2020年5月28日木曜日

Lufthansa vertraagt Duitse redding, en zet Brussels Airlines mee op het spel - De Morgen

Beeld EPA

De Duitse moedermaatschappij van Brussels Airlines doet moeilijk over 9 miljard euro steun die maandag werd losgeweekt in haar thuisland. In Zaventem zit de Belgische vliegmaatschappij zo op het tandvlees, dat het niet eens de maand mei haalt zonder vers geld. Als de Wetstraat en Lufthansa allebei niks doen, gaat deze week het licht uit.

De raad van bestuur van Lufthansa heeft het steunpakket van de Duitse overheid (nog) niet ondertekend. Daar hingen allerlei voorwaarden aan vast, waar wekenlang fel over onderhandeld is. Nu struikelen de toplui over een extra eis die de Europese Commissie oplegt, om de constructie te laten doorgaan. Die kan ze niet in de wind slaan want dan volgt een juridische nachtmerrie over illegale staatssteun.

Het Europese machtsblok vraagt dat Lufthansa een aantal rechten om op te stijgen en te landen op thuishavens in Frankfurt en München laat schieten. Maar de bijhorende routes maken deel uit van een perfect uitgevlooid netwerk, van vluchten die elkaar aanvullen en zo meer klanten lokken. De raad van bestuur van Lufthansa wil de tijd nemen om de impact van die verloren slots op twee gigantische luchthavens te bekijken.

Wie geen tijd heeft, is dochtermaatschappij Brussels Airlines. CEO Dieter Vranckx, die carrière maakte binnen Lufthansa, gaf al toe dat zijn bedrijf ‘eind mei’ zonder cash valt. De laatste dag van de maand is nu zondag. Lufthansa onderhandelt ook in de Wetstraat over 290 tot 390 miljoen euro aan staatssteun. 

Een concreet plan inclusief voorwaarden zoals maandag in Berlijn werd afgeklopt, is er nog niet. De Belgische regering wil onder meer weten wat er exact is afgesproken in Berlijn.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidGh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL25pZXV3cy9sdWZ0aGFuc2EtdmVydHJhYWd0LWR1aXRzZS1yZWRkaW5nLWVuLXpldC1icnVzc2Vscy1haXJsaW5lcy1tZWUtb3AtaGV0LXNwZWx-Yjc5YTNkY2Yv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿