2021年9月6日月曜日

Azelis trapt grootste Brusselse beursgang in jaren af - De Tijd

De grootaandeelhouders van de Antwerpse chemiedistributeur Azelis smeden het ijzer terwijl het gloeiend is, leren de boomende beurskoersen van rivalen Brenntag en IMCD.

Azelis trapt zijn introductie op de Brusselse beurs af, leert een persbericht. Een complete verrassing is de melding niet meer: De Tijd berichtte vorige maand dat de Antwerpse chemiedistributeur de grootste Brusselse beursintroductie in jaren voorbereidde.

Azelis gaat net als de opslagspecialist Shurgard in 2018 bij de IPO alleen aandelen verkopen aan grote beleggers ('qualified investors' in het jargon), kleine beleggers kunnen aandelen alleen 'tweedehands' kopen na de beursintroductie.

Azelis: van smurfenijs tot smeuïge cake

Azelis is bij het brede publiek niet bekend, maar de kans is groot dat vrijwel elke Belg schier dagelijks indirect in aanraking komt met een van de 2.200 chemische producten die het Antwerpse bedrijf bij 45.000 klanten verdeelt. Van de kleurstof voor het smurfenijsje over stoffen die een cake smeuïg maken tot de wasproducten die de onvermijdelijke sporen van dat ijsje en die cake op uw kleding verwijderen. Een portret.

Een deel van de aandelen komt van de verkopende grootaandeelhouders: de private-equityreus EQT, een vehikel van de Zweedse miljardairsfamilie Wallenberg, en het Canadese federale pensioenfonds PSP. Daarnaast hoopt de verdeler van chemische producten via de uitgifte van nieuwe aandelen bij beleggers 880 miljoen euro vers geld op te halen. Dat geld wordt aangewend om de huidige 1,6 miljard schulden te verminderen.  

Als de teller inderdaad tot 880 miljoen euro oploopt, wordt Azelis de grootste Brusselse beursgang van de voorbije jaren. Bpost haalde midden 2013 met zijn beursintroductie 812 miljoen op (zie tabel).

Op meer financiële informatie is het wachten tot de publicatie van het prospectus, maar de timing zit snor: door de snelle heropening van de economie is dit jaar zeker vanuit de autosector de vraag naar chemische producten geëxplodeerd.

De Nederlandse Azelis-rivaal IMCD zag over de eerste jaarhelft de omzet met een vijfde aandikken en de bedrijfswinst steeg bijna de helft. Het Duitse Brenntag draaide een vijfde meer winst bij een omzet die een tiende hoger ging.

De recordresultaten vertalen zich in recordkoersen op de beurs (zie grafiek). Sinds het dieptepunt in maart 2020, bij het begin van de pandemie, is de beurswaarde van IMCD van minder dan 3 naar bijna 10 miljard euro gestegen. Brenntag ging van 5 naar 13 miljard euro en vertaalt die boom binnenkort in een zitje in de verruimde Duitse sterindex DAX.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9hemVsaXMtdHJhcHQtZ3Jvb3RzdGUtYnJ1c3NlbHNlLWJldXJzZ2FuZy1pbi1qYXJlbi1hZi8xMDMzMDIzOS5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿