2021年9月29日水曜日

Euronext Brussel: Groeiaandelen in de ramsj - De Tijd

Sofina, Melexis en WDP gingen in de uitverkoop door de stijgende rente. De Europese beurzen verloren ruim 2 procent. Lotus Bakeries kreeg een tik door de flinke verkoop van de familie Boone.

De Euro Stoxx 50 sloot 2,6 procent in het rood, de bredere Stoxx Europe 600 verloor 2,2 procent. Voor de oorzaak moeten we kijken naar de Amerikaanse tienjaarsrente. Die is in relatief korte tijd opgelopen tot boven 1,5 procent (zie grafiek). Begin dit jaar was die stijgende rente ook al een zorg voor beleggers. Maar deels omdat de Amerikaanse centrale bank (Fed) beloofde de omvangrijke monetaire stimulus in stand te houden, piekte de rente eind maart op 1,74 procent om vervolgens terug te vallen naar 1,18 procent.

Nu loopt de rente op omdat de Fed heeft aangekondigd de ongekende monetaire stimulus voor het eind van het jaar af te bouwen. Een extra impuls kreeg de rente toen voorzitter Jerome Powell zei dat een verlaging van de stimulus al mogelijk is vanaf de volgende rentevergadering in november.

Groeiaandelen in de ramsj

Hoe zal dat de beurs beïnvloeden? Om die vraag te beantwoorden hoeven we waarschijnlijk alleen te kijken naar wat de impact was eerder dit jaar, toen de rente flink steeg. Toen zagen we een sectorrotatie van technologieaandelen naar aandelen van de oude economie. Ook nu zien we weer zo'n beweging. In Europa kregen de technologieaandelen een klap van 3 procent, de energieaandelen klommen 1,3 procent.

Het is mogelijk dat de tapering al start na de volgende vergadering die op 3 november plaatsvindt.
JEROME POWELL
VOORZITTER AMERIKAANSE CENTRALE BANK

De verklaring is dat de hogere rente de huidige waarde van toekomstige winsten verlaagt. Dat is vooral een probleem voor techaandelen, omdat de grootste winsten vaak ver in de toekomst liggen. Daarom stappen beleggers nu liever in aandelen van de oude economie, die vaak goedkoper zijn en waarvan de huidige cashflows hoog zijn.

Die beweging zagen we dinsdag ook in de Bel20 , die 1,3 procent zakte naar 4.124,07 punten. De groeiaandelen kregen de grootste klappen. Het ergste verlies was voor de chipontwerper Melexis die 5,8 procent lager donderde. De Boël-holding Sofina , die bekendstaat om haar succesvolle techinvesteringen, zakte 1,8 procent. Voorts moest ook de in ijltempo groeiende speler in logistiek vastgoed WDP 3,3 procent inleveren.

De daling van de groeiaandelen leek gepaard te gaan met een klim van bepaalde typische oude-economieaandelen. De chemiegroep Solvay won 0,4 procent. De bank-verzekeraar KBC hield een winstje van 0,1 procent vast. Een hogere langetermijnrente leidt ertoe dat het kernmetier van banken - kortlopende deposito's omzetten in langlopende leningen - meer oplevert.

Verder viel de daling van de vastgoedaandelen in de sterrenkorf op. Aedifica verloor 2,5 procent en Cofinimmo procent. Dat kan met de rente te maken hebben, omdat beleggers vastgoedaandelen vaak zien als alternatieven voor veilige obligaties. Ze leveren vaak een voorspelbaar dividend op. In tijden van lage rentes zijn die aandelen dan ook aantrekkelijk.

Koekjes met korting

Door de verhandelbaarheid te verhogen kan Lotus Bakeries in aanmerking komen voor een zitje in de Bel20.

Het aandeel opende een forse 9 procent lager. De kleine belegger raapte de goedkopere koekjes snel op om ze gulzig op te eten, zodat het koersverlies minderde. In de namiddaghandel liep het weer op. Tussentijds tikte Lotus dinsdagmorgen een bodemkoers aan van 5.020 euro.

Retail Estates

Naast Aedifica en Cofinimmo zakte ook Retail Estates met 2,7 procent naar 64 euro, terwijl ING-analiste Francesca Ferragina haar koersdoel verhoogde van 60 naar 68 euro, waarbij ze haar 'houden'-advies liet staan.

'Onze nieuwe verwachtingen voor het boekjaar 2022 zijn in lijn met die van het management', zegt Ferragina, die haar prognoses heeft aangepast. 'We zien de nettohuurinkomsten met 13,4 procent stijgen naar 113,9 miljoen euro. De winst per aandeel zien we met 12,5 procent klimmen naar 5,59 euro. De schuldgraad stijgt naar 51,5 procent, waardoor de groeivooruitzichten beperkt zijn.' Wegens dat laatste denkt de analiste dat het bedrijf vers kapitaal nodig heeft, 'maar dat is niet dringend en zonder een intentie om aandeelhouders te verwateren'.

Ondanks de lagere verwachtingen krijgt het aandeel een hoger koersdoel. Het nieuwe koersdoel van 68 euro geeft 4 procent opwaarts potentieel.

Blikvanger

De Europese beurzen kenden een baaldag. Vooral de technologieaandelen gingen in de uitverkoop omdat beleggers een hogere rente verrekenen in de waardering van de sector. De Bel20 heeft een relatief beperkt techgehalte, waardoor de sterindex met -1,3 procent minder verliest dan de AEX (-1,9%).

We kijken uit naar de algemene vergadering van Colruyt. CEO Jef Colruyt zal een winstprognose geven voor het lopende boekjaar 2021/22. De verwachtingen zijn niet hooggespannen. Colruyt gaf bij de publicatie van de jaarcijfers al mee dat de nettowinst van 2020/21 (385 miljoen euro) moeilijk te evenaren zal zijn. Het aandeel kreeg toen een klap van 10 procent en bleef sindsdien achter op het herstel van de sector.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1icnVzc2VsL2V1cm9uZXh0LWJydXNzZWwtZ3JvZWlhYW5kZWxlbi1pbi1kZS1yYW1zai8xMDMzNTE0MS5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿