2020年11月11日水曜日

Parket start een opsporingsonderzoek na audit bij VRT - De Standaard

Het Brussels parket heeft een opsporingsonderzoek geopend nadat het het vernietigende rapport van Audit Vlaanderen over de VRT in handen kreeg. Dat werd bevestigd aan onze redactie.

Het Brussels parket heeft bevestigd dat er een opsporingsonderzoek is geopend naar aanleiding van het auditrapport dat Audit Vlaanderen over de VRT opstelde. De Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC), anticorruptiedienst van de federale politie, kan zo verdere onderzoeksdaden stellen. Voorlopig is nog niet meegegeven naar welke misdrijven een onderzoek wordt gevoerd.

Audit Vlaanderen startte een onderzoek na berichtgeving over malversaties bij de openbare omroep, die voortvloeide uit een open oorlog aan de top van de omroep – tussen de toenmalige ceo Paul Lembrechts en zijn nummer twee Peter Claes, de directeur Productie en Media. Wat daar precies instaat is tot op vandaag niet duidelijk, maar dat de conclusies vernietigend zijn, is bekend. Zo zou er sprake zijn van normvervaging en onregelmatigheden. Aanbestedingsregels zouden omzeild zijn. ‘Wat in het rapport staat, kan in geen enkel bedrijf door de beugel’, zei de nieuw aangestelde ceo Frederik Delaplace daarover.

Het rapport wordt niet openbaar gemaakt omdat er commercieel gevoelige informatie in staat. Beschrijvingen van incidenten zouden ook te gemakkelijk herleidbaar zijn tot ‘gemakkelijk identificeerbare personen’, om vrije inzage te verantwoorden.

Voorzitter van de Raad van Bestuur Luc Van den Brande (CD&V) werd eind oktober achter gesloten deuren in een lange hoorzitting aan de tand gevoeld door de parlementsleden over zijn rol in de crisis aan de VRT-top. Een gelekt rapport van het Rekenhof, waarin sprake was van ‘tekortkomingen op het vlak van mededinging’ bij de contracten die de VRT afsloot, betekende nog extra olie op het vuur.

Centraal stond daar de vraag waarom de Raad van Bestuur het ontslag van Peter Claes door toenmalig ceo Paul Lembrechts weigerde en op zijn beurt besliste om beiden de laan uit te sturen. ‘We namen de enige logische beslissing met de elementen die we toen in handen hadden’, zei Van den Brande toen. De meerderheidspartijen blijven Van den Brande steunen, maar Elisabeth Meuleman (Groen) en Katia Segers (SP.A) namen daar geen vrede mee. Groen wilde toen een onderzoekscommissie om uit te klaren of Van den Brande als voorzitter zijn boekje te buiten ging.

Wat de gevolgen van het lopende opsporingsonderzoek zullen zijn voor de VRT, zal nog moeten blijken.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDExMTBfOTUyMjg5NjTSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿