2021年1月6日水曜日

Beke over versneld vaccinatieplan: 'Tegen eind januari bewon... - De Standaard

Nu Pfizer meer duidelijkheid heeft gegeven over toekomstige leveringen, wil zowel de federale als de Vlaamse regering de vaccinatiecampagne versnellen. Concreet zullen dus alle bewoners en personeelsleden van woonzorgcentra tegen eind januari een eerste dosis van het Pfizer-vaccin krijgen.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) hebben de taskforce vaccinatie gevraagd om de campagne vanaf volgende week te versnellen. Die is ‘om goede redenen’ voorzichtig van start gegaan, zei Vandenbroucke dinsdag in de bevoegde Kamercommissie. ‘Maar nu moeten we met maximale snelheid vooruitgaan.’

‘We moeten op het punt komen dat er geen vaccins ergens in een diepvries blijven liggen. Ze moeten zo snel mogelijk allemaal gebruikt worden’, verduidelijkte Vandenbroucke.

Tweede dosis

Het vaccin van Pfizer en BioNTech garandeert pas maximale bescherming na twee dosissen, die met een tussenperiode van ongeveer 21 dagen dienen te worden toegediend. In plaats van de tweede dosis achter de hand te houden tot die datum, is het nu de bedoeling om alle geleverde dosissen zo snel mogelijk te gebruiken.

Dat wordt mogelijk omdat de regering vandaag meer duidelijkheid heeft gekregen over toekomstige leveringen van Pfizer, zo heeft ook een woordvoerder van de minister bevestigd aan De Standaard. ‘Nu we zekerheid gekregen hebben van Pfizer over de kortetermijnleveringen, gaan we bij alle bewoners van woonzorgcentra al de eerste spuit zetten.’

Dat wordt ook bevestigd door Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). ‘Pfizer heeft vandaag de leveringen voor de komende weken bevestigd. Hierdoor moeten we geen stock aanhouden om het verplichte tweede vaccin toe te doen en kunnen we sneller bewoners en personeel in woonzorgcentra vaccineren’, aldus de minister via Twitter. ‘Tegen eind januari zullen bewoners én personeel ingeënt zijn’, preciseerde hij de termijn in Het Journaal op Een. Wzc’s waar er een corona-uitbraak is zullen daar wel niet bij zijn.

Eerder op de dag, in de commissie Volksgezondheid van het Vlaams Parlement, sprak Beke nog van 25 januari als deadline voor de eerste inenting bij alle wzc-bewoners.

Beke zei in Het Journaal ook dat de vraag van het zorgpersoneel om sneller gevaccineerd te worden, legitiem is. Dat kan volgens hem voorgelegd worden op het overleg over de aangepaste vaccinatiestrategie.

De taskforce vaccinatie werkt nu dus een aangepast plan van aanpak uit, dat vanaf volgende week uitgerold moet worden.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTAxMDVfOTUzOTIxNTDSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿