2020年3月27日金曜日

84 inbreuken en 7 bedrijven gesloten na 3 dagen controleren: 'De situatie is té ernstig om nonchalant te zijn' - De Standaard

Heel wat bedrijven in ons land volgen de nieuwe preventiemaatregelen voor het coronavirus niet voldoende op. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Daar kwamen in korte periode meer dan 170 klachten binnen, en de arbeidsinspectie heeft al 7 bedrijven gesloten. ‘De situatie is té ernstig om nonchalant om te gaan met de gezondheid van werknemers’, zegt Muylle.

‘We weten dat er veel bedrijven zijn die de nodige preventiemaatregelen met veel zorg uitvoeren, maar de klachten zijn alarmerend en de resultaten van de controles zijn niet goed’, zegt minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). ‘Gaan werken is heel belangrijk, maar dat moet wel veilig kunnen gebeuren.’ De minister roept daarom alle werkgevers en werknemers op om ‘de preventie maatregelen zeer strik in acht te nemen. De situatie is te ernstig om nonchalant om te gaan met de gezondheid van de mensen op de werkvloer.’

De arbeidsinspectie kreeg tussen 23 en 25 maart al 176 klachten binnen over de preventiemaatregelen voor het coronavirus. Zo’n 245 bedrijven werden daarom telefonisch gecontroleerd aan de hand van een checklist. En bij 96 bedrijven gingen de inspecteurs ter plaatse langs. Bij die laatste werden in totaal 84 inbreuken vastgesteld. Slechts 12 bedrijven waren in orde.

Deuren sluiten

Zo’n 77 bedrijven kregen een waarschuwing en moeten de deuren sluiten als er een nieuwe klacht binnenkomt. Een groot deel daarvan kreeg ook een termijn opgelegd waarin ze de nodige maatregelen in orde moesten brengen. Bij 7 bedrijven stelde de inspectie vast dat er geen enkele maatregel gevolgd werd. Die bedrijven werden dan ook meteen door de inspectie gesloten.

De inbreuken op de werkvloer gaan niet enkel over een propere werkplek en of een correcte handhygiëne mogelijk is. Er wordt ook gekeken naar voldoende afstand tussen de werknemers. En als die social distancing niet mogelijk is, of er dan voldoende andere maatregelen getroffen worden, zoals mondmaskers en handschoenen.

Ook het vervoer naar en van het werk wordt gecontroleerd. Als er te veel mensen in eenzelfde busje worden vervoerd bijvoorbeeld (soms reist ook familie mee) dan wordt ingegrepen.

Voorlopig controleert de arbeidsinspectie enkel de bedrijven waarover klachten binnenkomen, maar er wordt gekeken hoe die controles de komende dagen en weken aangepakt zullen worden. De stand van zaken wordt constant gemonitord en er wordt onderzocht op welke manier er geïntensifieerd kan worden, klinkt het.

'Heel veel bedrijven doen het schitterend. Maar de rotte appels moeten uit de mand en daarom moeten we streng zijn', aldus federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) vanmorgen op Radio 1.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDAzMjdfMDQ5MDQwNTjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿