2020年3月25日水曜日

Akkoord over Amerikaanse stimulus van 2.000 miljard dollar - De Tijd

Uit een nieuwe bevraging van Voka blijkt dat de economische schade van de coronacrisis exponentieel stijgt. 'In een week verdubbelde het aantal bedrijven waarbij de omzet minstens halveerde', meldt Voka. 30 procent van de bedrijven ziet zijn omzet bijna volledig wegvallen. De helft van de bedrijven heeft tijdelijke werkloosheid aangevraagd.

'De schade bedraagt nu 40 miljard euro. Deze crisis dreigt zeker drie keer zo zwaar te worden als de financiële crisis van 2008-2009', zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

'We zijn de overheden dankbaar voor de genomen maatregelen, al zijn er drie bijsturingen die we naar voren schuiven: een prestatiepremie voor wie buitenshuis werkt, de eerste maand gewaarborgd inkomen bij ziekte door de overheid laten betalen en de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid te combineren met een tijdelijke job.'

Zowat de helft van de bedrijven ervaart liquiditeitsproblemen. Een op de drie geeft aan dat dat het gevolg is van klanten die hun rekeningen niet of te laat betalen. 'Hier kan een gevaarlijke kettingreactie plaatsvinden. Om dat te vermijden was een snel en omvangrijk bankenplan met betalingsuitstel voor leningen en kredieten, en overheidswaarborgen op overbruggingskredieten noodzakelijk. De banken, de Nationale Bank en de federale regering hebben daarin hun verantwoordelijkheid genomen', zegt Maertens.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvYWtrb29yZC1vdmVyLWFtZXJpa2FhbnNlLXN0aW11bHVzLXZhbi0yLTAwMC1taWxqYXJkLWRvbGxhci8xMDIxNjY2MS5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿