Electrabel heeft een nieuw positief advies gekregen voor de bouw van een gascentrale in Vilvoorde. Dat laat weinig bewegingsruimte voor minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die binnenkort beslist over de vergunning voor de gascentrale.
Volgens de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC) zou minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een vergunning moeten uitreiken voor de gascentrale die Electrabel in Vilvoorde plant. De adviescommissie reikte daarvoor een voorwaardelijk positief advies uit.
Ze schrijft dat de hinder en effecten van de centrale op mens en milieu tot 'een aanvaardbaar niveau' beperkt kunnen worden, 'mits de naleving van de vergunningsvoorwaarden'. Bovendien is de aanvraag volgens de commissie in overeenstemming met de wettelijke bepalingen.
Electrabel ging deze zomer in beroep tegen de beslissing van de provincie Vlaams-Brabant om de vergunning voor haar geplande gascentrale in Vilvoorde te weigeren. De provinciale deputatie, bestaande uit de N-VA, CD&V en Open VLD, argumenteerde dat de gascentrale door de uitstoot van stikstof onvermijdelijk schade aan de natuur zou berokkenen. De plannen zouden bovendien botsen met de stikstofinstructie van Demir en haaks staan op het luchtbeleidsplan van de stad Vilvoorde.
'Vergunning verlenen'
Demir moet binnenkort in beroep beslissen of ze Electrabel alsnog een vergunning uitreikt. De GOVC duwt de Omgevingsminister alvast in een duidelijk richting: 'Er bestaat aanleiding toe om het beroep (van Electrabel, red.) gegrond te verklaren en de vergunning te verlenen.' De vergunning kan verleend worden 'voor onbepaalde duur'.
Dit is maar een van de zovele adviezen. De minister beslist in alle wijsheid op basis van alle elementen in het dossier.
Of de gascentrale van Electrabel daarmee in een veilige haven belandt, is evenwel nog onzeker. Ook de plannen van de ondernemer Luc Tack voor een nieuwe gascentrale in Tessenderlo kregen een gunstig advies van de omgevingsvergunningscommissie, maar Demir reikte toch geen vergunning uit, omdat de stikstofuitstoot gebrekkig in kaart was gebracht. ‘Dit is maar een van de zovele adviezen', zegt Andy Pieters, de woordvoerder van Demir, over het advies van de GOVC. ‘De minister beslist in alle wijsheid op basis van alle elementen in het dossier.’
Druk zetten
Electrabel geeft aan na de weigeringsbeslissing van de provincie nog bijkomende inspanningen geleverd te hebben om de stikstofuitstoot te beperken. Volgens de energiespeler zouden die gaan 'tot op de grens van het technisch en operationeel haalbare'. 'Als Demir nu weigert, betekent dat de facto dat geen enkel industrieel project in Vlaanderen nog gebouwd kan worden', klinkt het bij politieke tegenstanders van de minister.
Die willen de druk op Demir verhogen om Electrabel een vergunning uit te reiken. Zo wijzen ze erop dat de GOVC in haar advies over Vilvoorde zelfs vragen stelt bij de beslissing van Demir over Tessenderlo.
Voor de gascentrale van Vilvoorde is de inzet erg hoog. Afgelopen weekend raakte bekend dat Vilvoorde als winnaar uit de federale subsidieveiling komt, samen met een tweede gascentrale die Electrabel in Awirs nabij Luik wil bouwen. Beide centrales zouden tegen eind 2025 moeten draaien om de stroombevoorrading te blijven garanderen. Lukt dat niet, dan hangt Electrabel een boete van 4 tot 8 miljoen euro boven het hoofd en rijzen er vragen of het licht zal blijven branden.
0 件のコメント:
コメントを投稿