2021年9月24日金曜日

Europese Commissie maakt USB-C en USB-protocol voor stroomtoevoer verplicht voor mobiele apparaten - Hardware Info

Begin deze week ging het nieuws dat de Europese Commissie na een lange periode van onduidelijkheid deze week zou beslissen dat usb type-c standaard moet worden voor mobiele apparaten. In een persbericht heeft het overheidslichaam inmiddels officieel bekendgemaakt dat usb-c in Europa een universele aansluiting voor mobiele apparaten moet zijn.

Voor nu is het nog een wetsvoorstel, het moet nog worden aangenomen door het parlement. Het aantal gebruikte aansluitingen is het afgelopen decennium afgenomen van 30 naar 3 stuks, maar de EU is van mening dat dit niet genoeg is. Dat zou onnodig inefficiënt zijn, en volgens de commissie is het beter om de usb-c-aansluiting te gebruiken voor alle mobiele apparaten (met een fysieke aansluiting). Om precies te zijn noemt de instantie dat het gaat om alle smartphones, tablets, camera's, hoofdtelefoons, draagbare speakers en handheld gameconsoles.

Niet alleen de fysieke aansluiting moet standaard worden, ook het usb power delivery-protocol moet door veel van deze apparaten waar de wet betrekking op zal hebben ondersteund worden. Als een apparaat om meer stroom vraagt dan 15 watt (5 volt, 3 ampère), dan dient het protocol ondersteund te worden. Hierdoor moeten consumenten met slechts één oplader veel van hun apparaten op kunnen laden.

Naast de kant van het apparaat moet ook de aansluiting van de oplader gestandaardiseerd worden. De commissie  schrijft dat 38% van de consumenten dit jaar problemen zijn tegengekomen met opladen omdat niet alle laders compatibel met elkaar zijn. Hier zal de EU op een later moment nog over beslissen. Onder de huidige beslissing geldt dat bedrijven twee jaar de tijd krijgen om hun nieuwe producten conform aan de nieuwe standaard te maken.

Ook moeten opladers niet meer standaard met het mobiele product worden verkocht, in plaats daarvan moeten opladers gewoon los te koop zijn en automatisch geschikt voor je apparaat zijn. Zo heb je straks thuis niet meer meerdere opladers in de lade liggen die je niet gebruikt. De unie wil hiermee op jaarbasis bijna 1.000 ton elektronisch afval en € 250 miljoen besparen. In totaal zouden consumenten jaarlijks zo'n 2,4 miljard euro uitgeven aan opladers, het aantal ongebruikte opladers zou jaarlijks leiden tot 11.000 ton elektronisch afval.

Bron: Europese Commissie

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiiAFodHRwczovL25sLmhhcmR3YXJlLmluZm8vbmlldXdzLzc4NjA2L2V1cm9wZXNlLWNvbW1pc3NpZS1tYWFrdC11c2ItYy1lbi11c2ItcHJvdG9jb2wtdm9vci1zdHJvb210b2V2b2VyLXZlcnBsaWNodC12b29yLW1vYmllbGUtYXBwYXJhdGVu0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿