2020年5月26日火曜日

Akkoord over Duits steunpakket aan Lufthansa - De Standaard

Er is een akkoord tussen de Duitse regering en luchtvaartmaatschappij Lufthansa over een pakket aan steunmaatregelen van om en bij de negen miljard euro. De Duitse overheid krijgt zo twee zetels in de raad van bestuur. De Duitse minister van Financiën reageert alvast positief op de deal.

Lufthansa, de Duitse moedergroep van Brussels Airlines, zit omwille van de coronapandemie en het quasi volledig stilvallen van de luchtvaart in de slechte papieren. Het bedrijf verliest naar schatting zo’n 800 miljoen euro per maand. Het bedrijf en de staat onderhandelen al weken over steun.

Vorige week raakte bekend dat de regeringscommissie die de steunmaatregelen voorbereidde, de laatste hand legde aan het officieel aanbod. Volgens gelekte informatie zou de Duitse overheid een reddingspakket ter waarde van 9 miljard euro voorstellen. In ruil daarvoor zou de Duitse staat 20 procent van de aandelen in handen krijgen. Daarmee wordt Duitsland de grootste aandeelhouder en verwerft het een blokkeringsminderheid.

Tegen 17u deze avond werd het akkoord door het fonds voor de stabilisering van de Duitse economie afgeklopt. Duits minister van Financiën Olaf Scholz toonde zich opgetogen over het bereikte akkoord. Hij spreekt over een 'zeer goede oplossing' waarbij beide partijen en de Duitse belastingbetaler zullen winnen. Scholz hoopt zelfs dat de Duitse staat op termijn zijn aandelen met winst kan verkopen.

Europees obstakel

De Europese Commissie moet wel nog zijn steun geven en dat kan nog een  hevig debat opleveren.

Duitse kranten schrijven dat bondskanselier Merkel niet zomaar akkoord zal gaan met de voorwaarden die de Berlaymont oplegt . Zo zou Brussel kunnen sleutelen aan bepaalde start- en landingsrechten op de luchthavens van München en Frankfurt. 

Koffiedik kijken voor Brussels Airlines

Wat het steunpakket concreet voor dochterbedrijf Brussels Airlines betekent, is nog onduidelijk. ACLVB-vakbondsman Filip Lemberechts hoopt tegen het einde van deze week duidelijkheid te hebben. Ook de onderhandelingen tussen de Belgische overheid en Lufthansa staan nog op de agenda. 'De directie heeft vandaag nog eens herhaald dat ze pas ons akkoord over het sociaal plan gaat vragen als die onderhandelingen zijn afgerond . We kunnen niet op basis van hypotheses werken', zegt Didier Lebbe van de christelijke vakbond CNE. De tijd dring alvast voor Brussels Airlines. Volgens berekeningen is het geld tegen eind deze maand op.Vrijdag zitten de directies van de luchtvaarmaatschappij ook nog eens samen om te overleggen over het aangekondigde collectief ontslag. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA1MjVfMDQ5NzA1MDDSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿