2021年9月16日木曜日

Van Peteghem wil energieprijzen temperen met 'flexibele' accijns - De Tijd

De stijgende kosten van groene stroom uit het windmolenpark op zee mogen niet meer een op een worden doorgerekend in de energiefactuur. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem wil met een flexibele accijns de energieprijzen temperen.

De partijen in de Vivaldi-coalitie besnuffelen elkaar met allerlei pistes om de energiefactuur te temperen. Woensdag kondigde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) in 'Terzake' een maatregel aan die hij uitwerkte samen met minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Zij hebben woensdag een principieel akkoord gesloten om de federale heffing op de energiefactuur te veranderen in een accijns.

Met de heffingen rekent de federale overheid de subsidie voor groene energie een op een door aan de consument. Het gaat vooral over de subsidies voor de windmolens in de Noordzee, die eind vorig jaar op kruissnelheid zijn gekomen. Daardoor ging de heffing omhoog: van 33 naar 45 euro per gezin.

Die fluctuaties wil de minister wegwerken. 'Op de heffing hebben we geen invloed', zegt zijn woordvoerster. 'De kosten zijn nu eenmaal de kosten. Een accijns kunnen we aanpassen, daarmee vangen we die fluctuaties op.' De ingreep heeft impact op 6 procent van de totale elektriciteitsfactuur.

Wanneer de maatregel ingaat, is niet duidelijk. De modaliteiten en details zijn nog niet rond, maar het is de bedoeling snel vooruitgang te boeken. 'We waren hier al een tijdje mee bezig', klinkt het bij Van Peteghem.

De energieregulator CREG heeft berekend dat de stroomprijs voor een gemiddeld gezin oploopt tot meer dan 1.000 euro per jaar en de gasprijs tot 1.600 euro. Bij elektriciteit gaat 45 procent van de prijs in Vlaanderen op aan btw en energieheffingen. Bij gas is dat 21 procent. Aan de btw raakt Van Peteghem niet . 'Dat was niet opgenomen in het regeerakkoord', zegt zijn woordvoerster.

Eerder had MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez een eigen voorstel op tafel gelegd. 'Omdat 60 procent van de factuur bestaat uit belastingen en kosten van de distributienetbeheerders kunnen we daarop een cliquetsysteem toepassen om hulp te bieden aan mensen die dat nodig hebben', tweette hij.

Zo'n cliquetsysteem bestaat al voor brandstof. De belasting wordt automatisch verlaagd als de prijs boven een bepaalde drempel stijgt. Daarnaast bestaat een omgekeerd systeem dat de prijsdalingen afremt door de accijnzen te verhogen. Van Peteghem zei in 'Terzake' dat hij veel voorstellen heeft gehoord: 'Die kunnen we allemaal bestuderen.' Het clicquetsysteem van Bouchez kan een onderdeel zijn van dat kader.

1.600 euro
De energieregulator CREG heeft berekend dat de stroomprijs voor een gemiddeld gezin oploopt tot meer dan 1.000 euro per jaar en de gasprijs tot 1.600 euro.

Sociaal tarief

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert gaf eerder aan dat het echte debat over de hoge belastingen op energie moet gaan. 'De enige oplossing is een fundamentele analyse van de elektriciteitsfactuur. Maar dat moet de federale overheid samen met de regio's bekijken', aldus Lachaert.

Van der Straeten stelde deze week voor de uitbreiding van het sociaal tarief voor elektriciteit en gas te verlengen. Van dat tarief genoten voor de coronacrisis al 450.000 gezinnen. Begin dit jaar maakte de Vivaldi-coalitie 176 miljoen euro vrij om daar nog eens 450.000 gezinnen met lagere inkomens aan toe te voegen. De groenen en de PS zijn het idee genegen de tijdelijke maatregel structureel te maken. Vooruit is voorzichtiger.

Een prijsblokkering komt er in geen geval. De Nederlandse oplossing is wel interessant: elektriciteit goedkoper maken, want niet-fossiel.
Federale regeringsbron

'Die uitbreiding kwam er vanwege corona. Elk voorstel tot verlenging of extra uitbreiding moet daarom langs de regeringstafel passeren', klinkt het in de entourage van de premier.

'Een prijsblokkering komt er in geen geval', stelt een hoge federale regeringsbron. 'De Nederlandse oplossing is interessant. Elektriciteit goedkoper maken, want niet-fossiel.' Nederland heeft ervoor gekozen de factuur voor elektriciteit geleidelijk te verlagen en die voor gas te verhogen, omdat met stroom de klimaatdoelstellingen beter te halen zijn dan met gas.

CD&V-voorzitter Joachim Coens wijst dan weer op een maatregel uit het regeerakkoord: de energienorm. Die moet garanderen dat de energiefactuur voor gezinnen en bedrijven in België niet sneller stijgt dan die in de buurlanden. Van der Straeten is bezig aan een wetsontwerp over de energienorm.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiggFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL3BvbGl0aWVrLWVjb25vbWllL2JlbGdpZS9mZWRlcmFhbC92YW4tcGV0ZWdoZW0td2lsLWVuZXJnaWVwcmlqemVuLXRlbXBlcmVuLW1ldC1mbGV4aWJlbGUtYWNjaWpucy8xMDMzMjQwOC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿