2021年1月6日水曜日

Euronext Brussel: verkoopadvies nekt KBC - De Tijd

De Europese beurzen zetten dinsdag een stapje achteruit. KBC leed onder een verkoopadvies en woog op de Bel20. Een ereplaats op de ranglijst van internationale holdings gaf Floridienne vleugels.

De Europese beurzen konden geen vervolg breien aan hun nieuwjaarsrally van maandag. De nieuwe, strenge lockdown in het VK en de traagheid van de vaccinatiecampagnes in diverse Europese landen baren zorgen. Beleggers hielden ook nauwlettend de verkiezing in Georgia in het oog. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,5 procent in de min, de brede Stoxx Europe 600 verloor 0,2 procent.

In Brussel liet de Bel20 een verlies van 0,5 procent optekenen tot 3.647,21 punten. De grootste druk op de index kwam van KBC.

Na een verkoopadvies verloor de bank-verzekeraar 3,3 procent tot 55,94 euro. UBS verlaagde de rating van ‘neutraal’ naar ‘verkopen’, maar trok tegelijk het koersdoel met 1 euro op tot 52 euro.

De huidige koers van de Belgische bank- en verzekeringsgroep veronderstelt teveel optimisme op korte termijn, waarschuwt analist Johan Ekblom. Om die te rechtvaardigen, zou KBC zijn rendement op het eigen vermogen sneller moeten doen groeien, terwijl de kredietverliezen lager zouden moeten liggen dan het cyclische gemiddelde. Dat acht Ekblom zeer onwaarschijnlijk door de pandemie.

Bovendien is een forse winstmotor uit het verleden weggevallen: een veel hogere rente in Tsjechië dan in de eurozone. Als Tsjechische bankspeler, kon KBC zijn overtollige cash via dat land aan mooie rendementen parkeren. UBS denkt niet dat Tsjechië de rente snel weer optrekt.

Nog in de Bel20 won Solvay 0,4 procent tot 98,98 euro, na fanmail van Berenberg. Het beurshuis verhoogt het advies van 'houden' naar 'kopen' en laat het koersdoel fors klimmen van 90 naar 125 euro.

De waardering van Solvay zal uiteindelijk de prestaties volgen.
SEBASTIAN BRAY
ANALIST BERENBERG

Het aandeel is ondergewaardeerd tegenover zijn sectorgenoten Victrex, Hexcel en EMS Chemie, zegt analist Sebastian Bray. 'Het argument dat Solvay met een reden goedkoop is - door de hoge schuld, de complexiteit en de matige cashflow van het bedrijf - gaat niet langer op door de sterke prestatie in 2020.'

De ondernemingswaarde van Victrex, Hexcel en EMS Chemie (de beurswaarde plus de nettoschulden) bedraagt respectievelijk 19, 20 en 30 keer de brutobedrijfswinst (ebitda). Volgens Berenberg kent de markt aan de Materials-afdeling van Solvay impliciet een EV/ebitda-ratio toe van 12.

Beste klimmer in de Bel20 was Umicore , dat 2,1 procent hoger trok tot 40,98 euro. Tim Jones, een analist van Deutsche Bank, verhoogt zijn koersdoel voor de materialengroep van 35 naar 39 euro. 'We hebben ons waarderingsmodel geüpdatet om de verbeterde prognoses van het management juist te weerspiegelen.'

Umicore schroefde midden december de vooruitzichten op dankzij een beter dan verwachte prestatie in november en december. Nu gaat het management uit van een bedrijfswinst over 2020 rond 530 miljoen euro. Dat is een stuk beter dan de 465 à 490 miljoen die begin november vooropgesteld werd en zo'n 4 procent meer dan de 509 miljoen over het boekjaar 2019.

Recordhoogte

Voor de meest opmerkelijke koerssprong tekende Floridienne: de gediversifieerde holding (feestvoeding, gewasbescherming, batterijrecyclage) schoot 17,3 procent hoger dankzij een ereplaats op de lijst met best presterende internationale holdings. Floridienne bereikte zo een nieuwe recordhoogte van 420 euro. En dat bij een dunnen handel van amper 369 stukken.

Vorig jaar zette Floridienne een koersklim van 62 procent neer. Een van de paradepaardjes van de Waalse holding is Biobest, een wereldleider in bestuiving en bestrijding van ongedierte door hommels en andere insecten.

Orange Belgium

Analist Ruben Devos van KBC Securities verlaagt zijn advies voor de telecomspeler Orange Belgium van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel zakt van 23 naar 22 euro. Ook haalt KBC Securities het aandeel van zijn favorietenlijstje.

Volgens Devos geeft het bod van 22 euro per aandeel van de Franse moeder Orange redelijk goed de waarde weer. Maar bij een succesvolle uitkoop zal de dochter meer waarde creëren, zegt hij. 'Het verwerven van de volledige controle over de Belgische dochter kan bijdragen tot de doelstelling van Orange Group om de Europese portefeuille van mobiele torens af te splitsen (en zo de waarde van de groep te versterken), maar kan ook de kans op het ontsluiten van belastingvorderingen met een waarde van liefst 1,0 à 1,3 miljard euro vergroten.'

Een volledige controle kan de kans op het ontsluiten van belastingvorderingen met een waarde van maar liefst 1,0 à 1,3 miljard euro vergroten.
RUBEN DEVOS
ANALIST BIJ KBC SECURITIES

Om die belastingvorderingen in geld om te zetten moet Orange de minderheidsaandeelhouders uitkopen en daarna een belastingregeling treffen met de Belgische overheid. Devos acht de kans echter klein dat de overheid een regeling treft, maar er zit wel potentieel in.

De analist denkt niet dat de minderheidsaandeelhouders een hoger bod kunnen bedingen. 'Het aandeelhouderschap van Orange Belgium is erg versnipperd. Tot nu ging maar één partij duidelijk tegen het bod in: het hefboomfonds Polygon. Daarmee kunnen de aandeelhouders niet echt een hoger bod afdwingen.'

Verder zegt de analist dat het bod zomaar weer kan worden ingetrokken. 'Het is een voorwaardelijk bod, dus Orange kan zijn staart redelijk makkelijk intrekken. In dat geval gaat de koers naar het niveau van voor het bod.'

Het aandeel zakte 0,5 procent tot 21,80 euro.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1icnVzc2VsL2V1cm9uZXh0LWJydXNzZWwtdmVya29vcGFkdmllcy1uZWt0LWtiYy8xMDI3NTEzMy5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿