2020年3月25日水曜日

Akkoord over Amerikaanse stimulus van 2.000 miljard dollar - De Tijd

Het bedrijfsleven slaat alarm over de perverse effecten van extra premies voor tijdelijk werklozen en ziekteverloven zonder doktersbezoek.

We krijgen meldingen uit diverse sectoren dat het steeds moeilijker wordt werknemers te motiveren om zich bloot te stellen aan gezondheidsrisico’s. Dat is begrijpelijk als je vaststelt dat anderen tijdelijk werkloos thuiszitten zonder veel loonverlies.

Danny Van assche

Unizo

'We krijgen meldingen uit diverse sectoren dat het steeds moeilijker wordt werknemers te motiveren om zich bloot te stellen aan gezondheidsrisico’s. Dat is begrijpelijk als je vaststelt dat anderen tijdelijk werkloos thuiszitten zonder veel loonverlies’, zegt Danny Van Assche van Unizo.

Een ander probleem is ziekteverzuim door angst voor corona. 'Wij vragen dat sneller wordt overgeschakeld op de ziekteverzekering, in plaats van het gewaarborgd inkomen', zegt Van Assche. Vooral in de levensbelangrijke voedingssector wordt het nipt. Zes op de tien bedrijven kampen met personeelstekorten, in vier op de tien leidt dat tot productieproblemen, blijkt uit een bevraging van de sectorfederatie Fevia.

De werkgeversfederatie Voka vraagt dat de federale overheid een prestatiepremie van 150 euro per maand toekent aan wie zich tijdens de coronacrisis op de werkvloer begeeft. De premies is dus niet voor thuiswerkers.‘Zowel bij tijdelijke werkloosheid als bij ziekteverlof is er soms bijna geen financieel verschil meer tussen werken en niet werken’, zegt Voka-topman Hans Maertens. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvYWtrb29yZC1vdmVyLWFtZXJpa2FhbnNlLXN0aW11bHVzLXZhbi0yLTAwMC1taWxqYXJkLWRvbGxhci8xMDIxNjY2MS5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿