(ABM FN) De Brusselse beurs heeft dinsdag de stijging hervat, nadat deze maandag nog fors inleverde. Richting het einde van de voormiddag noteerde de Bel20 5,1 procent hoger op 2.803,25 punten.
Terwijl de verspreiding van het coronavirus nog ver van over is, waren er volgens investment manager Simon Wiersma van ING wel wat “lichtpuntjes”.
Ten eerste overweegt China om gefaseerd reisbeperkingen in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, in te trekken, nu er sinds 5 dagen geen nieuwe besmettingen werden geconstateerd.
Ten tweede zijn er in Italië minder dodelijke slachtoffers gemeld dan voorheen. Wel blijft het aantal slachtoffers in Frankrijk en Spanje oplopen. “We zijn er dus nog lang niet, maar er zijn lichtpuntjes”, aldus Wiersma.
Verder meent de marktvorser dat de “ongekend omvangrijke stimuleringsmaatregelen van overheden en centrale banken een beetje moed aan beleggers geven”.
Deze maatregelen beteugelen volgens Wiersma de coronacrisis niet, maar zo proberen de overheden en de centrale banken de ongekende economische schok “zo goed als mogelijk op te vangen”.
Sinds de toppen van februari hebben de wereldwijde aandelenmarkten ruim 30 procent verloren, aldus Wiersma. De markten zijn volgens de marktkenner “op zoek naar de bodem”.
Vanochtend stonden de voorlopige inkoopmanagersindices voor de grootste Europese landen op de agenda. Deze toonden dat de economische activiteit in de eurozone in maart fors is gedaald. “Dit komt niet als een verrassing”, aldus econoom Bernard Keppenne van CBC Bank.
De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie daalde van 51,6 in februari naar 31,4 deze maand, het laagste niveau sinds juli 1998.
De index voor de industrie daalde van 49,2 naar 44,8 en de index voor de dienstensector daalde eveneens, van 52,6 in februari naar slechts 28,4 in maart.
"De bedrijfsactiviteiten zijn in maart in de hele eurozone veel harder ingestort dat op het hoogtepunt van de wereldwijde financiële crisis", zei hoofdeconoom Chris Williamson van Markit Economics in een toelichting.
"De pmi van maart is een indicatie voor een daling van het bbp op kwartaalbasis van circa 2 procent", aldus de econoom, die waarschuwde dat de situatie verder zal verergeren nu "nog draconischere beleidsmaatregelen" in de komende maanden te verwachten zijn om het virus tegen te gaan.
Deze namiddag wordt de index voor de VS vrijgegeven. Voor de Amerikaanse productiesector wordt volgens Wiersma van ING een daling van 50,7 naar 43,5 punten verwacht en voor de dienstensector een daling van 49,4 naar 42 punten.
De euro/dollar noteerde op 1,0868 en olie werd alweer duurder.
Stijgers en dalers
Er waren amper dalers te bespeuren op de Belgische beurs. In de hoofdindex noteerde alleen Umicore in het rood, met een min van 0,6 procent.
JPMorgan Cazenove verlaagde het advies voor Umicore van Neutraal naar Onderwogen en het koersdoel van 42,00 naar 32,70 euro. JPMorgan verwacht voor 2020 een negatieve vrije kasstroom voor Umicore. Verder is het aandeel nog altijd tegen een premie gewaardeerd, op basis van historische multiples, zowel in het basisscenario van JPMorgan maar al helemaal in het recessie-scenario van de bank.
Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor KBC van 47,20 naar 46,80 euro, bij een ongewijzigd Houden advies. Door de winstwaarschuwing van de Tsjechische dochterbank Komercni Banka heeft Kepler de raming voor de winst per aandeel KBC voor 2020 met 1,6 procent verlaagd en met 0,4 procent voor 2021. Het aandeel steeg 5,1 procent.
AB InBev trok de outlook voor het lopende boekjaar in vanwege de impact van het coronavirus. Bij de jaarcijfers zei AB InBev nog dat het een verdere ontwikkeling van de omzetgroei en een EBITDA-groei tussen 2 en 5 procent voor 2020 verwachtte. Het intrekken van de outlook kwam volgens KBC Securities echter niet als een verrassing. Het beurshuis had zelf al zijn taxaties verlaagd. KBC Securities verlaagde dinsdag het koersdoel voor de bierreus naar 80,00 euro. Toch meent KBC dat AB InBev goed in staat is om de coronacrisis te doorstaan, waardoor het koopadvies ook gehandhaafd werd. Berenberg verlaagde ook het koersdoel voor AB InBev vanwege de corona-uitbraak, van 94,60 naar 55,20 euro, maar handhaafde wel het koopadvies. Het aandeel AB InBev noteerde vanochtend 4,8 procent hoger.
Sofina stond bovenaan de Bel20 met een koerswinst van 9,5 procent, gevolgd door ING met een stijging van 9,2 procent en Argen-X van 8,6 procent.
Op de tweede lijn steeg Leasinvest een flinke 11,7 procent en Euronav 10,7 procent. Econocom won ook een fraaie 10,1 procent.
KBC Securities verlaagde het koersdoel voor Kinepolis van 66,00 naar 57,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Volgens de analisten zal de cinemagroep de crisis overleven, ook als het langere tijd gedwongen wordt de deuren van de bioscopen gesloten te houden. Kinepolis staat zoals AB InBev op de lijst van KBC van 11 bedrijven die goed bestand zijn tegen de coronacrisis. Het aandeel Kinepolis wist dan ook 6,3 procent te stijgen.
Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor Atenor van Houden naar Kopen bij een ongewijzigd koersdoel van 73,00 euro. "Wij zijn van mening dat de recente koersdaling buitensporig was, gezien de beperkte potentiële impact [voor Atenor] die we voorzien als gevolg van de coronacrisis", aldus de analisten. Het aandeel won 5,8 procent.
EVS moest 3,0 procent prijsgeven. Het aandeel staat al enkele weken onder druk, en met het verwachte uitstel van de Olympische Spelen ziet EVS miljoenen aan omzet doorschuiven naar 2021.
Bij de kleinere aandelen steeg Acacia Pharma 10,7 procent en Celyad 6,9 procent.
Roularta Media Group lijdt onder het coronavirus en wil daarom de jaarvergadering voorstellen om het dividend te schrappen. Het aandeel sloot de rij met een daling van 1,2 procent.
ABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Deel dit artikel via:
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXWh0dHBzOi8vd3d3LmJldXJzZHVpdmVsLmJlL0JldXJzbmlldXdzLzUyOTc5My9CZXVyc3VwZGF0ZS1CcnVzc2VsLWhlcnZhdC1vcHdhYXJ0c2UtdHJlbmQuYXNweNIBAA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿