2020年11月10日火曜日

Beste Brusselse beursdag in meer dan zeven maanden - De Tijd

De beurzen schieten hoger na positieve vaccinresultaten van Pfizer en BioNTech. Beleggers waren al goed geluimd door de verkiezingsoverwinning van Joe Biden.

Pfizer en BioNTech maakten maandagmiddag bekend dat hun vaccin tegen het coronavirus voor meer dan 90 procent efffectief is in de bescherming tegen het coronavirus. Het nieuws doet beleggers massaal naar de koopknop grijpen.

Stormloop op brokers

De Belgische brokers werden maandag overspoeld met beursorders zodra het vaccinnieuws bekend geraakte. 'In de vroege namiddag leidde dat tot een kortstondige vertraging in de orderverwerking gezien de uitzonderlijk hoge volumes', meldt KBC Bolero. Binck zag ruim dubbel zoveel transacties (+140%) passeren dan de voorbije dagen en weken. 'Maar er waren meer verkooptransacties dan aankooptransacties', meldt Binck. In de VS gaf de Amerikaanse broker Charles Schwab op Twitter toe technische problemen te ondervinden door de stormloop. Sommige gebruikers slaagden er niet in om in te loggen bij Charles Schwab.

De Bel20 schoot 6,4 procent hoger. Dat is de beste dag sinds 24 maart. In Brussel wonnen bierbrouwer AB InBev , de bank KBC en bouw - en baggergroep CFE meer dan 10 procent. Het zijn niet toevallig aandelen die eerder fors geleden hebben onder de impact van het coronavirus op de wereldeconomie.

De beurzen waren de dag al hoger begonnen nadat Joe Biden afgelopen weekend door de Amerikaanse media werd uitgeroepen als nieuwe president. Met Biden als president zakken de risico's op een handelsoorlog tussen de VS en Europa. 'Het goede nieuws valt samen. De onzekerheid over de presidentsverkiezingen is weg, en we krijgen meer zekerheid over het succesvol bestrijden van covid', zegt Patrick Casselman, strateeg van BNP Paribas Fortis .

'Verlaat het huis'-aandelen

Het goede nieuws valt samen. De onzekerheid over de presidentsverkiezingen is weg, en we krijgen meer zekerheid over het succesvol bestrijden van covid.
Patrick Casselman
Strateeg van BNP Paribas Fortis

'Nu de verkiezingen voorbij zijn, gaat alle aandacht naar vaccinnieuws. Hoe beter dat vaccinnieuws, hoe beter de vooruitzichten voor de wereldeconomie', voegen de strategen van Goldman Sachs eraantoe. In oktober voorspelde het IMF een herstel voor de wereldeconomie in 2021 van 5,2 procent, na een verwachte krimp van 4,4 procent dit jaar. Als Pfizer & co erin slagen om het vaccin op grote schaal toe te dienen, dan kunnen de coronamaatregelen sneller dan verwacht afgebouwd worden en met alle gevolgen van dien voor de economische vooruitzichten.

Een blik op de beurzen leert dat beleggers maandag massaal inzetten op een normalisering van de economie. In Europa zijn de banken (+12%), energie-aandelen (+10%) en verzekeraars (+9%) de grootste stijgers van de dag. De Franse vliegtuigmaatschappij Air France-KLM is op slag ruim een kwart meer waard, de verhuurder van winkelpanden Klépierre schiet ruim 30 procent hoger.

In Brussel wordt bioscoopuitbater Kinepolis ruim een vijfde meer waard. Barco , een leverancier aan bioscoopketens, spurt 24 procent hoger. Eurocommercial , de eigenaar van Woluwe Shopping, spurt 22 procent hoger.

Volgens de strategen van Citigroup breekt een gunstige periode aan voor dit soort 'verlaat het huis'-aandelen. De 'stay home'-aandelen zoals Netflix en Amazon waarin beleggers dit jaar massaal gevlucht zijn, krijgen klappen. Dat zien we ook in Brussel waar Bpost 3 procent lager gaat, en Colruyt bijna 4 procent verliest.

Wall Street

Op Wall Street is dezelfde rotatie merkbaar. De Dow Jones noteert 4 procent hoger. De Nasdaq Compositie noteert slechts 1 procent hoger.

Casselman schaart zich achter de rotatie. 'Het herstelpotentieel over de volgende 12 maanden zit bij de cyclische aandelen, zoals auto's en industrie. Ik zou nu wel even wachten op een correctie, want de voorbije dagen gaat het wel heel hard. Voor alle duidelijkheid: de markten gingen er in hun basisscenario vanuit dat er een vaccin zou komen en dat de wereldeconomie zou heropenen in de loop van 2021. De reactie van de beurzen is daarom wat spectaculairder dan ik had verwacht.'

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihgFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL21hcmt0ZW4tbGl2ZS9uaWV1d3MvYWFuZGVsZW4tYnVpdGVubGFuZHNlLWJldXJ6ZW4vYmVzdGUtYnJ1c3NlbHNlLWJldXJzZGFnLWluLW1lZXItZGFuLXpldmVuLW1hYW5kZW4vMTAyNjM5MTguaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿