Meer dan zes op tien Belgische bedienden die werken tijdens de lockdown, doen dat van thuis uit. Daarmee scoort België beter dan de meeste buurlanden. Dat blijkt uit een onderzoek van CASS Business School Londen, IESE Business School Barcelona en hr-dienstenverlener SD Worx.
In het onderzoek werd het telewerk van bedienden in loondienst in zes Europese landen vergeleken. Naast België werden ook Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk in het onderzoek opgenomen. Met 62 procent van de bedienden die van thuis uit werkt, blijkt België hoog te scoren op het vlak van telewerk. Enkel in het Verenigd Koninkrijk halen de thuiswerkers met 65 procent een nog groter aandeel. Maar ons land gaat dus wel Spanje (60 procent), Frankrijk (59 procent), Nederland (55 procent) en Duitsland (40 procent) vooraf.
De verschillen zijn deels te verklaren door een andere werkcultuur, zegt SD Worx. Daarnaast spelen ook de verdeling van de sectoren, de impact van de crisis en de uiteenlopende verschillende voorzorgsmaatregelen een rol. Voor 41 procent van de Belgische bedienden blijkt telewerken ook compleet nieuw te zijn. Slechts twintig procent werkte voor de coronacrisis al occasioneel van thuis uit. Voor 1 procent was het ook voor de lockdown al de normale manier van werken.
De overschakeling heeft volgens het onderzoek maar weinig invloed op de totale werktijd. Twee derde van de Belgische bedienden besteedt evenveel tijd per dag aan het werk als voordien. Zowat 11 procent geeft aan meer te werken dan gebruikelijk, met een gemiddelde toename van bijna anderhalf uur per dag. Een op vijf respondenten (22 procent) werkt minder dan voor de lockdown, samen goed voor gemiddeld twee en een half uur minder per dag.
0 件のコメント:
コメントを投稿