2021年9月10日金曜日

Belgische CEO sluit miljardendeal voor slotenfirma - De Tijd

Nico Delvaux begon onder de kerktoren als projectingenieur bij Tiense Suiker, maar nooit met het plan CEO te worden. 'Die ambitie kwam gaandeweg.' Nu staat de Belg aan het roer van het Zweedse slotenbedrijf Assa Abloy, waar hij net een miljardenovername heeft gedaan.

Nico Delvaux is de man die ons wil verlossen van onze sleutelbos. Een bijzondere ambitie als CEO van het Zweedse Assa Abloy, dat gespecialiseerd is in sloten en beveiligingsproducten.

Het bedrijf beperkt zich al lang niet meer tot de productie van cilindersloten, maar ontwikkelt ook slimme systemen met vingerafdruk- of gezichtsherkenning, onder andere voor de NAVO en voor banken. Ook de 3,5 miljoen tickets voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland in 2018 kwamen van het Zweedse bedrijf, speciaal ontwikkeld met meerdere lagen om fraude onmogelijk te maken.

Toen Delvaux in 2018 het stokje overnam van zijn voorganger Johan Molin was Assa Abloy al flink gegroeid. Molin deed honderden overnames, die het bedrijf jaarlijks zo'n 9 procent groei opleverden. 'Ik zal tevreden zijn als ik hetzelfde kan bereiken', zei Delvaux toen.

Jongensdroom

Vandaag kan de CEO uit Tienen niet anders dan tevreden zijn. Assa Abloy legt 4,3 miljard dollar neer voor de hardware­divisie van het Amerikaanse Spectrum, en wordt eigenaar van de merken Kwikset, Baldwin and Weiser. 'Het is ons ontbrekende stukje in de Verenigde Staten', zegt Delvaux over de deal.

Ik dacht wel dat ik CEO kon worden. Ik wilde het ook, omdat je dan de eindverantwoordelijkheid voor het succes hebt.
Nico Delvaux
CEO Assa Abloy

Toch had hij zich zijn loopbaan allicht anders voorgesteld. Zijn jongensdroom was F16-piloot worden in het Belgisch leger. Geen burgerluchtvaart. Dat ging de jonge Delvaux te traag. Bijna was hij ingeschreven op de militaire school, tot hij zakte voor de medische keuring. Twee ruggenwervels stonden te dicht op elkaar. Dat kon problemen opleveren als hij de schietstoel zou gebruiken. 'Ik heb nog geprobeerd ze te overtuigen dat ik nooit een schietstoel nodig zou hebben, maar het is niet gelukt', zei Delvaux eerder in een interview met De Tijd.

Na zijn studies aan de Antwerpse Handelsschool en de VUB begon hij als stagiair projectingenieur bij Tiense Suiker. Daarna trok hij naar de Zweedse machinebouwer Atlas Copco, waar hij gedurende 26 jaar verschillende functies had, van marketing tot logistiek.

Delvauxs ambitie CEO te worden groeide gaandeweg. 'Ik dacht wel dat ik het kon. Ik wilde het ook, omdat je dan de eindverantwoordelijkheid voor het succes hebt’, zei hij. Bij Atlas Copco leek de Tienenaar goed op weg de opvolger te worden van CEO Ronnie Leten. Maar dat liep anders: de job ging naar de Zweed Mats Rahmström en Delvaux vertrok naar het Finse engineerbedrijf Metso. Maar al na een halfjaar plukt Assa Abloy hem daar weg. 'Een kans die je maar één keer in je leven krijgt', zei Delvaux.

De Tienenaar is erop gebrand te blijven innoveren. Slimme sloten zullen verder opgang maken, denkt hij. Pakjeskoeriers of Airbnb-huurders die met tijdelijke codes je voordeur kunnen opendoen: vroeg of laat is dat geen uitzondering meer, ook al voelen mensen zich daar nu nog ongemakkelijk bij. 'De jonge generatie wil geen vijf sleutels meer op zak hebben, maar wil alles op de telefoon', zei hij eerder.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvbS12LXZhbi1kZS1kYWcvYmVsZ2lzY2hlLWNlby1zbHVpdC1taWxqYXJkZW5kZWFsLXZvb3Itc2xvdGVuZmlybWEvMTAzMzExOTMuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿