2020年10月7日水曜日

Trump zet beursrally pad in de korf - De Tijd

De Amerikaanse president stopt de onderhandelingen over een stimuluspakket, luttele uren nadat centraal bankier Jerome Powell Washington waarschuwde voor 'tragische gevolgen' bij het uitblijven van zo'n stimulus.

Op Wall Street botste de beursrally dinsdagavond plots op een wegversperring. De Amerikaanse president Donald Trump zet de gesprekken over een vers stimuluspakket voor de economie per direct stop. 'Ik heb mijn onderhandelaars opdracht gegeven te stoppen tot na de verkiezingen. Onmiddellijk nadat ik win zullen we een groot stimuleringsplan doorvoeren dat gefocust is op hardwerkende Amerikanen en kleine bedrijven', luidde het.

De Dow Jones sloot 1,3 procent lager, Nasdaq dook 1,6 procent in de min. Handelaars krabden zich in de haren bij de beslissing. 'Mocht hij de gesprekken gerekt hebben, had hij tenminste nog de schuld bij de oppositie kunnen leggen', zegt ING-econoom Rob Carnell. 'Nu trekt hij er zelf de stekker uit, op een ogenblik dat veel deelstaten het moeilijk hebben geld te vinden voor extra werkloosheidssteun. Dit lijkt een gok die zeer weinig kans maakt om de kloof met Democratisch kandidaat Joe Biden te dichten'.

Zoals wel vaker tijdens deze crisis liet Powell het klassieke omfloerste taalgebruik van centraal bankiers achterwege. Hij waarschuwt onomwonden voor 'tragische' gevolgen als de politiek niet in actie schiet. 'Eén van de risico's is dat een opstoot van besmettingen de economische activiteit fors inperkt, met tragische gevolgen voor velen. Een extra risico is dat de zwakke groei zelfvoedend wordt. Zo'n lange periode met onnodig trage groei zou de bestaande ongelijkheden in onze economie nog versterken. Dat zou tragisch zijn'.

Powell onderstreept dat beleidsmakers op dit ogenblik beter te veel dan te weinig op het gaspedaal kunnen duwen. 'Te weinig steun zou leiden tot een zwak herstel, waardoor er onnodig lijden is voor gezinnen en bedrijven. Op termijn leiden meer faillissementen bij bedrijven tot een lagere productiviteit en belemmeren ze de loongroei. Aan de andere kant is het risico op te veel stimulus voorlopig een stuk kleiner. Zelfs als de beleidsmaatregelen groter blijken te zijn dan nodig.'

'Het herstel zal sterker zijn als het begrotingsbeleid en het monetair beleid in dezelfde richting werken om de economie te steunen totdat die uit de gevarenzone is', besluit Powell. Het contrast met half maart, bij de start van de pandemie, is frappant. Toen vormde een noodkreet en drastische actie van de Federal Reserve voor politiek Washington het signaal om zelf ook met forse stimulus te komen , wat meteen ook het startschot van een spectaculaire beursrally en economisch herstel was. Dat herstel is in gevaar, nu een belangrijk deel van de noodsteun deze zomer verstreken is en het aantal besmettingen weer toeneemt.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi90cnVtcC16ZXQtYmV1cnNyYWxseS1wYWQtaW4tZGUta29yZi8xMDI1NjE4MC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿