2021年9月18日土曜日

Azelis sluit eerste beursdag 8 procent hoger af - De Tijd

De chemiedistributeur Azelis nam een vliegende start op Euronext Brussel, en dat op een dalende beurs. 'Geen goedkoop aandeel', klinkt het bij De Belegger.

De voortekenen voor een fors hogere opening waren gunstig. De beursintroductie van Azelis werd enkele dagen vervroegd vanwege de grote interesse voor de operatie. Daardoor kreeg Azelis een introductiekoers van 26 euro, aan de bovenkant van de prijsvork van 22 tot 26 euro.

Bas op de beursvloer: Azelis maakt historische beursgang

Dat de interesse in het aandeel groot is, was ook te merken aan de drukte op de beursvloer, zowel fysiek als elektronisch. Kort nadat de Azelis-CEO Hans Joachim Müller de beursbel had geluid, verscheen een openingskoers van 26,16 euro op de schermen, amper 0,6 procent boven de introductieprijs. Maar snel daarna begon de koers stevig te stijgen met een intradaywinst van meer dan 10 procent.

Müller reageerde tevreden. 'De markt denkt dat dit een faire prijs is voor het aandeel. We zijn een groeiend bedrijf met veel potentieel en dat zien we weerspiegeld in de koers.' Bij de slotbel was er nog een winst van 7,7 procent tot 28 euro rond.

Tegen de introductieprijs was Azelis 6,2 miljard euro waard. Door de onmiddellijke koersopstoot is de waardering al gestegen naar 6,7 miljard euro. In de Brusselse beursgeschiedenis zijn Belgacom (nu Proximus) en Interbrew (nu AB InBev) de enige nieuwkomers die wat de beurswaarde betreft nog groter waren op de eerste beursdag.

De beursgang was voorbehouden voor institutionele beleggers. Particuliere beleggers moesten tot vrijdag wachten om aandelen te kunnen kopen. Wie dat deed bij opening tegen de marktprijs deed alvast een goede zaak. Er verwisselden op de eerste beursdag liefst 10 miljoen stukken van eigenaar.

Het orderboek van de beursgang van Azelis was - aan de bovenkant van de prijsvork - in een half uur vol, zei Vincent Van Dessel, de CEO van Euronext Brussel. Volgens onze informatie werd de operatie zeven keer overingeschreven. Lees: er was zeven keer meer vraag dan aanbod.

We gaan de komende decennia overnames doen.
Hans Joachim Müller
CEO van Azelis

Müller zegt dat de Brusselse beurs voor hem een logische keuze was, hoewel de Amsterdamse beurs tegenwoordig een magneet lijkt voor groeibedrijven. 'We hebben wel even getwijfeld of we geen dubbele notering wilden, maar we kozen om alleen voor Brussel te gaan. Met ons hoofdkantoor in Antwerpen lijkt me dat een logische stap.'

Vaak maken analisten de vergelijking met de Nederlandse sectorgenoot IMCD. Dat bedrijf is onder andere groot geworden dankzij veel overnames die vervolgens goed werden geïntegreerd. IMCD heeft een spectaculair beursparcours achter de rug (zie grafiek). Sinds het dieptepunt van de coronacrisis is de beurswaarde van de onderneming gestegen van 3 naar bijna 10 miljard dollar.

Ook Azelis wil de komende jaren doorgaan met het overnemen van bedrijven. 'We zien wereldwijd veel bedrijven die erg goed zijn in hun werk maar moeite hebben om te voldoen aan de strengere regels rond producten. Wij hebben wel de schaal om daarin succesvol te zijn. Daarnaast hebben ze vaak geen laboratoria zoals wij die wel hebben. Daarom willen we de komende decennia dit soort ondernemingen overnemen', zegt Müller.

Volgens De Belegger is Azelis niet goedkoop. 'Aangezien de groep aan de bovenkant van de prijsvork naar de beurs komt en bovendien nog eens meer dan 10 procent hoger opent, zijn we niet geïnteresseerd', zegt analist Geert Smet. 'Hol de koers dus niet achterna. Bij een correctie kan op termijn een beperkte positie interessant zijn voor brede portefeuilles.'

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1icnVzc2VsL2F6ZWxpcy1zbHVpdC1lZXJzdGUtYmV1cnNkYWctOC1wcm9jZW50LWhvZ2VyLWFmLzEwMzMyOTEzLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿