2020年10月14日水曜日

De Croo versnelt met aanscherping coronaregels - De Tijd

De federale regering en de deelstaten komen nu vrijdag al met strengere coronamaatregelen, vernam De Tijd. Op tafel liggen een gelijke behandeling van cafés en restaurants en het aanscherpen van het advies over thuiswerken. Ook de coronabarometer wordt in de strijd geworpen.

Achter de schermen is het politiek alle hens aan dek om de coronacrisis te tackelen. Nadat vorige week vrijdag een reeks strengere regels is ingevoerd, was het aanvankelijk de bedoeling tot midden volgende week te wachten met de evaluatie. De logica daarachter is dat het een tiental dagen duurt voor een scherper regime impact heeft op het aantal vastgestelde positieve gevallen. Sinds vrijdag moeten cafés dicht om 23 uur en mogen stamgasten met maximaal vier aan een tafeltje zitten. In restaurants mag het met tien mensen tot 1 uur. Ons nauwe sociale leven moeten we beperken tot drie personen, naast de mensen met wie we onder één dak leven.

In regeringskringen gaat echter steeds meer rond dat vroeger geschakeld zal worden nu de situatie snel verslechtert. Op tafel liggen volgens onze info maatregelen voor een verder aanscherping van telewerken. Officieel is telewerken opnieuw de norm, maar met die regel zou te los worden omgesprongen. Er zijn geen indicaties dat kantoren broeihaarden van besmetting zijn, maar het probleem zijn vooral de vele pendelaars die van en naar het werk reizen. In federale kringen wordt gewezen op beelden die de voorbije dagen opdoken van overvolle treinen en ander openbaar vervoer. 'Het is niet nodig dat al dat volk de baan op is.'

Er zijn geen indicaties dat kantoren broeihaarden van besmetting zijn, maar het probleem zijn vooral de vele pendelaars die van en naar het werk reizen.

In sommige landen is er zoals in het voorjaar alweer sprake van een verbod op niet-essentiële verplaatsingen. Maar daar is bij ons geen consensus over. In de discussie zou de communautaire breuklijn opnieuw komen kijken. Net zoals in maart de sluiting van de scholen er werd doorgedrukt langs Franstalige zijde, wordt nu ook in Franstalige middens gesproken van een verbod op niet-essentiële verplaatsingen. De roep in Franstalig België om hardere ingrepen heeft er ook mee te maken dat het coronavirus veel feller circuleert in Brussel en Wallonië. Dat in tegenstelling tot de coronagolf in het voorjaar.

'Lockdown vermijden'

Maar langs Vlaamse zijde luidt het dat dat niet op tafel ligt. 'Dat zou op een lockdown neerkomen en dat proberen we net te vermijden', luidt het. Net als in maart wordt vanuit Franstalige hoek weer naar Parijs gekeken, waar president Eemmanuel Macron woensdag de natie toespreekt met de aankondiging van nieuwe maatregelen. Toen Macron in maart de Franse scholen sloot, was dat voor de Franstalige politiek het sein om - tegen het advies van de virologen in - bij ons hetzelfde te eisen. De vraag is dus of Macron nu opnieuw een en ander in een stroomversnelling brengt.

Net als in maart wordt vanuit Franstalige hoek weer naar Parijs gekeken, waar president Eemmanuel Macron woensdag de natie toespreekt met de aankondiging van nieuwe maatregelen.

Daarnaast wordt ook opnieuw gekeken naar de horeca. Er is sprake van cafés en restaurants opnieuw gelijk te schakelen, met één vast sluitingsuur - wellicht 23 uur - en vier mensen per tafeltje. Enkel wie een restaurantlicentie heeft van het Federaal Voedselagentschap mag sinds vorige vrijdag openblijven tot 1 uur. Een kleine week later zou aan dat regime alweer worden gesleuteld.

De topministers van de federale regering en de deelstaten buigen zich vrijdag ook opnieuw over de lang aangekondigde coronabarometer. Het systeem - dat de pandemie opdeelt in fases afhankelijk van hoe erg het virus circuleert en daaraan een vaste set regels koppelt - zou eindelijk moeten worden goedgekeurd. De coronabarometer ligt al heel lang op de tafel, maar de voorstellen van Celeval - het expertencomité dat de overheid bijstaat in de gezondheidscrisis - zijn door de politiek een paar keer voor herwerking teruggestuurd. De nieuwe coronacommissaris Pedro Facon kreeg de barometer na zijn aanstelling op zijn bord.

Politiek wordt nog weinig discussie verwacht over de barometer. Het duurde volgens ingewijden alleen zo lang omdat het systeem pico bello in orde moet zijn voor de lange termijn. In geen geval mag het ineenstuiken bij de eerste nieuwe coronaopstoot in de eerstkomende maanden. Aan de lancering van de coronabarometer zou dan meteen de aankondiging van enkele nieuwe verstrengingen worden gekoppeld.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2FsZ2VtZWVuL2RlLWNyb28tdmVyc25lbHQtbWV0LWFhbnNjaGVycGluZy1jb3JvbmFyZWdlbHMvMTAyNTc2ODIuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿