2020年11月14日土曜日

Engie zet 10.000 Belgische werknemers in etalage - De Tijd

Het Franse energiebedrijf Engie bekijkt een verkoop of beursgang van een groot deel van de dienstenactiviteiten. In België maken 10.000 werknemers deel uit van de tak die mogelijk wordt afgestoten.

Een van de grootste werkgevers in België staat op het punt opgesplitst te worden. De Franse energiegroep Engie wil twee derde van de dienstenactiviteiten verkopen of afzonderlijk naar de beurs brengen. Dat plan krijgt stilaan concreter vorm en heeft grote gevolgen in België, waar Engie eigenaar is van de energieleverancier Electrabel. Van de 17.000 werknemers in België zijn er 10.000 die deel uitmaken van de nieuwe dienstenentiteit die mogelijk wordt verzelfstandigd. Dat vernam De Tijd bij een woordvoerster van het bedrijf.

Het gaat dan om de Belgische dienstenbedrijven Engie Fabricom (elektrische installaties), Engie Cofely (gebouwenbeheer), Engie Axima (koeling en verwarming) en enkele kleinere installatiebedrijven die onlangs werden overgenomen. Met die bedrijven is Electrabel marktleider in België in verschillende domeinen zoals technische installaties en het onderhoud en beheer van industriële apparatuur.

Strategische oefening

'De strategische oefening is gemaakt en daarbij is gebleken dat die diensten niet langer tot de kernactiviteit behoren waar de groep op wil focussen', zegt Electrabel-woordvoerster Hellen Smeets. 'Engie wil zich concentreren op de twee belangrijke assen rond hernieuwbare energie en infrastructuur. De diensten met betrekking tot de installatie en het onderhoud van energiesystemen behoren niet langer tot de kernactiviteit.'

De verzelfstandiging moet de dienstenpoot toelaten verder te groeien. Er zal geen impact zijn op de werkgelegenheid.
Hellen Smeets
Woordvoerster Engie

Engie bracht de Belgische activiteiten van Cofely, Axima en Fabricom deze zomer samen onder de nieuwe koepel Engie Solutions. 'Die nieuwe divisie wordt als geheel naar de markt gebracht en verzelfstandigd', zegt Smeets. 'Voor het Belgische management was het belangrijk dat de dienstenactiviteiten één geheel blijven vormen. Er zal dus geen impact zijn op de werkgelegenheid. Integendeel, de verzelfstandiging moet de dienstenpoot net toelaten verder te groeien.'

14 miljard euro

Engie maakte vrijdag bij de publicatie van de kwartaalcijfers bekend er zicht op te hebben welke onderdelen 'van eigenaar kunnen veranderen'. In totaal komt voor 13 à 14 miljard euro omzet in de etalage te staan, goed voor 74.000 werknemers vooral in Frankrijk en de benelux, maar ook elders in Europa en in Noord Amerika.

Diensten rond gebouwbeheer, de installatie en onderhoud van elektrische toestellen, radiatoren, ventilatie en airco behoren niet langer tot de kernactiviteiten. Ook dochterbedrijven actief in IT en telecommunicatie hoeven geen deel uit te blijven maken van de groep.

De grootschaligere energiediensten rond infrastructuur voor overheden, steden en bedrijven wil Engie wel behouden. Het gaat dan bijvoorbeeld om stedelijke warmte- en koudenetten, alles wat te maken heeft met ‘slimme stadstechnologie’, groene mobiliteit, decentrale energieproductie en energie-efficiëntie. Samen vertegenwoordigen die 7 à 8 miljard euro omzet en ongeveer 35.000 werknemers.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9taWxpZXUtZW5lcmdpZS9lbmdpZS16ZXQtMTAtMDAwLWJlbGdpc2NoZS13ZXJrbmVtZXJzLWluLWV0YWxhZ2UvMTAyNjUwMDMuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿