2020年5月28日木曜日

'Coronaplan zal zwaar wegen op de Belgische bankwinsten' - De Tijd

De steunmaatregelen die de Belgische overheid en de banken uitwerkten om de coronacrisis te lijf te gaan, dreigen de winstgevendheid van de sector stevig onder druk te zetten.

De Belgische banken zullen allicht nog veel meer geld opzij moeten zetten om eventuele kredietverliezen op te vangen, zegt het ratingagentschap Moody’s in een nieuw rapport.

De federale regering, de Nationale Bank en de Belgische bankenkoepel Febelfin lanceerden eind maart een noodplan voor bedrijven en particulieren die door de coronacrisis financiële problemen ondervinden.

Kmo’s, zelfstandigen en hypotheeknemers met betaalproblemen door de coronacrisis kunnen - onder voorwaarden - tot zes maanden kosteloos betalingsuitstel krijgen.

Daarnaast werd een waarborgregeling van 50 miljard euro uitgewerkt - de fameuze ‘bazooka’ - voor nieuwe kredieten die banken verstrekken aan bedrijven die dreigen te bezwijken onder de coronacrisis, maar in normale tijden levensvatbaar waren.

Als de economische crisis niet veel erger uitdraait dan verwacht, riskeren banken een groot deel van de potentiële verliezen op die kredieten op zich te moeten nemen.
Analisten Moody's

Verliezen tot 3 procent op die nieuwe kredieten zijn volledig voor de banken, verliezen tussen 3 en 5 procent worden voor de helft door de overheid gedragen. De verliezen boven 5 procent zal de overheid voor 80 procent voor haar rekening nemen.

‘Dit mechanisme biedt de Belgische banken minder bescherming dan de maatregelen die elders in Europa werden uitgewerkt’, zeggen de analisten van Moody’s. 'Zolang de economische crisis niet veel erger uitdraait dan verwacht, riskeren banken een groot deel van de potentiële verliezen op die kredieten op zich te moeten nemen.'

Worstcasescenario

‘Dat zal gevolgen hebben voor de winstgevendheid van de Belgische banken’, zeggen de Moody’s-analisten. ‘Bovendien zal de vraag naar leningen afnemen, zullen de commissie-inkomsten gevoelig dalen en zullen ook de lage rentestanden op de marges wegen. Daardoor zal de winst verder onder druk komen te staan. Hoe langer het maatschappelijke en economische leven door elkaar wordt geschud door het coronavirus, hoe meer tegenwind de Belgische banken krijgen.’

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9iYW5rZW4vY29yb25hcGxhbi16YWwtendhYXItd2VnZW4tb3AtZGUtYmVsZ2lzY2hlLWJhbmt3aW5zdGVuLzEwMjI5NzUxLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿