De cruciale statistieken over het coronavirus geven de wetenschappers gelijk in hun boodschap van de voorbije dagen. De cycle of life van het virus - besmetting en positieve test, ziekenhuisopname, beademing en intensieve zorg en, helaas voor mensen uit risicogroepen, soms overlijden - lijkt nu al enkele dagen af te zwakken.
Het aantal positieve tests bedroeg 1.063, ruim een derde minder dan zaterdag. Maar dat kan te maken hebben met een weekendeffect in de labo's.
Het belangrijkste is de groei van het aantal opnames in het ziekenhuis en op intensieve zorg. Dat mag niet te snel gaan, want anders verdrinken de ziekenhuizen. Het aantal nieuwe opnames (536) ligt iets lager dan in de 24 uur daarvoor (629) en de voorbije dagen was de groei al vertraagd tegenover de periode daarvoor. Het aantal nieuwe patiënten op intensieve zorg stijgt met 927, een groei van 7 procent. Ook daar lijkt de curve dus te zakken, met een evolutie in groei van boven 20 procent per dag vorig week richting 10 en daar nu zelfs onder. Kanttekening: het wetenschappelijk instituut Sciensano, dat de gezondheidscrisis managet, laat verstaan dat ook hier sprake kan zijn van lichte onderrapportering door het weekend.
Ook worden nog altijd mensen uit het ziekenhuis ontslagen, gisteren weer 168. Zaterdag waren nog 296. 1.527 mensen zijn nu totaal genezen verklaard en uit het ziekenhuis ontslagen.
Het aantal doden blijft wel hoog. Al dagen komt er elke dag 20 procent bij, tot 513 overlijdens in totaal. De 82 nieuwe slachtoffers zijn wel niet allemaal in één dag gevallen - er zit vaak wat vertraging op de rapportering.
Wat betekent het voor de stresstest op onze ziekenhuizen? 53 procent van de beschikbare Covid-bedden op intensieve zorg (1.765) is bezet. Maar er kunnen nog minstens 1.000 bedden bijgeschoven worden, mocht dat nodig blijken. In enkele kleinere ziekenhuizen is al wat druk qua capaciteit, onder meer in Limburg en Vlaams-Brabant zijn er coronahaarden met meer coronapatiënten dan gemiddeld. Daarvoor bestaat een spreidingsplan tussen ziekenhuizen, om patiënten van elkaar over te nemen.
Is het einde in zicht? Niet meteen. Eens de groei van de curve stilvalt - hopelijk deze of volgende week - duurt het nog weken om de curve te laten zakken. Eens de druk van de ziekenhuizen weg, wordt het een kwestie van testen, testen, testen om verdachte gevallen te vinden, ze te isoleren en ook hun contacten op te sporen. Eens dat allemaal achter de rug is, en het aantal nieuwe besmettingen stilvalt, kan gekeken worden om het sociale leven voorzichtig te heractiveren.
0 件のコメント:
コメントを投稿