2021年1月7日木曜日

Europa keurt nu ook Moderna-vaccin goed: wanneer krijgen we het en waarin verschilt het van het Pfizer-vaccin? - VRT NWS

Moderna claimt dat het 94,1 procent effectief is na een dubbele dosis. "Dat is ongelooflijk goed", zegt Neyts daarover. "Niemand had een jaar geleden durven denken dat het zo hoog zou zijn." 

Dat percentage ligt in de lijn van het eerdere Pfizer-BioNTech-vaccin, maar tussen de eerste en de tweede vaccinatie liggen 28 dagen - tegenover 21 dagen voor het Pfizer-vaccin. En bovendien ben je pas optimaal beschermd 14 dagen na de laatste prik, tegenover een week bij Pfizer. Dat betekent dus dat je pas optimaal beschermd bent zes weken na de eerste prik. 

Voor mensen met risico op een ernstige vorm van COVID-19 - zoals hart-, obesitas-, lever-, diabetes-, hiv-, of longpatiënten - biedt het vaccin tot 90,9 procent bescherming. Ook voor oudere mensen zou het vaccin een goede bescherming bieden. Tijdens de klinische studies deden proefpersonen tot 94 jaar mee. "Niemand die gevaccineerd werd tijdens de studies is ernstig ziek geworden", onderstreept Neyts. 

Overigens: een prikje met het Moderna-vaccin zou ietsje meer bijwerkingen hebben dan bij Pfizer. In de eerste 24 tot 48 uur na de toediening kunnen er bijwerkingen optreden zoals een (licht) grieperig gevoel, of pijn op de plaats waar het spuitje is gezet. "Dat ebt ook weer weg binnen de 24 of 48 uur", zegt Neyts. 

Hoelang het bescherming biedt, is nog onduidelijk, maar dat geldt evengoed voor verschillende andere vaccins. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8wMS8wNi9oZXQtbW9kZXJuYS12YWNjaW4taG9lLXdlcmt0LWhldC1lbi1ob2UtdmVyc2NoaWx0LWhldC12YW4taGV0L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿