2020年10月15日木曜日

Vlaanderen betaalt miljoenen voor virtuele groene stroom - De Tijd

Vlaanderen haalt haar doelstelling voor hernieuwbare energie niet. Om een Europese boete te vermijden, koopt de regering op papier voor 22,5 miljoen euro groene stroom uit Denemarken.

De Vlaamse regering heeft een akkoord gesloten om op papier een deel van het Deense overschot aan groene stroom over te kopen. Met die transfer wil Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een boete vermijden voor het niet halen van de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie.

Dit bevestigt dat we als Vlaanderen voorzichtig moeten zijn met het formuleren van onhaalbare doelstellingen.
Zuhal Demir
Vlaams minister van Energie

Tegen eind dit jaar moest minstens 13 procent van het Belgische - en indirect het Vlaamse - verbruik komen van hernieuwbare energie. Maar volgens de laatste prognoses van het Vlaams Energieagentschap klokt Vlaanderen af op een tekort van 1,8 terawattuur (TWh), het equivalent van enkele honderden windmolens op land. Om te vermijden dat het niet halen van de doelstelling tot een Europese boete leidt, gaat Vlaanderen voor 22,5 miljoen euro rechten aankopen van Denemarken. Dankzij de vele windmolens overtreft dat land zijn doelstelling met een overschot aan hernieuwbare energieproductie.

Het gaat om een zogenaamde ‘statistische transfer’ zonder dat ook effectief energie wordt uitgewisseld. ‘Ik had dit bedrag van 22,5 miljoen euro liever in Vlaanderen geïnvesteerd, zeker omdat het gaat om de afrekening van gemaakte engagementen die zonder mij werden aangegaan in het verleden’, zegt Demir. ‘Dit bevestigt dat we als Vlaanderen voorzichtig moeten zijn met het formuleren van onhaalbare doelstellingen.’

433 miljoen
Het niet halen van de klimaatdoelstellingen kan de Vlaamse factuur aan boetes en compensaties doen oplopen tot 433 miljoen euro.

Aanvankelijk was er ook sprake van dat Vlaanderen hernieuwbare energiestatistieken zou kopen van Wallonië, maar het Waalse overschot valt kleiner uit dan gedacht en wordt waarschijnlijk gebruikt om het federale tekort van België op te vangen. Als het finale Vlaamse tekort hoger uitkomt, is er een optie om van Denemarken bijkomende rechten te kopen.

CO2-doelstellingen

In de sectoren gebouwen, transport, landbouw en de kleine industrie mag Vlaanderen tussen 2013 en 2020 maximaal 352 megaton CO2 uitstoten. Het ziet er naar uit dat die toegelaten emissies met 1,3 procent overschreden worden. De sterke daling van het wegverkeer door de coronacrisis heeft daarbij zelfs geholpen, want anders was het tekort nog hoger geweest. Demir waarschuwt ervoor dat CO2-emissierechten gekocht zullen moeten worden van landen als Bulgarije, Roemenië en Polen, die een lagere doelstelling opgelegd kregen. Met de 22,5 miljoen euro aan Denemarken zijn dus nog niet alle doelstellingen afgekocht.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMifmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL3ZsYWFuZGVyZW4vdmxhYW5kZXJlbi1iZXRhYWx0LW1pbGpvZW5lbi12b29yLXZpcnR1ZWxlLWdyb2VuZS1zdHJvb20vMTAyNTc5NjguaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿