De verkoop van vastgoed aan de kust is stevig gedaald. In het afgelopen jaar daalde het aantal transacties aan de kust met 14 procent in vergelijking met 2021. En die daling zet zich ook dit jaar door. Dat blijkt uit de nieuwe Kustbarometer van de Federatie van het Notariaat. Het "corona-effect" lijkt dus achter de rug te zijn.
Wonen of verblijven aan de Belgische kust werd tijdens de coronacrisis steeds populairder. Tijdens de eerste jaarhelft van 2021 werden bijna 40 procent meer woningen aan de Belgische kust verkocht dan in dezelfde periode in 2019, voor de coronacrisis.
Volgens Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) werden vooral tweedeverblijvers een stuk actiever. Ze wilden eerder een tweede verblijf dicht bij huis kopen zodat ze er altijd naartoe kunnen, zelfs als er nog andere virusuitbraken zouden komen.
Die rush op vastgoed aan de kust lijkt nu voorbij. In 2022 daalde het aantal vastgoedtransacties aan de kust met 14,3 procent in vergelijking met 2021. De afkoeling deed zich voor in elke kustgemeente, behalve Westende. Dat blijkt uit de nieuwe Kustbarometer van Fednot. In heel België is dat cijfer (een daling van 2 procent) een pak lager.
Het corona-effect is achter de rug, zegt Van Opstal. "De daling zet zich dit jaar trouwens door. In de eerste drie maanden van 2023 waren er opnieuw 14 procent minder transacties in vergelijking met dezelfde periode in 2022." Volgens Van Opstal ziet het ernaar uit dat we weer gaan naar cijfers van voor de coronalockdown.
Prijzen blijven stabiel
Opvallend is dat de vastgoedprijzen aan de kust eerder stabiel blijven, zegt Van Opstal. "Je zou verwachten dat de gemiddelde prijzen dalen wanneer er minder gekocht en verkocht wordt. Maar dat zagen we niet gebeuren."
Volgens hem komt dat door een dubbele beweging die aan de gang is. Enerzijds is er een behoorlijk grote vraag naar instapklare appartementen. Daarvan zie je de prijs lichtjes stijgen. Anderzijds liggen oude appartementen waar werk aan is, dan weer niet goed in de markt. De prijzen daarvan zijn aan het dalen. "Als je die twee tendensen samenneemt, kom je dus aan een stabilisatie", zegt Van Opstal.
0 件のコメント:
コメントを投稿