Wat verandert er precies?
Banken zullen bij het toekennen van een hypothecaire lening moeten werken met een objectief schattingsverslag. Dat is het gevolg van een nieuwe richtlijn van de Europese bankenwaakhond EBA. Die is sinds 1 juli van kracht. Belgische banken krijgen van de Nationale Bank zes maanden extra de tijd om de maatregel in te voeren, gezien de inspanningen die ze tijdens de coronacrisis al deden. De nieuwe richtlijn zal in de praktijk dus vanaf 2022 worden toegepast.
Overigens is het niet ongewoon dat bij een kredietdossier een schatting gevraagd wordt. Dat gebeurt nu ook al geregeld, klinkt het bij de bankenfederatie Febelfin, maar met de invoering van de richtlijn van de EBA zal het voor alle dossiers moeten.
Waarom wordt de maatregel ingevoerd?
De EBA wil met de maatregel waken over de financiële gezondheid van de banken. Zeker in tijden waarin de vastgoedprijzen fors stijgen. De maatregel moet vermijden dat banken te grote bedragen uitlenen die ze mogelijk niet meer kunnen recupereren als een klant zijn lening niet meer kan terugbetalen.
Ook moet de maatregel ertoe leiden dat de stijging van de vastgoedprijzen onder controle blijft en de vastgoedmarkt dus niet oververhit. Een bank zal op basis van de schatting meer eigen inbreng kunnen vragen als blijkt dat het aankoopbedrag de reële waarde van het pand zou overschrijden. Dat kan de vastgoedprijzen drukken. Al zijn experts daarvan niet overtuigd.
Je mag bij het schatten van een woning niet vergeten dat een makelaar de waarde van een woning niet bepaalt. Dat doet de markt.
'Je mag bij het schatten van een woning niet vergeten dat een makelaar de waarde van een woning niet bepaalt. Dat doet de markt. Vastgoed verkopen is nu eenmaal een kwestie van vraag en aanbod, daar kan je niet omheen', zegt Johan Krijgsman, CEO van makelaarsnetwerk ERA.
Hoe zal de schatting gebeuren?
Volgens de richtlijn van de EBA moet de schatting door een interne of externe erkende schatter gebeuren, eventueel ondersteund door geavanceerde statistische modellen. Hoe banken dat concreet zullen organiseren, is duidelijk. 'Daar wordt aan gewerkt', klinkt het.
Een schatting is niet gratis. Daar betaalt u nu gemiddeld 250 à 350 euro voor, maar er zijn ook uitschieters tot 600 euro. 'Wat als de lening toch niet wordt toegekend?', vraagt een makelaar zich af.
Of de maatregel betekent dat een kredietdossier langer zal aanslepen, omdat er een schatting moet gebeuren, is niet duidelijk. 'Dat is alvast niet de bedoeling', klinkt het bij een bank.
Wat zullen de gevolgen zijn voor de vastgoedmarkt?
Sommige experts vrezen dat het voor jonge gezinnen moeilijker zal worden om een eigen woning te kopen. 'In de prijsklasse van 200.000 tot 400.000 euro is de concurrentie enorm en zullen jongeren worden weggeconcurreerd door vastgoedinvesteerders', klinkt het. 'Wie voldoende financiële middelen heeft, zal altijd hoger kunnen bieden dan wie beperkte middelen heeft', zegt Frédéric Vandenhende van het investeringsvastgoedplatform Investr. 'En wie kan bieden op vastgoed zonder opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening heeft altijd een streepje voor dan wie dat met een opschortende voorwaarde doet.'
Wie nu een woning wil kopen waarvan de waarde na een schatting lager blijkt te liggen dan de aankoopprijs, moet dat verschil zelf financieren.
'Dit is echt de doodsteek voor jonge koppels met weinig eigen inbreng', zegt Krijgsman. Banken zijn al strenger geworden bij het toekennen van een woonkrediet. Wie leent voor een gezinswoning kan sinds vorig jaar in principe maximaal 90 procent van het aankoopbedrag lenen. 'Wie nu een woning wil kopen waarvan de waarde na een schatting lager blijkt te liggen dan de aankoopprijs, moet dat verschil zelf financieren.'
0 件のコメント:
コメントを投稿