2020年11月17日火曜日

Greenyard topt schuldenberg af - De Tijd

De groenten- en fruitreus krijgt meer grip op zijn schuldenlast en belooft vaart te maken met een grote schuldherfinanciering.

Greenyard nam zijn rol als covidwinnaar in het eerste halfjaar te baat om zijn zware schuldenlast te milderen. Vooral het segment 'verse groenten' profiteert van de covidcrisis dankzij de toename van het aantal huisbereide maaltijden.

De beursgenoteerde groenteboer kon dankzij de verbeterde rendabiliteit en cashflow zijn schuldenberg in de voorbije zes maanden fors aftoppen. De schuldenberg beliep per eind september nog vier keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda), tegenover 7,2 keer een half jaar eerder.

Die acute crisisfase is nu voorbij, wat ook uit de beurskoers af te leiden valt (zie grafiek). De co-CEO's stellen zichzelf de doelstelling de schulden tegen het einde van het boekjaar voort terug te dringen. Tegen maart 2022 mogen de schulden nog maximaal drie keer de bedrijfswinst belopen en ze moeten daarna ook permanent onder die drempel blijven.

In december 2021 bereikt een belangrijk deel van de schulden zijn vervaldag. 'We streven ernaar de herfinanciering voor het eind van het lopende boekjaar af te ronden', klinkt het in het persbericht. Vóór 31 maart dus. Het doel is duidelijk de vervaldatum van de schulden verder in de toekomst op te schuiven en zo Greenyard meer ademruimte te geven.

Op omzet- en winstvlak scoort Greenyard licht boven de eigen verwachtingen met een forse verbetering op beide fronten. In de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar zag het bedrijf de omzet met 10 procent aandikken naar 2,2 miljard euro.

De brutobedrijfswinst (ebitda) ging met 19 procent de hoogte in ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en klokt af op 56,6 miljoen euro. Netto - na aftrek van onder meer 22 miljoen rentelasten - schrijft Greenyard nipt zwarte cijfers met 0,8 miljoen euro winst. Een jaar eerder was er nog 45 miljoen euro verlies.

Greenyard verhoogt zijn prognoses niet verder. De groep blijft bij haar eerder (reeds verhoogde) doelstelling om om dit jaar een brutobedrijfswinst van 106 à 110 miljoen euro in de boeken te schrijven. 

Duurzaamheid

De coronacrisis brengt de groentegroep uit Sint-Katelijne-Waver tot een reflectie over zijn waarden. Het bedrijf van Deprez stelt zichzelf vier nieuwe duurzaamheidscriteria rond klimaatactie, waterverbruik, grondstoffengebruik en afvalrecyclage. Het neemt zich voor om uit te groeien tot leider in de sector.

'Onze inspanningen rond duurzaamheid zullen hand in hand gaan met waardecreatie', aldus het persbericht. De co-CEO's Hein Deprez en Marc Zwaaneveld zijn op zoek naar een duurzaamheidsmanager om de nieuwe doelen vorm te geven.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi92b2VkaW5nLWRyYW5rL2dyZWVueWFyZC10b3B0LXNjaHVsZGVuYmVyZy1hZi8xMDI2NTY2NC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿