2021年9月29日水曜日

Luc Tack vervangt Waterland bij kranenreus Sarens - De Tijd

Ondernemer Luc Tack koopt het minderheidsbelang (22%) van het investeringsfonds Waterland in de kranenreus Sarens. De investering verloopt via zijn bedrijf Begoos. Het prijskaartje is niet bekend.

Waterland zette zijn participatie van 22 procent in de kranenreus Sarens in het voorjaar te koop. Het investeringsfonds liet de familie Sarens (78%) toen weten dat het van plan was de 'strategische opties' te bekijken voor zijn belang in de Vlaamse groep, een van 's werelds grootste kranenbedrijven.

Er passeerden meerdere kandidaten de revue, maar de keuze viel uiteindelijk op Luc Tack. De familie behoudt de resterende 78 procent in handen.

Met de investering in Sarens timmert Tack verder aan zijn industrieel imperium in Vlaanderen, waartoe onder meer de weefgetouwenproducent Picanol en de chemiegroep Tessenderlo behoren. De ondernemer en zijn schoonzoon Aaron Coone zullen toetreden tot de raad van bestuur van Sarens.

Nieuw hoofdstuk

Sarens sluit met de komst van Luc Tack een hoofdstuk van tien jaar af waarin het met Waterland samenwerkte. De private-equitygroep investeerde in 2011 100 miljoen euro in de kranengroep uit Wolvertem, de thuisbasis van het bedrijf bekend van de blauwe kranen langs de A12. Ze haalde het toen naar verluidt van het Gimv XL-fonds en van de Nederlandse investeerder HAL.

Het werd een bewogen decennium. Terwijl Sarens tussen 2003 en 2014 een groeispurt neerzette van 100 miljoen euro omzet naar 638 miljoen, viel die in 2016 terug naar 553 miljoen euro. De slabakkende mijnbouw en de olie- en gassector deden de brutobedrijfswinst (ebitda) krimpen.

Ook de voorbije jaren kampte de 101-jarige familiale kranengroep met tegenvallende cijfers. Dat leidde tot spanningen tussen Waterland en de familie. In 2019 schoten de resultaten weer omhoog. De omzet ging 12 procent hoger naar 663 miljoen euro. Dankzij stabiele kosten klom de brutobedrijfswinst (ebitda) met 30 procent naar 166 miljoen euro.

Vorig jaar kwam Sarens zonder al te veel kleerscheuren uit de coronacrisis, met een omzetkrimp van 4,5 procent en een daling van de ebitda met iets meer dan 5 procent. Maar wisselkoersverliezen duwden de kranengroep 12 miljoen euro in het rood.

Degroof Petercam adviseerde de familie Sarens bij de transactie.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiY2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9ib3V3L2x1Yy10YWNrLXZlcnZhbmd0LXdhdGVybGFuZC1iaWota3JhbmVucmV1cy1zYXJlbnMvMTAzMzUzNjcuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿