2020年11月18日水曜日

Engie Electrabel schrapt investeringen voor levensduurverlen... - Het Nieuwsblad

Engie Electrabel schrapt investeringen voor levensduurverlenging kerncentrales

Foto: Hollandse Hoogte / Maikel Samuels

Engie Electrabel bereidt de kernuitstap in 2025 voor. De nucleaire topman Thierry Saegeman heeft dinsdag aan het personeel laten weten dat de investeringen voor de levensduurverlenging van de kerncentrales zullen worden geschrapt, zo schrijft Trends. De vakbond reageert ongerust over de impact op de werkgelegenheid.

“Na constructieve gesprekken moeten we vaststellen dat de huidige regering de duidelijke intentie heeft om het regeerakkoord uit te voeren”, citeert weekblad Trends de Chief Nuclear Officer in een boodschap aan het personeel. “We kunnen dus concluderen dat de Belgische regering definitief heeft gekozen voor de bouw van nieuwe gascentrales. Dat betekent twee dingen. Ten eerste: een volledige kernuitstap. Ten tweede: een finale beslissing (over een eventuele verlenging, red.) moeten we niet voor het einde van 2021 verwachten.”

Resoluut gekozen

De regering De Croo heeft resoluut voor een kernuitstap in 2025 gekozen. Maar mocht in november 2021 een onverwacht probleem opduiken van bevoorradingszekerheid, dan zal de regering de nodige maatregelen nemen, zoals een aanpassing van de kalender van de kernuitstap, en dat voor een capaciteit die tot 2 GW kan gaan, staat in het regeerakkoord. Dat komt overeen met de capaciteit van 2 kerncentrales. Daarbij wordt in principe gemikt op Doel 4 en Tihange 3, de twee jongste kerncentrales.

Engie Electrabel wilde bij de publicatie van het regeerakkoord niet reageren op de plannen. Maar intern lijkt het bedrijf nu wel overtuigd dat de kernuitstap onvermijdelijk is. “De medewerkers van Electrabel en Tractebel Engineering die vandaag werken aan de langetermijnuitbating van Doel 4 en Tihange 3, zullen we vragen de lijst van projecten te herbekijken en in 2021 te focussen op projecten die nodig zijn, ook als er geen levensduurverlenging van de kerncentrales komt”, verklaarde de Chief Nuclear Officer volgens Trends. “We kunnen geen tientallen miljoenen euro investeren zonder rendementszekerheid en bereiden ons dus voor op een definitieve stopzetting.”

De regering wil pas eind volgend jaar knopen doorhakken over een mogelijk uitstel van de kernuitstap. In een nota die Engie Electrabel eind september aan de regeringsonderhandelaars bezorgde, liet ze weten dat in dat geval Doel 4 en Tihange 3 met elf maanden vertraging, dus ten vroegste eind 2026, opnieuw operationeel zouden kunnen zijn, aldus Trends.

Vakbond ongerust

Gazelco, de sector van de gas- en elektriciteitssector binnen de socialistische vakbond ACOD, maakt zich zorgen over de impact op de werkgelegenheid. Vakbondsafgevaardigde Franco Vincent bevestigt dat de directie dinsdag een ontmoeting heeft gehad met de vertegenwoordigers van het personeel.

“Engie Electrabel heeft aangekondigd dat de zeven Belgische eenheden tegen 2025 worden stilgelegd, zoals opgenomen in het regeerakkoord. Nochtans had de overheid zichzelf tot eind 2021 de tijd gegeven om daarover een beslissing te nemen”, aldus Vincent. “Engie Electrabel heeft laten weten dat de groep het recht heeft om een verlenging van de levensduur te weigeren als die niet minstens voor tien jaar geldt, waardoor gegarandeerd kan worden dat het rendement op de investering positief is.”

De vakbondsman zegt in het bijzonder ongerust te zijn over de impact van de beslissing op de werkgelegenheid. “Als we rekening houden met de onderaanneming, gaat het enkel in Tihange al om 3.500 banen en waarschijnlijk nog eens zo veel in Doel”, zei hij. De vakbond overweegt een stakingsaanzegging in te dienen om de onderhandelingen rond de toekomst van het personeel vooruit te helpen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAxMTE3Xzk2ODU3NjU20gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿