2021年1月8日金曜日

Argenx legt potentieel blockbustermedicijn voor aan FDA - De Tijd

Het biotechbedrijf Argenx heeft het dossier voor zijn medicijn efgartigimod bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond ingediend en moet nu tot zeker halfweg 2021 wachten om groen licht te krijgen voor de verkoop in de VS.

'We beginnen met Argenx een nieuw hoofdstuk te schrijven en zijn daar excited over', zegt CEO Tim Van Hauwermeiren. 'We kijken uit naar de commerciële lancering van ons eerste medicijn.'

Het Gentse biotechbedrijf Argenx heeft bij de geneesmiddelenwaakhond FDA zopas het dossier ingediend om goedkeuring te krijgen om zijn medicijn efgartigimod in de VS te verkopen. De FDA velt over zes tot negen maanden een oordeel. Het is nog niet duidelijk of de FDA voor de snelste route kiest.

Blockbuster

Analisten verwachten dat efgartigimod de komende jaren uitgroeit tot een forse blockbuster. Het beurshuis KBC Securities rekent op een piekverkoop van 5,3 miljard euro. Het medicijn is in eerste instantie beschikbaar voor patiënten met de zeldzame spierziekte myasthenia gravis.

Argenx onderzoekt ook het potentieel voor drie andere auto-immuunaandoeningen en dit jaar komen er nog twee ziektes bij. Het bedrijf experimenteert ook met een subcutane versie van efgartigimod, die eenvoudiger toe te dienen is dan de intraveneuze versie. Dat moet een concurrentieel voordeel opleveren in de strijd tegen onder meer UCB.

Argenx probeert zijn goudhaantje zo breed mogelijk in te zetten en er maximaal waarde uit te halen. Maar dat vergt eerst zware investeringen in onderzoek.

Argenx probeert zijn goudhaantje dus zo breed mogelijk in te zetten en er maximaal waarde uit te halen. Maar dat vergt eerst zware investeringen in onderzoek. Argenx - dat op een cashberg van ongeveer 2 miljard dollar zit - verwacht dat de cashburn dit jaar verdubbelt, onder meer ook door de commerciële inspanningen en de opbouw van een medicijnvoorraad in de aanloop naar de lancering.

1.000 procent

Sinds 2017 - het jaar van de eerste wetenschappelijke doorbraak - is het aandeel 1.000 procent gestegen. Argenx is nu al ruim 10 miljard euro waard en heeft zo Galapagos - dat vorig jaar een njet kreeg van de FDA - onttroond als vaandeldrager van de Belgische biotech.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9mYXJtYS1iaW90ZWNoL2FyZ2VueC1sZWd0LXBvdGVudGllZWwtYmxvY2tidXN0ZXJtZWRpY2lqbi12b29yLWFhbi1mZGEvMTAyNzU5NDguaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿