2020年3月28日土曜日

Veiligheidsraad verlengt coronamaatregelen met twee weken - De Tijd

De Nationale Veiligheidsraad komt vrijdagnamiddag opnieuw samen over de coronacrisis. Het is afwachten of de maatregelen strenger worden. Daarvoor is het in de eerste plaats uitkijken naar wat de experten rond de tafel adviseren. De huidige regels zullen zeker worden verlengd. 

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wil dat wandelingen en fietstochten strenger worden afgebakend. 'De speeltijd is voorbij. Het is niet uit te sluiten dat er een kwantificatie komt van wat je kan doen, binnen welke straal', zei hij in de tv-journaals. De politie vindt de huidige regels te vaag om de orde te handhaven. 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vindt dat wandelen en fietsen kan als we afstand houden van elkaar. Viroloog Marc Van Ranst zit op dezelfde lijn. 'Als het risico op overdracht niet groter is, moet je zo’n maatregelen niet nemen. Laat de mensen toch fietsen', zei hij in 'De Afspraak'. 

Scholen

Na de vorige twee vergaderingen van de Veiligheidsraad werden strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Denk aan de sluiting van winkels, het opschorten van de lessen en het samenscholingsverbod. Die maatregelen lopen tot 5 april.

De kans lijkt klein dat die termijn niet wordt verlengd, al hoeft dat niet per se vandaag te gebeuren. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gaf aan zich weinig illusies te maken over de hervatting van de lessen na de paasvakantie. Van Ranst liet verstaan dat massa-evenementen nog niet voor meteen zijn.

Winkels

Wat zeker zal gebeuren, is een precisering van het ministerieel besluit over de openingsuren van de voedingswinkels. Die werden vastgelegd van 7 tot 22 uur. De aanpassing bracht deining teweeg in vakbondskringen, waarop premier Sophie Wilmès benadrukte dat die er kwam om alle bestaande situaties te coveren, niet om de openingsuren te verlengen. Ze beloofde voor vrijdag alvast een verfijning van het bewuste artikel.

Wat ook aan bod zal komen, is de lijst met essentiële diensten en beroepen. De premier kondigde donderdag in de Kamer aan dat het Crisiscentrum met de sociale partners zal overleggen over mogelijke wijzigingen aan die lijst. De voorbije dagen is in die zin ook discussie ontstaan over wie nog aan het werk moet gaan.

Volgens PVDA-frontman Raoul Hedebouw zijn er vandaag nog te veel mensen aan het werk, terwijl Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) net opperde dat opnieuw meer mensen moeten werken. Hij vindt dat in de bouw en de dienstenchequesector te snel een beroep wordt gedaan op tijdelijke werkloosheid. 

Het park Rivierenhof in Antwerpen. Het is afwachten of de Nationale Veiligheidsraad de maatregelen rond fietsen en wandelen verstrengt. ©Photo News

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvdmVpbGlnaGVpZHNyYWFkLXZlcmxlbmd0LWNvcm9uYW1hYXRyZWdlbGVuLW1ldC10d2VlLXdla2VuLzEwMjE3MjE5Lmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿