2020年5月31日日曜日

Eerste bemande ruimtemissie uit VS sinds 2011 gelanceerd - De Tijd

Op Cape Canaveral in Florida zijn zaterdag voor het eerst sinds 2011 Amerikanen naar de ruimte vertrokken.

Na uitstel woensdag vanwege slecht weer, vertrok zaterdagavond om 21.22 uur Belgische tijd een Falcon-9 draagraket met de Crew Dragon, beiden van SpaceX. Die vervoert voor de eerste commerciële bemande missie ooit twee astronauten naar het Internationaal Ruimtestation ISS.

De capsule heeft zich succesvol losgemaakt van de tweede rakettrap. Aan boord zijn de ervaren astronauten Doug Hurley en Bob Behnken. Aankomst voor een in principe automatische koppeling aan het ISS, waar de Belg Frank De Winne - ook als gezagvoerder - heeft vertoefd, is binnen 24 uur voorzien.

President Donald Trump was naar Florida afgezakt voor wat ondertussen "Launch America" is genoemd. 'Ongelooflijk', zei de Amerikaans president Donald Trump. Hij voegde eraan toe dat het om 'maar een begin' ging. 'Echte geniën, niemand doet beter dan wij.'

In 2011 zette de VS de spaceshuttle op stal in de nasleep van het dodelijk ongeval met het ruimteveer Columbia in 2003. Voor bemand ruimtetransport waren de Amerikanen sindsdien op Rusland aangewezen wat ondanks de gestegen politieke spanningen niet tot grote problemen leidde.

SpaceX zag bijna 20 jaar geleden het levenslicht, nadat Musk stevig had gecasht bij de verkoop van het online betaalbedrijf Paypal. Met de 180 miljoen dollar die hij aan zijn internetavontuur overhield, besloot hij zich te werpen op twee andere domeinen die hij als essentieel zag voor het voortbestaan van de mensheid op lange termijn. Een van die domeinen was duurzaam transport - iets wat zou resulteren in zijn rol bij de fabrikant van elektrische auto’s Tesla en het zonne-energiebedrijf SolarCity. Maar nog voor sprake van Tesla was, besloot Musk zich te wagen aan de ruimte, een plek die we volgens de ondernemer moeten koloniseren als we als soort willen overleven.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMifmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvaW50ZXJuYXRpb25hYWwvdnMvZWVyc3RlLWJlbWFuZGUtcnVpbXRlbWlzc2llLXVpdC12cy1zaW5kcy0yMDExLWdlbGFuY2VlcmQvMTAyMzAyODkuaHRtbNIBAA?oc=5

'Superkern' neemt nog geen besluit over relanceplan | Binnenland | Nieuws - Het Laatste Nieuws

Premier Sophie Wilmès
Photo News Premier Sophie Wilmès
De ‘superkern’ heeft vandaag nog geen beslissing genomen over het relanceplan dat eerste minister Sophie Wilmès gisteren voorstelde. Het zou de bedoeling zijn om komende zaterdag overeenstemming te bereiken.

Eerste minister Sophie Wilmès en haar regering legden gisteren een relanceplan op tafel, met daarin maatregelen zoals een tijdelijke btw-verlaging in de horeca, een verlenging van het corona-ouderschapsverlof en een eenmalige premie voor leefloners, mensen met een beperking en ouderen met inkomensgarantie.

Vandaag boog de superkern van tien partijen zich over dat voorstel, dat een meerderheid moet vinden in het parlement. De tien partijen zullen het plan komende week verder bespreken, laat het kabinet-Wilmès deze middag weten.

"De premier heeft haar voorstel toegelicht en de komende week zullen er werkgroepen worden opgericht om het te bestuderen", zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens. "Volgend weekend kunnen we dan mogelijk een besluit treffen in de superkern. Het overleg met de sociale partners kan eventueel parallel verlopen."

Coens vindt het naar eigen zeggen belangrijk dat er een duidelijk beeld is van de budgettaire consequenties van de maatregelen. "Er moet ook goed worden afgestemd wat de verschillende entiteiten doen", zegt hij.

De meer structurele maatregelen uit het plan zouden worden verschoven naar de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe regering, werd uit goede bron vernomen.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci vindt het jammer dat er gisteren al werd gecommuniceerd terwijl er vandaag geen teksten van de voorstellen konden worden voorgelegd. “Terwijl er toch enige urgentie achter zit, voor bijvoorbeeld de horeca.” 


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvYmlubmVubGFuZC8tc3VwZXJrZXJuLW5lZW10LW5vZy1nZWVuLWJlc2x1aXQtb3Zlci1yZWxhbmNlcGxhbn5hYzMzZDc4Ni_SAQA?oc=5

2020年5月30日土曜日

Paul Magnette (PS) pleit voor relanceplan van 37,5 miljard euro - Het Nieuwsblad

Paul Magnette (PS) pleit voor relanceplan van 37,5 miljard euro

Paul Magnette Foto: BELGA

PS-voorzitter Paul Magnette pleit voor een “recovery shock” voor onze economie. De PS legt bij de superkern een relanceplan op tafel met een batterij aan maatregelen voor in totaal 37,5 miljard euro. De maatregelen moeten onder meer de horeca, ziekenhuizen, cultuur en koopkracht dienen. Dat zegt de partijvoorzitter zaterdag in een interview met Le Soir.

Magnette heeft naar eigen zeggen op grote schaal de betrokken sectoren geraadpleegd en ook economen. Hij laat zich inspireren door UGent-econoom Gert Peersman (UGent), die gelooft dat het vandaag injecteren van geld de belastinginkomsten van morgen zal beschermen door het redden van bedrijven en banen.

Het plan van Magnette omvat de tien miljard die België al heeft toegezegd en voorziet onder meer in de verlenging van het stelsel van tijdelijke werkloosheid tot het einde van het jaar.

Vrijdagavond noemde econoom Paul De Grauwe het relanceplan van Magnette alvast “surrealistisch”. De Grauwe zei dat in het Canvas-programma “De afspraak op vrijdag”. Toen circuleerde nog een bedrag van 50 miljard euro voor het plan van Magnette. “Wij hebben nu een tekort dat zeker naar 50 miljard zal gaan. Je kunt toch op het einde van de rit niet zeggen: we gaan daar nog 50 miljard aan toevoegen? Dat is misschien om aan politiek te doen, maar het is geen serieuze economische analyse.”

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwNTMwXzA0OTc2NjA40gEA?oc=5

Magnette pleit voor relanceplan van 37,5 miljard euro | Binnenland | Nieuws - Het Laatste Nieuws

Paul Magnette
Belga Paul Magnette
PS-voorzitter Paul Magnette pleit voor een "recovery shock" voor onze economie. De PS legt bij de superkern een relanceplan op tafel met een batterij aan maatregelen voor in totaal 37,5 miljard euro. De maatregelen moeten onder meer de horeca, ziekenhuizen, cultuur en koopkracht dienen. Dat zegt de partijvoorzitter in een interview met Le Soir.

Magnette heeft naar eigen zeggen op grote schaal de betrokken sectoren geraadpleegd en ook economen. Hij laat zich inspireren door UGent-econoom Gert Peersman (UGent), die gelooft dat het vandaag injecteren van geld de belastinginkomsten van morgen zal beschermen door het redden van bedrijven en banen.

Het plan van Magnette omvat de tien miljard die België al heeft toegezegd en voorziet onder meer in de verlenging van het stelsel van tijdelijke werkloosheid tot het einde van het jaar.

Gisterenavond noemde econoom Paul De Grauwe het relanceplan van Magnette alvast "surrealistisch". De Grauwe zei dat in het Canvas-programma "De afspraak op vrijdag". Toen circuleerde nog een bedrag van 50 miljard euro voor het plan van Magnette. "Wij hebben nu een tekort dat zeker naar 50 miljard zal gaan. Je kunt toch op het einde van de rit niet zeggen: we gaan daar nog 50 miljard aan toevoegen? Dat is misschien om aan politiek te doen, maar het is geen serieuze economische analyse.”

Lees ook:

Politiek analist Carl Devos: “Onze politici hebben scheidsrechter nodig. Di Rupo zou dat kunnen” (+)

Econoom: “Als tournée générale goedkoper wordt, moeten we daar niet blij om zijn” (+)


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvYmlubmVubGFuZC9tYWduZXR0ZS1wbGVpdC12b29yLXJlbGFuY2VwbGFuLXZhbi0zNy01LW1pbGphcmQtZXVyb35hMDMyZmZjYi_SAQA?oc=5

Lufthansa gaat akkoord met reddingspakket - De Standaard

Het bestuur van luchtvaartmaatschappij Lufthansa verzet zich niet langer tegen de voorwaarden van de Europese Commissie voor het reddingspakket.

De noodlijdende luchtvaartmaatschappij wordt zwaar getroffen door de coronacrisis en verliest zo’n 800 miljoen euro per maand. Dat weerhield de Duitse regering en Lufthansa er niet van om wekenlang te bikkelen over een reddingspakket van 9 miljard euro voor de nood­lijdende luchtvaartmaatschappij. De overheid zou voor 6 miljard euro een belang van 20 procent in het kapitaal nemen en ook garant staan voor een lening van 3 miljard euro.

Toen er maandag eindelijk een akkoord uit de bus kwam, bleek de Europese Commissie dwars te liggen. Die legde Lufthansa extra voorwaarden op om te vermijden dat de in Duitsland dominante Lufthansa-groep de concurrentie nog verder zou smoren.

De raad van bestuur van Lufthansa besliste daarom eerder deze week om het akkoord niet goed te keuren. Maar vrijdag ging de raad van bestuur dan toch overstag.

De Commissie had van haar kant immers ook water bij de wijn gedaan en haar originele voorwaarden wat afgezwakt. Die voorwaarden gingen over het aantal landingsrechten dat concurrenten van Lufthansa zouden krijgen op de luchthavens van München en Frankfurt. Want op die thuisbasissen van de Duitse luchtvaartorganisatie krijgen de concurrenten zoals Ryanair nauwelijks voet aan de grond.

Concreet bestaat het compromis  eruit dat de luchtvaartmaatschappij in totaal acht vliegtuigen en de 24 daarbij behorende slots afstaat.

Zolang er geen witte rook voor Lufthansa was, werd er ook geen oplossing voor Brussels Airlines verwacht. De dochter van Luf­thansa vraagt minstens 290 miljoen euro staatssteun van de ­Belgische overheid om de coronacrisis te overleven. De regering heeft daar wel oren naar, maar wil in ruil ook garanties van Luf­thansa dat de investeringsbeloftes worden nageleefd – mogelijk via een participatie.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA1MzBfMDQ5NzY1NzfSAQA?oc=5

Akkoord over heropening van horeca dichtbij: geen toog en om middernacht dicht - Het Belang van Limburg

Brussel -

Het blijft wachten op definitief groen licht, maar er is een akkoord in de maak over hoe we straks weer op café en restaurant kunnen gaan. Een ding is zeker: het zal er helemaal anders uitzien dan vroeger. De sector hoopt op een heropening op 8 juni, de Nationale Veiligheidsraad hakt pas woensdag de knoop door.

Mogen de cafés en restaurants opnieuw open op maandag 8 juni? Dat is de wens van Horeca Vlaanderen, alleen zijn het de experts en de politici die daarover beslissen en dat zal ten vroegste gebeuren op ...

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiemh0dHBzOi8vd3d3LmhidmwuYmUvY250L2RtZjIwMjAwNTI5XzA0OTc2MDk3L2Fra29vcmQtb3Zlci1oZXJvcGVuaW5nLXZhbi1ob3JlY2EtZGljaHRiaWotZ2Vlbi10b29nLWVuLW9tLW1pZGRlcm5hY2h0LWRpY2h00gEA?oc=5

Duitse regering, Europese Commissie en Lufthansa akkoord met cruciale punten steunpakket - Het Laatste Nieuws

AFP
De Duitse regering en de Europese Commissie zijn het eens geraakt over enkele cruciale punten bij de onderhandelingen over een steunpakket voor luchtvaartmaatschappij Lufthansa. De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft de voorwaarden intussen aanvaard. De maatschappij zal enkele landingsrechten in Frankfurt en München afstaan, zo heeft het Duitse persagentschap dpa vernomen uit regeringsbronnen. 

Volgens de Duitse krant Handelsblatt bepaalt het compromis dat de luchtvaartmaatschappij in totaal acht vliegtuigen en de 24 daarbij behorende slots afstaat. 

Voor Lufthansa, het moederbedrijf van Brussels Airlines, ligt in Berlijn een groot steunpakket klaar. De overheid zou voor 6 miljard euro een belang van 20 procent in het kapitaal nemen en ook garant staan voor een lening van 3 miljard euro. De Commissie eiste in ruil dat Lufthansa slots op de luchthavens van Frankfurt en München opgeeft. Dat zagen de aandeelhouders echter niet zitten.

Lufthansa aanvaardt compromis

In een mededeling laat Lufthansa vrijdagnacht weten dat het bedrijf het compromis dat werd onderhandeld tussen Berlijn en de Europese Commissie aanvaardt.

De uitkomst van de onderhandelingen is ook van belang voor Brussels Airlines. Ook in België lopen er gesprekken over steun door de overheid.


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihgFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvbmlldXdzL2J1aXRlbmxhbmQvZHVpdHNlLXJlZ2VyaW5nLWV1cm9wZXNlLWNvbW1pc3NpZS1lbi1sdWZ0aGFuc2EtYWtrb29yZC1tZXQtY3J1Y2lhbGUtcHVudGVuLXN0ZXVucGFra2V0fmFiN2VkMTZmL9IBAA?oc=5

Trump breekt met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO - VRT NWS

 De voormalige Britse kroonkolonie is al meer dan twintig jaar een Chinese autonome regio en als financieel-economisch centrum een belangrijke toegangspoort tot het Chinese vasteland. Maar “ze braken hun woord over het verzekeren van de autonomie van Hongkong”, zei Trump en daarom heeft Hongkong geen recht meer op dat speciale statuut. 

Het afzonderlijke douanegebied, akkoorden rond de exportcontrole, heffingen, en over overlevering van gezochte personen, al die afspraken mogen naar de prullenmand. Trump reageert daarmee op de veiligheidsheidwet die Peking deze week goedkeurde.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMC8wNS8yOS90cnVtcC1icmVla3QtbWV0LWRlLXdlcmVsZGdlem9uZGhlaWRzb3JnYW5pc2F0aWUtd2hvL9IBAA?oc=5

Lufthansa-bonden roepen Commissie op Duitse miljardensteun onvoorwaardelijk goed te keuren - Het Laatste Nieuws

REUTERS
Tien vakbonden uit de Lufthansa-groep, waar Brussels Airlines deel van uitmaakt, roepen de Europese Commissie in een open brief op om het Duitse steunpakket van 9 miljard euro voor de luchtvaartgroep meteen en zonder voorwaarden goed te keuren. Vanuit België is de open brief ondertekend door de pilotenvereniging BeCA.

Duitsland en Lufthansa kwamen eerder tot een akkoord over de miljardensteun, maar de Europese Commissie koppelt er voorwaarden aan. Ze eist in ruil dat Lufthansa slots op de luchthavens van Frankfurt en München opgeeft. Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager verdedigde die aanpak vandaag nog: de Commissie wil concurrentieverstoring vermijden.

Maar de vakbonden van de verschillende maatschappijen van de Lufthansa-groep zijn het niet eens met die voorwaarden. "Noch de werknemers van de groep, noch de burgers van Europa zouden het begrijpen als tienduizenden banen verloren zouden gaan, niet door COVID-19 maar door de voorwaarden die de Europese Commissie oplegt", klinkt het.

Lowcostmaatschappijen

De bonden wijzen er ook op dat de slots die Lufthansa zou moeten opgeven mogelijk in handen zullen vallen van bepaalde lowcostmaatschappijen "die grote financiële reserves hebben omdat ze de rechten van werknemers jarenlang genegeerd hebben". "Jullie, mevrouw Van der Leyen (de Commissievoorzitter, red.) en mevrouw Vestager, zullen verantwoordelijk zijn voor nog meer sociale dumping, schijnzelfstandigheid en een forse verslechtering van de arbeidsstandaarden", zo staat in de open brief.

De Europese vakbondsfederatie voor transportarbeiders (ETF) en de Europese pilotenvereniging (ECA) verstuurden vandaag een gelijkaardige brief naar Vestager. Ook zij zijn van mening dat bepaalde concurrenten "niet met bijkomende slots beloond zouden mogen worden voor hun schadelijke praktijken". Ze roepen de Europese Commissie op om "de beslissing om voorwaarden te verbinden aan staatssteun voor de Lufthansa-groep te herzien".

De uitkomst van de onderhandelingen is ook van belang voor Lufthansa-dochter Brussels Airlines. Ook in België lopen er gesprekken over steun door de overheid.


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiiQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvbmlldXdzL2J1aXRlbmxhbmQvbHVmdGhhbnNhLWJvbmRlbi1yb2VwZW4tY29tbWlzc2llLW9wLWR1aXRzZS1taWxqYXJkZW5zdGV1bi1vbnZvb3J3YWFyZGVsaWprLWdvZWQtdGUta2V1cmVufmE3MGI2OTcxL9IBAA?oc=5

Pieter De Crem (CD&V): "Vanaf morgen is familiebezoek in buurlanden toegestaan" - VRT NWS

"Onze grenzen zijn niet dicht, maar sommige verplaatsingen kunnen niet", legt De Crem uit in een gesprek met VRT NWS. "Nu wordt een beperking opgeheven, intrafamiliale verplaatsingen naar de ons omringende landen mogen weer plaatsvinden. Het gaat dus om Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en via de Eurostarlijn ook het Verenigd Koninkrijk."

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiTGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMC8wNS8yOS9kZS1jcmVtLWZhbWlsaWViZXpvZWstb3Zlci1kZS1ncmVucy_SAQA?oc=5

Beleggers sluiten Douwe Egberts in de armen - De Tijd

De koffiegroep JDE Peet's, bekend van het merk Douwe Egberts, sloot haar eerste beursdag in Amsterdam vrijdagavond af met een winst van 14 procent.

Vrijdag maakte JDE Peet's, wereldwijd het nummer twee in verpakte koffie en bekend van het merk Douwe Egberts, zijn debuut op de beurs van Amsterdam. De beurskoers opende prompt 10 procent hoger. In de loop van de dag werden de winsten nog groter. Het aandeel sloot af op 35,84 euro, een dagwinst van 13,8 procent. 

De koffiegroep had - ondanks een enorme interesse - eerder op de dag zijn introductieprijs op 31,50 euro gelegd, nog binnen de prijsvork van 30 tot 32,25 euro. Tegen de slotkoers van vrijdag waarderen beleggers het bedrijf op 17 miljard euro. 

2,25 miljard
Opbrengst IPO
JDE Peet's, bekend van het koffiemerk Douwe Egberts, haalde bij de beursgang 2,25 miljard euro op.

Bij de IPO werden 22 miljoen nieuwe aandelen verkocht, wat ongeveer 700 miljoen euro oplevert. Acorn Holdings, een bedrijf van JAB Holding, verkocht 39,5 miljoen bestaande aandelen en Mondelez Coffee deed 9,7 miljoen aandelen van de hand. Daardoor komt de opbrengst uit bestaande aandelen uit op 1,55 miljard euro, zodat de totale omvang van de operatie 2,25 miljard euro bedraagt. Daarmee gaat het om de grootste Europese beursintroductie sinds de IPO van Knorr-Bremse, een maker van remsystemen, in oktober 2018. De onderneming zal dan ook snel in de AEX-beursindex komen.

Het bedrijf wendt de opgehaalde 700 miljoen aan om de schulden terug te dringen en om overnames te doen. Een van de nieuwe investeerders is Quantum Partners, het fonds van de Amerikaans-Hongaarse miljardair George Soros.

Tegen 17 miljard euro noteert JDE Peet's volgens de begeleidende bankiers nog zowat 15 procent goedkoper dan concurrent Nestlé (Nespresso, Nescafé). Nestlé noteert tegen een koers-winstverhouding van ongeveer 24. Een korting is logisch: Nestlé is veruit de grootste koffiespeler. JDE Peet's wil charmeren als dividendaandeel. Het belooft jaarlijks 50 à 60 procent van de winst uit te keren in de vorm van een dividend.

Volgens analist Nico Inberg van de beleggerssite IEX gaat de vergelijking met Nestlé niet helemaal op. 'Nestlé zit niet alleen in koffie en thee. Het heeft bijvoorbeeld ook een groot belang in het cosmeticabedrijf L'Oréal dat veel waard is. Ik zou het zelf eerder vergelijken met Unilever, dan moet een koers-winstverhouding van ongeveer 20 wel kunnen.'  

Degelijk 

Volgens Inberg is er veel vraag naar een aandeel als JDE Peet's. 'Beleggers willen graag een defensief en inzichtelijk bedrijf met een mooi dividend. Hun business, koffie en thee verkopen, is voor iedereen duidelijk en is daarnaast niet gevoelig aan de conjunctuur. Zelfs in deze tijden zien we dat de consumptie van koffie en thee niet afneemt. De coronacrisis speelt de onderneming zelfs in de kaart, want er wordt nu thuis meer koffie gedronken dan op kantoor. De koffie voor thuisgebruik levert de groep aan via de supermarkten, waar ze een sterkere positie hebben.'

De analist denkt dat de schuldgraad van 3,6 keer de brutobedrijfswinst geen probleem is voor JDE. 'De schuld is aan de hoge kant maar dat is bij dit bedrijf niet zo erg omdat het een zeer stabiele cashflow heeft. Daarbij geeft het hefboomeffect, een gevolg van de hogere schuld, de winst een zetje. Zeker bij de huidige lage rentes baart me dat geen zorgen. Het wordt natuurlijk een ander verhaal mocht de rente plots stevig stijgen.'

Inberg ziet de schuld van JDE verder dalen. 'Het bedrijf belooft de schuldgraad de komende tijd verder af te bouwen tot een ratio onder de 3 en dat kan ook uit de stabiele kasstromen.'

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMif2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1idWl0ZW5sYW5kc2UtYmV1cnplbi9iZWxlZ2dlcnMtc2x1aXRlbi1kb3V3ZS1lZ2JlcnRzLWluLWRlLWFybWVuLzEwMjI5OTYyLmh0bWzSAQA?oc=5

2020年5月29日金曜日

Proximus rolt 5G enkel verder uit in Vlaanderen - Het Nieuwsblad

Proximus rolt 5G enkel verder uit in Vlaanderen

Op deze kaart toont Proximus de gebieden aan waar 5G ondersteund wordt. Foto: RR

Proximus heeft zijn 5G-netwerk, of toch de “light”-versie daarvan, verder uitgebreid. Opvallend: de operator voegt enkel nog gebieden in Vlaanderen toe. In Wallonië staat de uitrol “on hold” na protest van verschillende lokale besturen.

Onder meer in de stadscentra van Gent en Antwerpen kunnen klanten nu op het 5G-netwerk van Proximus surfen, maar ook kleinere gemeenten zijn aan het netwerk toegevoegd.

Beperkte versie

Het gaat om een beperkte versie van 5G, waarbij wordt gebruikgemaakt van bestaande infrastructuur. De snelheid ligt volgens Proximus tot 30 procent boven die van 4,5G. Voor volwaardige 5G moet nog spectrum geveild worden.

Bij de start op 1 april reageerden verschillende steden en gemeenten in het zuiden van het land kwaad dat er geen voorafgaand overleg was geweest. Onder meer Ottignies-Louvain-la-Neuve verwees daarbij naar de bezorgdheid onder burgers over de gevolgen voor de gezondheid.

Op de meeste plaatsen in Wallonië waar Proximus zijn 5G-netwerk begin april had ingeschakeld, is de stekker er inmiddels al weer uitgetrokken om ruimte te geven voor overleg. Enkel op een viertal plaatsen is er nog dekking.

Proximus zegt dat de uitrol in Wallonië “on hold” staat, maar dat het wel nog de ambitie heeft om 5G er verder te installeren. In Brussel was het door de strenge stralingsnormen sowieso nog niet mogelijk.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwNTI5XzA0OTc1NTY20gEA?oc=5

'Met het plan-Magnette redden we het niet' - Trends

Het is niet de taak van de Belgische overheid om de buitenlandse consumptie te subsidiëren, zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

Paul Magnette opende vorige week het debat over het relancebeleid. De voorstellen van de voorzitter van de PS zijn even voorspelbaar als contraproductief. In een interview met De Tijd pleitte Magnette voor een relanceplan van 30 tot 50 miljard euro, met onder meer een stevige bescherming van de koopkracht om de binnenlandse consumptie te stimuleren. Magnette wil die sinterklaaspolitiek betalen door extra schulden te maken, want geld lenen kost vandaag toch bijna niets voor de Belgische overheid. Het is voor Magnette ook handig meegenomen dat het electoraat van een andere deelstaat die schulden grotendeels moet terugbetalen.
...

Paul Magnette opende vorige week het debat over het relancebeleid. De voorstellen van de voorzitter van de PS zijn even voorspelbaar als contraproductief. In een interview met De Tijd pleitte Magnette voor een relanceplan van 30 tot 50 miljard euro, met onder meer een stevige bescherming van de koopkracht om de binnenlandse consumptie te stimuleren. Magnette wil die sinterklaaspolitiek betalen door extra schulden te maken, want geld lenen kost vandaag toch bijna niets voor de Belgische overheid. Het is voor Magnette ook handig meegenomen dat het electoraat van een andere deelstaat die schulden grotendeels moet terugbetalen. De PS-voorzitter claimt dat de overheid nog maar 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) heeft uitgegeven aan steunmaatregelen. Dat is een schromelijke onderschatting. In dit land zijn de automatische stabilisatoren volop aan het werk. Fel stijgende overheidsuitgaven, onder meer voor de tijdelijke werkloosheid en de gezondheidszorg, leggen een bodem onder de economie. Het begrotingstekort loopt op van 3 naar 10 procent van het bbp, en meer. Dat is een extra tekort van ruim 30 miljard euro. In dit land schrijven relanceplannen grotendeels zichzelf. Het is waanzin daar nog eens 30 miljard euro bovenop te doen. Gaan we de fouten van de grote recessie van tien jaar geleden in de overtreffende trap herhalen? Toen beperkte het automatische relancebeleid aanvankelijk de schade, maar onze concurrentiepositie werd uit de hengsels getild en de begroting ging van de rails. De regering stuurde beperkt bij, maar het groeipotentieel van de Belgische economie blijft een mager beestje. Het heeft ook niet veel zin de consumptie te stimuleren in een open economie als de Belgische. Dat is stoken met de ramen open, want een groot deel van de stimulus vloeit naar het buitenland. Het is niet de taak van de Belgische overheid de buitenlandse consumptie te subsidiëren. We moeten hopen op stevige stimulusplannen bij onze belangrijkste handelspartners. België kan zijn deel doen om de economie aan te porren, maar zeker ook niet meer. Behalve voor de mensen die door de crisis de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, heeft het ook niet veel zin om extra koopkrachtpremies uit te delen. Het geld zal grotendeels worden opgepot. De virologen hebben niet alleen het virus kleingekregen, ze hebben ook het consumentenvertrouwen doodgemept. Mensen lopen enkel naar de winkel voor noodzakelijke aankopen. Intussen proberen ze reserves aan te leggen voor wat nog kan, en wellicht ook nog zal komen. De kans op een heropflakkering van het virus vanaf het najaar, met een bijbehorende lockdown, is in België ongemakkelijk hoog bij gebrek aan een performant test-and-tracesysteem. De economie kan dan volgend jaar nog eens met enkele procenten krimpen, na de daling van ruim 10 procent dit jaar. In plaats van schulden te maken om de consumptie te subsidiëren, kan de overheid veel beter investeren in epidemiepreventie. Dat is veel goedkoper en efficiënter om de economie te herlanceren. "De overheden leveren nu een enorme inspanning om de economie te ondersteunen, maar het herstel zal een kwestie van vertrouwen worden. Enkel een vaccin of een geneesmiddel kan daarvoor zorgen. Gooi intussen niet te veel geld op de brandstapel van het lage consumentenvertrouwen. Zo red je de economie niet", zei Koen De Jonckheere, de CEO van Gimv, bij de presentatie van de jaarcijfers van de investeringsmaatschappij. Het relanceplan van Magnette houdt gelukkig meer in dat geld naar de brandstapel dragen. Er mag applaus klinken voor de ambitie om de productiviteit te verhogen via overheidsinvesteringen. Maar de geloofwaardigheid van de ambitie van Magnette is mager. De Waalse economie wacht al veertig jaar op een succesvol relanceplan, omdat altijd cruciale maatregelen ontbreken, zoals een flexibelere arbeidsmarkt, de bescherming van de concurrentiepositie en het oppoken van de dynamiek van de economie. Als federaal België straks opnieuw kiest voor een relance die drijft op schulden en staatsbemoeienis, dreigen we weer tien jaar te verliezen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibWh0dHBzOi8vdHJlbmRzLmtuYWNrLmJlL2Vjb25vbWllL2JlbGVpZC9tZXQtaGV0LXBsYW4tbWFnbmV0dGUtcmVkZGVuLXdlLWhldC1uaWV0L2FydGljbGUtb3Bpbmlvbi0xNjAzNDQ1Lmh0bWzSAQA?oc=5

'Met het plan-Magnette redden we het niet' - Trends

Het is niet de taak van de Belgische overheid om de buitenlandse consumptie te subsidiëren, zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

Paul Magnette opende vorige week het debat over het relancebeleid. De voorstellen van de voorzitter van de PS zijn even voorspelbaar als contraproductief. In een interview met De Tijd pleitte Magnette voor een relanceplan van 30 tot 50 miljard euro, met onder meer een stevige bescherming van de koopkracht om de binnenlandse consumptie te stimuleren. Magnette wil die sinterklaaspolitiek betalen door extra schulden te maken, want geld lenen kost vandaag toch bijna niets voor de Belgische overheid. Het is voor Magnette ook handig meegenomen dat het electoraat van een andere deelstaat die schulden grotendeels moet terugbetalen.
...

Paul Magnette opende vorige week het debat over het relancebeleid. De voorstellen van de voorzitter van de PS zijn even voorspelbaar als contraproductief. In een interview met De Tijd pleitte Magnette voor een relanceplan van 30 tot 50 miljard euro, met onder meer een stevige bescherming van de koopkracht om de binnenlandse consumptie te stimuleren. Magnette wil die sinterklaaspolitiek betalen door extra schulden te maken, want geld lenen kost vandaag toch bijna niets voor de Belgische overheid. Het is voor Magnette ook handig meegenomen dat het electoraat van een andere deelstaat die schulden grotendeels moet terugbetalen. De PS-voorzitter claimt dat de overheid nog maar 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) heeft uitgegeven aan steunmaatregelen. Dat is een schromelijke onderschatting. In dit land zijn de automatische stabilisatoren volop aan het werk. Fel stijgende overheidsuitgaven, onder meer voor de tijdelijke werkloosheid en de gezondheidszorg, leggen een bodem onder de economie. Het begrotingstekort loopt op van 3 naar 10 procent van het bbp, en meer. Dat is een extra tekort van ruim 30 miljard euro. In dit land schrijven relanceplannen grotendeels zichzelf. Het is waanzin daar nog eens 30 miljard euro bovenop te doen. Gaan we de fouten van de grote recessie van tien jaar geleden in de overtreffende trap herhalen? Toen beperkte het automatische relancebeleid aanvankelijk de schade, maar onze concurrentiepositie werd uit de hengsels getild en de begroting ging van de rails. De regering stuurde beperkt bij, maar het groeipotentieel van de Belgische economie blijft een mager beestje. Het heeft ook niet veel zin de consumptie te stimuleren in een open economie als de Belgische. Dat is stoken met de ramen open, want een groot deel van de stimulus vloeit naar het buitenland. Het is niet de taak van de Belgische overheid de buitenlandse consumptie te subsidiëren. We moeten hopen op stevige stimulusplannen bij onze belangrijkste handelspartners. België kan zijn deel doen om de economie aan te porren, maar zeker ook niet meer. Behalve voor de mensen die door de crisis de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, heeft het ook niet veel zin om extra koopkrachtpremies uit te delen. Het geld zal grotendeels worden opgepot. De virologen hebben niet alleen het virus kleingekregen, ze hebben ook het consumentenvertrouwen doodgemept. Mensen lopen enkel naar de winkel voor noodzakelijke aankopen. Intussen proberen ze reserves aan te leggen voor wat nog kan, en wellicht ook nog zal komen. De kans op een heropflakkering van het virus vanaf het najaar, met een bijbehorende lockdown, is in België ongemakkelijk hoog bij gebrek aan een performant test-and-tracesysteem. De economie kan dan volgend jaar nog eens met enkele procenten krimpen, na de daling van ruim 10 procent dit jaar. In plaats van schulden te maken om de consumptie te subsidiëren, kan de overheid veel beter investeren in epidemiepreventie. Dat is veel goedkoper en efficiënter om de economie te herlanceren. "De overheden leveren nu een enorme inspanning om de economie te ondersteunen, maar het herstel zal een kwestie van vertrouwen worden. Enkel een vaccin of een geneesmiddel kan daarvoor zorgen. Gooi intussen niet te veel geld op de brandstapel van het lage consumentenvertrouwen. Zo red je de economie niet", zei Koen De Jonckheere, de CEO van Gimv, bij de presentatie van de jaarcijfers van de investeringsmaatschappij. Het relanceplan van Magnette houdt gelukkig meer in dat geld naar de brandstapel dragen. Er mag applaus klinken voor de ambitie om de productiviteit te verhogen via overheidsinvesteringen. Maar de geloofwaardigheid van de ambitie van Magnette is mager. De Waalse economie wacht al veertig jaar op een succesvol relanceplan, omdat altijd cruciale maatregelen ontbreken, zoals een flexibelere arbeidsmarkt, de bescherming van de concurrentiepositie en het oppoken van de dynamiek van de economie. Als federaal België straks opnieuw kiest voor een relance die drijft op schulden en staatsbemoeienis, dreigen we weer tien jaar te verliezen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibWh0dHBzOi8vdHJlbmRzLmtuYWNrLmJlL2Vjb25vbWllL2JlbGVpZC9tZXQtaGV0LXBsYW4tbWFnbmV0dGUtcmVkZGVuLXdlLWhldC1uaWV0L2FydGljbGUtb3Bpbmlvbi0xNjAzNDQ1Lmh0bWzSAQA?oc=5

'Met het plan-Magnette redden we het niet' - Trends

Het is niet de taak van de Belgische overheid om de buitenlandse consumptie te subsidiëren, zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

Paul Magnette opende vorige week het debat over het relancebeleid. De voorstellen van de voorzitter van de PS zijn even voorspelbaar als contraproductief. In een interview met De Tijd pleitte Magnette voor een relanceplan van 30 tot 50 miljard euro, met onder meer een stevige bescherming van de koopkracht om de binnenlandse consumptie te stimuleren. Magnette wil die sinterklaaspolitiek betalen door extra schulden te maken, want geld lenen kost vandaag toch bijna niets voor de Belgische overheid. Het is voor Magnette ook handig meegenomen dat het electoraat van een andere deelstaat die schulden grotendeels moet terugbetalen.
...

Paul Magnette opende vorige week het debat over het relancebeleid. De voorstellen van de voorzitter van de PS zijn even voorspelbaar als contraproductief. In een interview met De Tijd pleitte Magnette voor een relanceplan van 30 tot 50 miljard euro, met onder meer een stevige bescherming van de koopkracht om de binnenlandse consumptie te stimuleren. Magnette wil die sinterklaaspolitiek betalen door extra schulden te maken, want geld lenen kost vandaag toch bijna niets voor de Belgische overheid. Het is voor Magnette ook handig meegenomen dat het electoraat van een andere deelstaat die schulden grotendeels moet terugbetalen. De PS-voorzitter claimt dat de overheid nog maar 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) heeft uitgegeven aan steunmaatregelen. Dat is een schromelijke onderschatting. In dit land zijn de automatische stabilisatoren volop aan het werk. Fel stijgende overheidsuitgaven, onder meer voor de tijdelijke werkloosheid en de gezondheidszorg, leggen een bodem onder de economie. Het begrotingstekort loopt op van 3 naar 10 procent van het bbp, en meer. Dat is een extra tekort van ruim 30 miljard euro. In dit land schrijven relanceplannen grotendeels zichzelf. Het is waanzin daar nog eens 30 miljard euro bovenop te doen. Gaan we de fouten van de grote recessie van tien jaar geleden in de overtreffende trap herhalen? Toen beperkte het automatische relancebeleid aanvankelijk de schade, maar onze concurrentiepositie werd uit de hengsels getild en de begroting ging van de rails. De regering stuurde beperkt bij, maar het groeipotentieel van de Belgische economie blijft een mager beestje. Het heeft ook niet veel zin de consumptie te stimuleren in een open economie als de Belgische. Dat is stoken met de ramen open, want een groot deel van de stimulus vloeit naar het buitenland. Het is niet de taak van de Belgische overheid de buitenlandse consumptie te subsidiëren. We moeten hopen op stevige stimulusplannen bij onze belangrijkste handelspartners. België kan zijn deel doen om de economie aan te porren, maar zeker ook niet meer. Behalve voor de mensen die door de crisis de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, heeft het ook niet veel zin om extra koopkrachtpremies uit te delen. Het geld zal grotendeels worden opgepot. De virologen hebben niet alleen het virus kleingekregen, ze hebben ook het consumentenvertrouwen doodgemept. Mensen lopen enkel naar de winkel voor noodzakelijke aankopen. Intussen proberen ze reserves aan te leggen voor wat nog kan, en wellicht ook nog zal komen. De kans op een heropflakkering van het virus vanaf het najaar, met een bijbehorende lockdown, is in België ongemakkelijk hoog bij gebrek aan een performant test-and-tracesysteem. De economie kan dan volgend jaar nog eens met enkele procenten krimpen, na de daling van ruim 10 procent dit jaar. In plaats van schulden te maken om de consumptie te subsidiëren, kan de overheid veel beter investeren in epidemiepreventie. Dat is veel goedkoper en efficiënter om de economie te herlanceren. "De overheden leveren nu een enorme inspanning om de economie te ondersteunen, maar het herstel zal een kwestie van vertrouwen worden. Enkel een vaccin of een geneesmiddel kan daarvoor zorgen. Gooi intussen niet te veel geld op de brandstapel van het lage consumentenvertrouwen. Zo red je de economie niet", zei Koen De Jonckheere, de CEO van Gimv, bij de presentatie van de jaarcijfers van de investeringsmaatschappij. Het relanceplan van Magnette houdt gelukkig meer in dat geld naar de brandstapel dragen. Er mag applaus klinken voor de ambitie om de productiviteit te verhogen via overheidsinvesteringen. Maar de geloofwaardigheid van de ambitie van Magnette is mager. De Waalse economie wacht al veertig jaar op een succesvol relanceplan, omdat altijd cruciale maatregelen ontbreken, zoals een flexibelere arbeidsmarkt, de bescherming van de concurrentiepositie en het oppoken van de dynamiek van de economie. Als federaal België straks opnieuw kiest voor een relance die drijft op schulden en staatsbemoeienis, dreigen we weer tien jaar te verliezen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibWh0dHBzOi8vdHJlbmRzLmtuYWNrLmJlL2Vjb25vbWllL2JlbGVpZC9tZXQtaGV0LXBsYW4tbWFnbmV0dGUtcmVkZGVuLXdlLWhldC1uaWV0L2FydGljbGUtb3Bpbmlvbi0xNjAzNDQ1Lmh0bWzSAQA?oc=5

'Met het plan-Magnette redden we het niet' - Trends

Het is niet de taak van de Belgische overheid om de buitenlandse consumptie te subsidiëren, zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

Paul Magnette opende vorige week het debat over het relancebeleid. De voorstellen van de voorzitter van de PS zijn even voorspelbaar als contraproductief. In een interview met De Tijd pleitte Magnette voor een relanceplan van 30 tot 50 miljard euro, met onder meer een stevige bescherming van de koopkracht om de binnenlandse consumptie te stimuleren. Magnette wil die sinterklaaspolitiek betalen door extra schulden te maken, want geld lenen kost vandaag toch bijna niets voor de Belgische overheid. Het is voor Magnette ook handig meegenomen dat het electoraat van een andere deelstaat die schulden grotendeels moet terugbetalen.
...

Paul Magnette opende vorige week het debat over het relancebeleid. De voorstellen van de voorzitter van de PS zijn even voorspelbaar als contraproductief. In een interview met De Tijd pleitte Magnette voor een relanceplan van 30 tot 50 miljard euro, met onder meer een stevige bescherming van de koopkracht om de binnenlandse consumptie te stimuleren. Magnette wil die sinterklaaspolitiek betalen door extra schulden te maken, want geld lenen kost vandaag toch bijna niets voor de Belgische overheid. Het is voor Magnette ook handig meegenomen dat het electoraat van een andere deelstaat die schulden grotendeels moet terugbetalen. De PS-voorzitter claimt dat de overheid nog maar 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) heeft uitgegeven aan steunmaatregelen. Dat is een schromelijke onderschatting. In dit land zijn de automatische stabilisatoren volop aan het werk. Fel stijgende overheidsuitgaven, onder meer voor de tijdelijke werkloosheid en de gezondheidszorg, leggen een bodem onder de economie. Het begrotingstekort loopt op van 3 naar 10 procent van het bbp, en meer. Dat is een extra tekort van ruim 30 miljard euro. In dit land schrijven relanceplannen grotendeels zichzelf. Het is waanzin daar nog eens 30 miljard euro bovenop te doen. Gaan we de fouten van de grote recessie van tien jaar geleden in de overtreffende trap herhalen? Toen beperkte het automatische relancebeleid aanvankelijk de schade, maar onze concurrentiepositie werd uit de hengsels getild en de begroting ging van de rails. De regering stuurde beperkt bij, maar het groeipotentieel van de Belgische economie blijft een mager beestje. Het heeft ook niet veel zin de consumptie te stimuleren in een open economie als de Belgische. Dat is stoken met de ramen open, want een groot deel van de stimulus vloeit naar het buitenland. Het is niet de taak van de Belgische overheid de buitenlandse consumptie te subsidiëren. We moeten hopen op stevige stimulusplannen bij onze belangrijkste handelspartners. België kan zijn deel doen om de economie aan te porren, maar zeker ook niet meer. Behalve voor de mensen die door de crisis de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, heeft het ook niet veel zin om extra koopkrachtpremies uit te delen. Het geld zal grotendeels worden opgepot. De virologen hebben niet alleen het virus kleingekregen, ze hebben ook het consumentenvertrouwen doodgemept. Mensen lopen enkel naar de winkel voor noodzakelijke aankopen. Intussen proberen ze reserves aan te leggen voor wat nog kan, en wellicht ook nog zal komen. De kans op een heropflakkering van het virus vanaf het najaar, met een bijbehorende lockdown, is in België ongemakkelijk hoog bij gebrek aan een performant test-and-tracesysteem. De economie kan dan volgend jaar nog eens met enkele procenten krimpen, na de daling van ruim 10 procent dit jaar. In plaats van schulden te maken om de consumptie te subsidiëren, kan de overheid veel beter investeren in epidemiepreventie. Dat is veel goedkoper en efficiënter om de economie te herlanceren. "De overheden leveren nu een enorme inspanning om de economie te ondersteunen, maar het herstel zal een kwestie van vertrouwen worden. Enkel een vaccin of een geneesmiddel kan daarvoor zorgen. Gooi intussen niet te veel geld op de brandstapel van het lage consumentenvertrouwen. Zo red je de economie niet", zei Koen De Jonckheere, de CEO van Gimv, bij de presentatie van de jaarcijfers van de investeringsmaatschappij. Het relanceplan van Magnette houdt gelukkig meer in dat geld naar de brandstapel dragen. Er mag applaus klinken voor de ambitie om de productiviteit te verhogen via overheidsinvesteringen. Maar de geloofwaardigheid van de ambitie van Magnette is mager. De Waalse economie wacht al veertig jaar op een succesvol relanceplan, omdat altijd cruciale maatregelen ontbreken, zoals een flexibelere arbeidsmarkt, de bescherming van de concurrentiepositie en het oppoken van de dynamiek van de economie. Als federaal België straks opnieuw kiest voor een relance die drijft op schulden en staatsbemoeienis, dreigen we weer tien jaar te verliezen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibWh0dHBzOi8vdHJlbmRzLmtuYWNrLmJlL2Vjb25vbWllL2JlbGVpZC9tZXQtaGV0LXBsYW4tbWFnbmV0dGUtcmVkZGVuLXdlLWhldC1uaWV0L2FydGljbGUtb3Bpbmlvbi0xNjAzNDQ1Lmh0bWzSAQA?oc=5

'Met het plan-Magnette redden we het niet' - Trends

Het is niet de taak van de Belgische overheid om de buitenlandse consumptie te subsidiëren, zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

Paul Magnette opende vorige week het debat over het relancebeleid. De voorstellen van de voorzitter van de PS zijn even voorspelbaar als contraproductief. In een interview met De Tijd pleitte Magnette voor een relanceplan van 30 tot 50 miljard euro, met onder meer een stevige bescherming van de koopkracht om de binnenlandse consumptie te stimuleren. Magnette wil die sinterklaaspolitiek betalen door extra schulden te maken, want geld lenen kost vandaag toch bijna niets voor de Belgische overheid. Het is voor Magnette ook handig meegenomen dat het electoraat van een andere deelstaat die schulden grotendeels moet terugbetalen.
...

Paul Magnette opende vorige week het debat over het relancebeleid. De voorstellen van de voorzitter van de PS zijn even voorspelbaar als contraproductief. In een interview met De Tijd pleitte Magnette voor een relanceplan van 30 tot 50 miljard euro, met onder meer een stevige bescherming van de koopkracht om de binnenlandse consumptie te stimuleren. Magnette wil die sinterklaaspolitiek betalen door extra schulden te maken, want geld lenen kost vandaag toch bijna niets voor de Belgische overheid. Het is voor Magnette ook handig meegenomen dat het electoraat van een andere deelstaat die schulden grotendeels moet terugbetalen. De PS-voorzitter claimt dat de overheid nog maar 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) heeft uitgegeven aan steunmaatregelen. Dat is een schromelijke onderschatting. In dit land zijn de automatische stabilisatoren volop aan het werk. Fel stijgende overheidsuitgaven, onder meer voor de tijdelijke werkloosheid en de gezondheidszorg, leggen een bodem onder de economie. Het begrotingstekort loopt op van 3 naar 10 procent van het bbp, en meer. Dat is een extra tekort van ruim 30 miljard euro. In dit land schrijven relanceplannen grotendeels zichzelf. Het is waanzin daar nog eens 30 miljard euro bovenop te doen. Gaan we de fouten van de grote recessie van tien jaar geleden in de overtreffende trap herhalen? Toen beperkte het automatische relancebeleid aanvankelijk de schade, maar onze concurrentiepositie werd uit de hengsels getild en de begroting ging van de rails. De regering stuurde beperkt bij, maar het groeipotentieel van de Belgische economie blijft een mager beestje. Het heeft ook niet veel zin de consumptie te stimuleren in een open economie als de Belgische. Dat is stoken met de ramen open, want een groot deel van de stimulus vloeit naar het buitenland. Het is niet de taak van de Belgische overheid de buitenlandse consumptie te subsidiëren. We moeten hopen op stevige stimulusplannen bij onze belangrijkste handelspartners. België kan zijn deel doen om de economie aan te porren, maar zeker ook niet meer. Behalve voor de mensen die door de crisis de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, heeft het ook niet veel zin om extra koopkrachtpremies uit te delen. Het geld zal grotendeels worden opgepot. De virologen hebben niet alleen het virus kleingekregen, ze hebben ook het consumentenvertrouwen doodgemept. Mensen lopen enkel naar de winkel voor noodzakelijke aankopen. Intussen proberen ze reserves aan te leggen voor wat nog kan, en wellicht ook nog zal komen. De kans op een heropflakkering van het virus vanaf het najaar, met een bijbehorende lockdown, is in België ongemakkelijk hoog bij gebrek aan een performant test-and-tracesysteem. De economie kan dan volgend jaar nog eens met enkele procenten krimpen, na de daling van ruim 10 procent dit jaar. In plaats van schulden te maken om de consumptie te subsidiëren, kan de overheid veel beter investeren in epidemiepreventie. Dat is veel goedkoper en efficiënter om de economie te herlanceren. "De overheden leveren nu een enorme inspanning om de economie te ondersteunen, maar het herstel zal een kwestie van vertrouwen worden. Enkel een vaccin of een geneesmiddel kan daarvoor zorgen. Gooi intussen niet te veel geld op de brandstapel van het lage consumentenvertrouwen. Zo red je de economie niet", zei Koen De Jonckheere, de CEO van Gimv, bij de presentatie van de jaarcijfers van de investeringsmaatschappij. Het relanceplan van Magnette houdt gelukkig meer in dat geld naar de brandstapel dragen. Er mag applaus klinken voor de ambitie om de productiviteit te verhogen via overheidsinvesteringen. Maar de geloofwaardigheid van de ambitie van Magnette is mager. De Waalse economie wacht al veertig jaar op een succesvol relanceplan, omdat altijd cruciale maatregelen ontbreken, zoals een flexibelere arbeidsmarkt, de bescherming van de concurrentiepositie en het oppoken van de dynamiek van de economie. Als federaal België straks opnieuw kiest voor een relance die drijft op schulden en staatsbemoeienis, dreigen we weer tien jaar te verliezen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibWh0dHBzOi8vdHJlbmRzLmtuYWNrLmJlL2Vjb25vbWllL2JlbGVpZC9tZXQtaGV0LXBsYW4tbWFnbmV0dGUtcmVkZGVuLXdlLWhldC1uaWV0L2FydGljbGUtb3Bpbmlvbi0xNjAzNDQ1Lmh0bWzSAQA?oc=5

"Fusie van AXA Bank en Crelan staat op de helling” - Het Laatste Nieuws

Arthur - Belga
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een negatief oordeel geveld over de geplande overname van AXA Bank door Crelan. De overname staat daardoor op de helling, zegt het magazine Trends op basis van anonieme bronnen.

De fusie moet goedgekeurd worden door de ECB. Die bestudeerde het dossier en zag volgens Trends fundamentele struikelblokken. De centrale bank gaf Crelan tot eind dit jaar om aan de bezwaren tegemoet te komen.

Crelan heeft volgens de ECB onvoldoende financiële slagkracht voor de overname en de toezichthouder zet ook vraagtekens bij de IT-integratie die moet plaatsvinden. Tot slot zou een aantal bestuurders van Crelan ook niet voldoen.


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2Vjb25vbWllLy1mdXNpZS12YW4tYXhhLWJhbmstZW4tY3JlbGFuLXN0YWF0LW9wLWRlLWhlbGxpbmd-YTIwOTM5Y2Ev0gEA?oc=5

Douwe Egberts schiet 10 procent hoger bij beursdebuut - De Tijd

Het koffiebedrijf haalde 2,25 miljard euro op met zijn beursgang.

Vrijdagochtend maakt JDE Peet's, wereldwijd het nummer twee in verpakte koffie en bekend van het merk Douwe Egberts, zijn debuut op de beurs van Amsterdam. De beurskoers vliegt bij opening ruim 10 procent boven de IPO-koers van 31,50. 

De IPO-prijs ligt in het midden van de vork van 30 tot 32,25 euro. Tegen die koers komt de marktwaarde van het bedrijf neer op 15,6 miljard euro. De onderneming zal dan ook snel in de AEX-beursindex komen.

2,25 miljard
Opbrengst IPO
JDE Peet's, bekend van het koffiemerk Douwe Egberts, haalt bij de beursgang 2,25 miljard euro op.

Bij de IPO werden 22.222.222 nieuwe aandelen verkocht, wat ongeveer 700 miljoen euro oplevert. Acorn Holdings, een bedrijf van JAB Holding, verkocht 39,5 miljoen bestaande aandelen en Mondelez Coffee deed 9,7 miljoen aandelen van de hand. Daardoor komt de opbrengst uit bestaande aandelen uit op 1,55 miljard euro, zodat de totale opbrengst van de IPO uitkomt op 2,25 miljard euro.

Tegen 15,6 miljard noteert JDE Peet's, volgens de begeleidende bankiers, zowat 20 procent goedkoper dan concurrent Nestlé (Nespresso, Nescafé). Nestlé noteert tegen een koers-winstverhouding van ongeveer 24. Een korting is logisch: Nestlé is veruit de grootste koffiespeler. JDE Peet's wil charmeren als dividendaandeel. Het belooft jaarlijks 50 à 60 procent van de winst uit te keren in de vorm van een dividend.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiiQFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL21hcmt0ZW4tbGl2ZS9uaWV1d3MvYWFuZGVsZW4tYnVpdGVubGFuZHNlLWJldXJ6ZW4vZG91d2UtZWdiZXJ0cy1zY2hpZXQtMTAtcHJvY2VudC1ob2dlci1iaWotYmV1cnNkZWJ1dXQvMTAyMjk5NjIuaHRtbNIBAA?oc=5

Beursgang moeder Douwe Egberts grootste van Europa dit jaar - Het Laatste Nieuws

ANP
Het moederbedrijf van Douwe Egberts, JDE Peet's, heeft vrijdag in Amsterdam de grootste beursgang in Europa van dit jaar op zijn naam geschreven. Met de nieuwe aandelen haalde het concern, ook bekend van theemerk Pickwick en koffiemerken Senseo, L'Or en Tassimo, een kleine 2,3 miljard euro op.

Het oorspronkelijke plan van JDE Peet's was om pas volgende week naar de beurs te gaan, maar vanwege de grote vraag van investeerders is de beursgang vervroegd.

De waardering van beleggers voor het koffiebedrijf was ook te zien in de uiteindelijke marktwaarde. Het aandeel van JDE Peet's begint de handel in Amsterdam op 31,50 euro per aandeel. Daarmee is het bedrijf 15,6 miljard euro waard, wat aan de hoge kant ligt van de eerder beoogde vork.

JDE Peet's haalt meer dan driekwart van zijn opbrengsten uit consumptie van koffie en thee thuis en is daarmee minder geraakt door de crisis. Volgens topman Casey Keller doen koffie en thee het vaak goed tijdens een crisis. De resterende omzet komt uit koffieketens. JDE Peet's, met een omzet vorig jaar van 6,9 miljard euro, denkt verder in tegenstelling tot vele andere bedrijven dit jaar te kunnen groeien.

Niet eerste keer

Het is voor Douwe Egberts niet het eerste avontuur op de beurs van Amsterdam. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door investeerder JAB. JDE Peet's ontstond toen JAB zijn koffie-activiteiten in één bedrijf onderbracht.

JDE Peet's wil de opbrengst van de verkoop van de nieuwe aandelen gebruiken om de schulden te verminderen. Daarnaast hebben ook bestaande aandeelhouders hun belangen van ongeveer 1,6 miljard euro te gelde gemaakt.


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2Vjb25vbWllL2JldXJzZ2FuZy1tb2VkZXItZG91d2UtZWdiZXJ0cy1ncm9vdHN0ZS12YW4tZXVyb3BhLWRpdC1qYWFyfmFmNWE3NjM4L9IBAA?oc=5

'Met het plan-Magnette redden we het niet' - Trends

Het is niet de taak van de Belgische overheid om de buitenlandse consumptie te subsidiëren, zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

Paul Magnette opende vorige week het debat over het relancebeleid. De voorstellen van de voorzitter van de PS zijn even voorspelbaar als contraproductief. In een interview met De Tijd pleitte Magnette voor een relanceplan van 30 tot 50 miljard euro, met onder meer een stevige bescherming van de koopkracht om de binnenlandse consumptie te stimuleren. Magnette wil die sinterklaaspolitiek betalen door extra schulden te maken, want geld lenen kost vandaag toch bijna niets voor de Belgische overheid. Het is voor Magnette ook handig meegenomen dat het electoraat van een andere deelstaat die schulden grotendeels moet terugbetalen.
...

Paul Magnette opende vorige week het debat over het relancebeleid. De voorstellen van de voorzitter van de PS zijn even voorspelbaar als contraproductief. In een interview met De Tijd pleitte Magnette voor een relanceplan van 30 tot 50 miljard euro, met onder meer een stevige bescherming van de koopkracht om de binnenlandse consumptie te stimuleren. Magnette wil die sinterklaaspolitiek betalen door extra schulden te maken, want geld lenen kost vandaag toch bijna niets voor de Belgische overheid. Het is voor Magnette ook handig meegenomen dat het electoraat van een andere deelstaat die schulden grotendeels moet terugbetalen. De PS-voorzitter claimt dat de overheid nog maar 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) heeft uitgegeven aan steunmaatregelen. Dat is een schromelijke onderschatting. In dit land zijn de automatische stabilisatoren volop aan het werk. Fel stijgende overheidsuitgaven, onder meer voor de tijdelijke werkloosheid en de gezondheidszorg, leggen een bodem onder de economie. Het begrotingstekort loopt op van 3 naar 10 procent van het bbp, en meer. Dat is een extra tekort van ruim 30 miljard euro. In dit land schrijven relanceplannen grotendeels zichzelf. Het is waanzin daar nog eens 30 miljard euro bovenop te doen. Gaan we de fouten van de grote recessie van tien jaar geleden in de overtreffende trap herhalen? Toen beperkte het automatische relancebeleid aanvankelijk de schade, maar onze concurrentiepositie werd uit de hengsels getild en de begroting ging van de rails. De regering stuurde beperkt bij, maar het groeipotentieel van de Belgische economie blijft een mager beestje. Het heeft ook niet veel zin de consumptie te stimuleren in een open economie als de Belgische. Dat is stoken met de ramen open, want een groot deel van de stimulus vloeit naar het buitenland. Het is niet de taak van de Belgische overheid de buitenlandse consumptie te subsidiëren. We moeten hopen op stevige stimulusplannen bij onze belangrijkste handelspartners. België kan zijn deel doen om de economie aan te porren, maar zeker ook niet meer. Behalve voor de mensen die door de crisis de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, heeft het ook niet veel zin om extra koopkrachtpremies uit te delen. Het geld zal grotendeels worden opgepot. De virologen hebben niet alleen het virus kleingekregen, ze hebben ook het consumentenvertrouwen doodgemept. Mensen lopen enkel naar de winkel voor noodzakelijke aankopen. Intussen proberen ze reserves aan te leggen voor wat nog kan, en wellicht ook nog zal komen. De kans op een heropflakkering van het virus vanaf het najaar, met een bijbehorende lockdown, is in België ongemakkelijk hoog bij gebrek aan een performant test-and-tracesysteem. De economie kan dan volgend jaar nog eens met enkele procenten krimpen, na de daling van ruim 10 procent dit jaar. In plaats van schulden te maken om de consumptie te subsidiëren, kan de overheid veel beter investeren in epidemiepreventie. Dat is veel goedkoper en efficiënter om de economie te herlanceren. "De overheden leveren nu een enorme inspanning om de economie te ondersteunen, maar het herstel zal een kwestie van vertrouwen worden. Enkel een vaccin of een geneesmiddel kan daarvoor zorgen. Gooi intussen niet te veel geld op de brandstapel van het lage consumentenvertrouwen. Zo red je de economie niet", zei Koen De Jonckheere, de CEO van Gimv, bij de presentatie van de jaarcijfers van de investeringsmaatschappij. Het relanceplan van Magnette houdt gelukkig meer in dat geld naar de brandstapel dragen. Er mag applaus klinken voor de ambitie om de productiviteit te verhogen via overheidsinvesteringen. Maar de geloofwaardigheid van de ambitie van Magnette is mager. De Waalse economie wacht al veertig jaar op een succesvol relanceplan, omdat altijd cruciale maatregelen ontbreken, zoals een flexibelere arbeidsmarkt, de bescherming van de concurrentiepositie en het oppoken van de dynamiek van de economie. Als federaal België straks opnieuw kiest voor een relance die drijft op schulden en staatsbemoeienis, dreigen we weer tien jaar te verliezen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibWh0dHBzOi8vdHJlbmRzLmtuYWNrLmJlL2Vjb25vbWllL2JlbGVpZC9tZXQtaGV0LXBsYW4tbWFnbmV0dGUtcmVkZGVuLXdlLWhldC1uaWV0L2FydGljbGUtb3Bpbmlvbi0xNjAzNDQ1Lmh0bWzSAQA?oc=5

Omstreden firma zet federale regering voor schut: 15 miljoen mondmaskers beloofd, maar 2,7 miljoen geleverd - Het Laatste Nieuws

Exclusief voor abonnees

Minister van Defensie Philippe Goffin (MR) bleef ook in de Kamer zijn keuze voor de omstreden postbusvennootschap verdedigen.
BELGA Minister van Defensie Philippe Goffin (MR) bleef ook in de Kamer zijn keuze voor de omstreden postbusvennootschap verdedigen.
De omstreden Luxemburgse firma die de federale regering gekozen heeft voor de levering van 15 miljoen stoffen mondmaskers krijgt de klus niet op tijd geklaard. Vier dagen na de deadline is slechts een fractie van de beloofde lading aangekomen. Avrox haalde het lucratieve contract nochtans binnen omdat het sneller kon leveren dan alle andere firma's.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMijwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvZGUta3JhbnQvb21zdHJlZGVuLWZpcm1hLXpldC1mZWRlcmFsZS1yZWdlcmluZy12b29yLXNjaHV0LTE1LW1pbGpvZW4tbW9uZG1hc2tlcnMtYmVsb29mZC1tYWFyLTItNy1taWxqb2VuLWdlbGV2ZXJkfmE4MjNjY2E0L9IBAA?oc=5

CORONA LIVE. Blackburn-aanvoerder test positief, ook twee besmettingen bij Fulham - Trieste primeur voor Boston Marathon - Het Laatste Nieuws

Denis Odoi, speler bij Fulham FC.
AFP Denis Odoi, speler bij Fulham FC.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMilwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvc3BvcnQvY29yb25hLWxpdmUtYmxhY2tidXJuLWFhbnZvZXJkZXItdGVzdC1wb3NpdGllZi1vb2stdHdlZS1iZXNtZXR0aW5nZW4tYmlqLWZ1bGhhbS10cmllc3RlLXByaW1ldXItdm9vci1ib3N0b24tbWFyYXRob25-YWUxMmRhYzUv0gEA?oc=5

Renault wil wereldwijd 15.000 banen schrappen | Autobedrijven | Geld - Het Laatste Nieuws

Photo News
De Franse autobouwer Renault wil wereldwijd zo'n 15.000 banen schrappen. Dat is donderdagavond vernomen uit eensluidende bronnen dichtbij het dossier. Renault maakt morgen een eerder aangekondigd besparingsplan bekend, waarbij over drie jaar 2 miljard euro zou gesnoeid worden.

Renault kampt met financiële moeilijkheden. In thuisland Frankrijk heeft de autobouwer een staatsgarantiekrediet nodig van 5 miljard euro. Daar zouden 4.600 jobs op de helling staan.
De vakbonden van Renault hebben het besparingsplan donderdagavond uit de doeken gedaan gekregen. Naakte ontslagen zouden er niet vallen. Er wordt gemikt op vrijwillige vertrekken, interne mobiliteit en reconversiemaatregelen, aldus de eensluidende bronnen.

De Franse staat heeft in Renault nog altijd een aandeel van 15 procent.

Lees ook:

Autosector in zwaar weer, maar dat is niet noodzakelijk slecht nieuws voor consument: er vallen koopjes te doen (+)


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2Vjb25vbWllL2F1dG9iZWRyaWp2ZW4vcmVuYXVsdC13aWwtd2VyZWxkd2lqZC0xNS0wMDAtYmFuZW4tc2NocmFwcGVufmE0ZTUwOTA2L9IBAA?oc=5

Regering zoekt 8 miljard euro vers kapitaal - De Tijd

Zowel de federale als de Vlaamse regering werkt aan een extra pakket economische steunmaatregelen, waarover mogelijk vrijdag al beslissingen vallen.

Zelfs na alle premies, tijdelijke werkloosheid en uitstel van belastingen zullen Belgische bedrijven een kleine acht miljard euro aan vers kapitaal nodig hebben om na de coronaschok weer overeind te krabbelen. De helft van dat geld is nodig voor kmo's, de andere helft voor grote bedrijven.

Met dat cijfer in het achterhoofd werkt zowel de Vlaamse als de federale regering aan een nieuw steunpakket voor bedrijven. Dat wordt vrijdag al besproken op de ministerraad, maar het is niet zeker of al beslissingen worden genomen.

De steun moet passen in een grotere puzzel. Het eerste stukje is al een tijdje gelegd: de liquiditeitssteun die bedrijven door de eerste schok moest loodsen. Het ging om uitstel van belastingen, hinder- en compensatiepremies en het tijdelijk overnemen van de loonkosten door tijdelijke werkloosheid.

Kapitaalronde

Naarmate almaar meer bedrijven herstarten, dient zich een ander probleem aan: er is onvoldoende kapitaal om te herbeginnen of een langere periode van lage omzet te overleven. Daarbij dient zich een nieuwe puzzel aan.

Ook daarvoor zijn de eerste stukjes al gelegd. De makkelijkste manier is dat bedrijven zelf hun kapitaal heropbouwen. Dat kan omdat ze hun verliezen van 2020 mogen aftrekken van de belastbare winst van 2019, waardoor ze minder belastingen betalen. Tegelijk moeten ze geen belastingen betalen op het deel van de winst die ze in het bedrijf houden om het kapitaal te laten groeien. Beide maatregelen waren al aangekondigd, maar passeren vrijdag formeel op de federale ministerraad.

Taxshelter

De tweede manier om bedrijven steviger te maken is de aandeelhouders zover krijgen dat ze het kapitaal verhogen. Een van de opties die op de federale tafel ligt, is het uitbreiden van de taxshelter voor start-ups naar alle bedrijven. Op die manier krijgen eigenaars van ondernemingen een fiscaal duwtje in de rug om hun spaargeld in het bedrijf te stoppen.

Een Vlaams plan om iets gelijkaardigs te doen door een uitbreiding van de win-winlening mislukte eerder. Maar de Vlaamse regering werkt nog aan een pakket maatregelen waarbij spaargeld naar bedrijfskapitaal vloeit. Fiscale aanmoediging is daarbij een van de opties.

Bluskracht

Als het bedrijf zelf of de aandeelhouders het kapitaal niet kunnen verstevigen, is extern geld een mogelijkheid. De Vlaamse regering nam die optie al door achtergestelde leningen te verstrekken. Die zijn een vorm van kapitaal light, omdat ze bij problemen pas moeten worden betaald nadat alle schuldeisers eerst hun geld hebben gekregen. Vlaamse bedrijven vroegen al voor 126 miljoen euro aan die noodleningen aan.

De vraag wordt hoe de deelstaten, eventueel met hulp van de federale regering, hun bluskracht groot genoeg kunnen maken als nog meer bedrijven aankloppen.

De politiek gevoeligste vraag wordt wellicht hoe de overheid ook geld laat vloeien naar de grote bedrijven. Die zijn vaak dochterbedrijven van buitenlandse moeders, waardoor het geld dreigt weg te vloeien. Tegelijk wordt de Belgische export en innovatie op een disproportioneel grote manier gedragen door multinationals. De vraag wordt of de overheid als het echt moet een laatste reddingsboei kan gooien om belangrijke economische activiteit in ons land te houden. Het meest zichtbare dossier in dat verband is Brussels Airlines, maar het simpele rekensommetje dat een kleine 4 miljard aan vers kapitaal nodig is voor grote bedrijven leert dat onder de radar veel 'Brussels Airlines' staan te wachten.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMib2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2ZlZGVyYWFsL3JlZ2VyaW5nLXpvZWt0LTgtbWlsamFyZC1ldXJvLXZlcnMta2FwaXRhYWwvMTAyMjk4MDkuaHRtbNIBAA?oc=5