De kleine clubs in ons topvoetbal ruziën met de toppers over het einde van onze competitie. Die is stilgelegd door de coronacrisis, met nog één speeldag in de reguliere competitie. De kleintjes eisen eindelijk dat beslist wordt hoe het verder moet. Want er liggen veel scenario's op tafel: einde van de competitie, enkel nog de slotspeeldag, een deel van de play-offs of alles uitspelen. De vraag is ook wat er gebeurt met titel, Europese tickets, degradatie en promotie.
De Pro League, de koepel boven de 24 profclubs, houdt zijn opties liever open. De strategie is dat de clubs er niet zelf de stekker willen uittrekken. Zij willen enkel beslissen op basis van wat de overheid qua maatregelen beslist. Want beslist het voetbal zelf, dan kunnen ze aansprakelijk worden gesteld door onder meer sponsors en tv-rechtenbedrijven wegens contractbreuk. De laatste schijf van het tv-contract voor dit seizoen, 20 van 80 miljoen, is intussen wel al uitbetaald. Op topniveau binnen de Pro League is momenteel enkel vastgelegd dat de start van het nieuwe seizoen - wanneer ook een nieuwe vijfjarige tv-deal ingaat met sporttv-zender Eleven Sports à rato van dik 100 miljoe euro per jaar - niet mag gehypothekeerd worden door de afwikkeling van het oude. Daarbij wordt 30 juni aangeduid als een cruciale datum. Dat zit zo: in het voetbal wordt alles bekeken tussen 1 juli en 30 juni van het jaar daarop - van spelers- en tv-contracten, over transfers en huurovereenkomsten tot de boekhouding.
De Belgische clubs worstelen met de coronacrisis. Ze hebben zero cash-inkomsten terwijl hun hoge kosten blijven lopen. Met datzelfde euvel kampen hun buitenlandse collega's. Zowel Barcelona, stadsgenoot Espanyol als Atletico Madrid maakten bekend dat ze overstappen op het Spaanse systeem van tijdelijke werkloosheid, waarbij de werktijd en het loon verkort worden tot 70 procent. Bij Barcelona leidde de beslissing tot snijden in de lonen tot ongenoegen bij de spelers.
In België heeft de Pro League de clubs opgeroepen geen tijdelijke werkloosheid in te roepen voor spelers. Al zijn sommige clubs daar wel mee bezig. De Pro League vindt het niet verstandig goed betaalde voetballers die al genieten van een sociaal en fiscaal gunstregime nog eens bij de sociale zekerheid te laten passeren. Terwijl bijna een miljoen werknemers door de coronacrisis tijdelijk van een uitkering moeten leven omdat hun baan on hold staat.
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvZnJhbmtyaWprLXZlcmxlbmd0LW1hYXRyZWdlbGVuLXRvdC0xNS1hcHJpbC8xMDIxNzIxOS5odG1s0gEA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿