerders hebben Holmes beschuldigd van fraude en daarvoor kent ze ondertussen haar straf. De rechter moet enkel nog beslissen over een datum wanneer Holmes zich moet aanmelden in de gevangenis.

Ramesh Balwani

Samen met haar toenmalige partner – die 18 jaar ouder is dan zij - moet Holmes ook 452 miljoen dollar betalen aan de investeerders. Balwani werd zelf veroordeeld voor 12 gevallen van fraude en samenzwering en zit sinds april in de cel. Ook hij probeerde daar uitstel voor te vragen, maar is ondertussen begonnen aan zijn straf van bijna 13 jaar.

Beiden gaan nog in beroep tegen hun straf, maar zullen dat beroep moeten volgen vanuit de gevangenis.    

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNS8xNy90aGVyYW5vcy1vcHJpY2h0c3Rlci1lbGl6YWJldGgtaG9sbWVzLXRvY2gtYWwtbmFhci1nZXZhbmdlbmlzL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿