Op Cape Canaveral in Florida zijn zaterdag voor het eerst sinds 2011 Amerikanen naar de ruimte vertrokken.
Na uitstel woensdag vanwege slecht weer, vertrok zaterdagavond om 21.22 uur Belgische tijd een Falcon-9 draagraket met de Crew Dragon, beiden van SpaceX. Die vervoert voor de eerste commerciële bemande missie ooit twee astronauten naar het Internationaal Ruimtestation ISS.
De capsule heeft zich succesvol losgemaakt van de tweede rakettrap. Aan boord zijn de ervaren astronauten Doug Hurley en Bob Behnken. Aankomst voor een in principe automatische koppeling aan het ISS, waar de Belg Frank De Winne - ook als gezagvoerder - heeft vertoefd, is binnen 24 uur voorzien.
President Donald Trump was naar Florida afgezakt voor wat ondertussen "Launch America" is genoemd. 'Ongelooflijk', zei de Amerikaans president Donald Trump. Hij voegde eraan toe dat het om 'maar een begin' ging. 'Echte geniën, niemand doet beter dan wij.'
In 2011 zette de VS de spaceshuttle op stal in de nasleep van het dodelijk ongeval met het ruimteveer Columbia in 2003. Voor bemand ruimtetransport waren de Amerikanen sindsdien op Rusland aangewezen wat ondanks de gestegen politieke spanningen niet tot grote problemen leidde.
SpaceX zag bijna 20 jaar geleden het levenslicht, nadat Musk stevig had gecasht bij de verkoop van het online betaalbedrijf Paypal. Met de 180 miljoen dollar die hij aan zijn internetavontuur overhield, besloot hij zich te werpen op twee andere domeinen die hij als essentieel zag voor het voortbestaan van de mensheid op lange termijn. Een van die domeinen was duurzaam transport - iets wat zou resulteren in zijn rol bij de fabrikant van elektrische auto’s Tesla en het zonne-energiebedrijf SolarCity. Maar nog voor sprake van Tesla was, besloot Musk zich te wagen aan de ruimte, een plek die we volgens de ondernemer moeten koloniseren als we als soort willen overleven.
0 件のコメント:
コメントを投稿