2021年9月26日日曜日

Vlaamse regering heeft begrotingsakkoord: dienstencheques niet duurder - De Tijd

De dienstencheques worden niet duurder en de jobbonus sneuvelt niet. Waar de Vlaamse regering dan wél gaat besparen, is hét vraagteken van het dit weekend bereikte begrotingsakkoord.

Na nachtelijke onderhandelingen is de Vlaamse begroting klaar. Dat kondigde minister-president Jan Jambon (N-VA) aan op Twitter. Dat is net op de valreep want maandag moet Jambon die bij de hand hebben bij de Septemberverklaring. 'Er is hard gewerkt in een goede sfeer', zegt Jambon.

Volgens de laatste berekeningen zou het Vlaamse begrotingstekort volgend jaar 1,8 miljard euro bedragen. Hoewel dat fors lager is dan de 2,6 miljard waarvan eerder sprake, is dat tekort naar Vlaamse normen nog altijd ongezien.

Dienstencheques en jobbonus

Volgens de eerste info zou er niet geraakt worden aan de fiscale aftrekbaarheid van de de dienstencheques. Afgelopen week lagen er plannen op tafel om daaraan te sleutelen. Dat gezinnen 20 procent van de aankoopprijs van hun cheques kunnen terugvorderen via de belastingen, kost de begroting jaarlijks 200 miljoen euro.

Ook de jobbonus zou worden uitgevoerd voor loontrekkenden en zelfstandigen, wat betekent dat de laagste lonen een maandelijks belastingvoordeel van 50 euro krijgen.

Ook de jobbonus zou worden uitgevoerd voor loontrekkenden en zelfstandigen, wat betekent dat de laagste lonen een maandelijks belastingvoordeel van 50 euro krijgen. Al van in de zomer rezen er signalen dat de jobbonus het begrotingsconclaaf van september niet zou overleven: de kostprijs van 350 miljoen euro is hoog, terwijl het nut op de tewerkstelling onzeker is. Maar de liberalen - die het als een trofee uit de regeringsonderhandeling bestempelen - zijn er toch in geslaagd die op zak te houden.

Halvering tekort

De doelstelling van de regering was om het tekort van 1,8 miljard tegen 2024 te halveren. Maandag geeft de regering na de Septemberverklaring in het parlement meer details over waar ze die 900 miljoen euro vandaan wil halen. Aangezien er aan de jobbonus en de dienstencheques tegen de verwachtingen in niet gemorreld wordt, is het afwachten welke besparingen de regering wel in petto heeft. Vooral Onderwijs en Welzijn - de twee grootste kostenposten - zouden een aardige duit in het zakje doen, valt te horen.

Vooral Onderwijs en Welzijn - de twee grootste kostenposten - zouden een aardige duit in het zakje doen.

Eerder deze week bleek dat de inflatie het tekort deed zakken van 2,6 miljard tot rond 2 miljard euro. Donderdag bracht het monitoringcomité opnieuw een blijde mare. De economische groei dit jaar duwt de inkomsten uit de federale personenbelasting in 2022 omhoog. Via de opcentiemen die daarop geheven worden, pikt ook Vlaanderen daarvan een graantje mee, waardoor het tekort in 2022 verder zakt tot 1,8 miljard.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiiwFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL3BvbGl0aWVrLWVjb25vbWllL2JlbGdpZS92bGFhbmRlcmVuL3ZsYWFtc2UtcmVnZXJpbmctaGVlZnQtYmVncm90aW5nc2Fra29vcmQtZGllbnN0ZW5jaGVxdWVzLW5pZXQtZHV1cmRlci8xMDMzNDY1Ni5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿