Er zijn al 29 salmonellagevallen in België die gelinkt kunnen worden aan de Ferrerofabriek in Aarlen. Dat melden het voedselagentschap (FAVV) en Sciensano. Over heel Europa gaat het om 150 gevallen. De fabriek waar ze onder meer Kinder Surprise-eieren produceren, werd vorige week uit voorzorg gesloten.
Op basis van gedetailleerde DNA-analyses op verschillende stoelgangstalen van Belgische patiënten kunnen op dit moment 29 gevallen gelinkt worden aan de salmonella-uitbraak in de Ferrerofabriek in Aarlen. "Daarnaast zijn we nog een 20-tal bijkomende verdachte gevallen aan het onderzoeken", zegt Hélène Bonte van het FAVV aan VRT NWS.
In het totaal zijn nu over heel Europa zowat 150 gevallen bekend die gelinkt kunnen worden aan de fabriek in Aarlen. Het gaat om gevallen in 8 verschillende landen. Net als bij ons loopt in die landen nog een onderzoek naar bijkomende verdachte gevallen.
De fabriek in Aarlen bestaat al sinds eind jaren 70. Het is de enige vestiging waar de Kinder Schoko-Bons worden gemaakt en wereldwijd de grootste productievestiging voor Kinder Surprise. Volgens Ferrero zelf rollen er normaal gezien bijna 18 miljoen Kinder Schoko-Bons, 2 miljoen Kinder Surprises en 4 miljoen Raffaello dagelijks van de band.
Wat is er gebeurd?
De bal ging begin vorige week aan het rollen toen er uit verschillende Europese landen berichten kwamen van salmonellabesmettingen die mogelijk een link zouden hebben met producten van de Italiaanse snoepfabrikant Ferrero. De bron van die besmetting was wellicht de Ferrerofabriek in Aarlen in de provincie Luxemburg.
De besmetting zelf zou van december dateren en Ferrero ging ervan uit dat er geen besmette producten de fabriek hadden verlaten, dus hadden ze het voedselagentschap (FAVV) niet op de hoogte gebracht.
Helaas bleek dat een foute inschatting, want er zijn dus wel degelijk besmette producten in de winkelrekken beland. Het FAVV besloot daarop de fabriek voorlopig te sluiten en alle producten van het "Kinder"-gamma terug te roepen.
Het onderzoek bij de fabriek in Aarlen en de mogelijke oorzaak van de salmonella-infecties is nog steeds lopende. "Het is aan Ferrero om ons garanties te geven dat ze in de juiste omstandigheden voor de voedselveiligheid kunnen produceren", zegt Bonte daarover.
Er is ook een onderzoek gestart door het parket van Luxemburg. De fabriek ligt voorlopig nog steeds stil. De 700 personeelsleden worden wel gewoon doorbetaald.
Wat is salmonella?
"Salmonella is een ziekmakende darmbacterie, die via een fecale besmetting - via uitwerpselen - in onze voedselketen terecht kan komen", zei professor Kwaliteitszorg en Risicoanalyse in de Agrovoedselketen aan de universiteit van Gent Liesbeth Jacxsens vorige week in het Radio 1-programma "De wereld vandaag".
Wie besmet wordt met de bacterie, kan salmonellose krijgen, een ziekte waarvan je koorts, krampen en diarree kan krijgen. "Je kan er dus goed ziek van worden", zegt professor Jacxsens. "Zeker als je tot de zogenoemde yopi’s behoort: jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met immuniteitsproblemen." Meestal is de ziekte niet gevaarlijk, stelt de professor ook gerust.
Doorgaans denken we bij een salmonellabesmetting dat je ze oploopt na het eten van kippen- en varkensvlees of (echte) eieren. Maar na het eten van chocolade-eieren? Dat komt niet zo vaak voor, al wijst Jacxsens erop dat er in het verleden wel degelijk salmonella-uitbraken zijn veroorzaakt door het eten van chocolade.
"Chocolade komt namelijk van de cacaoboon. Dat is een natuurlijk product, dat fecaal besmet kan worden." Lees: dieren kunnen hun uitwerpselen erop achterlaten. De professor wijst erop dat er in het verleden al salmonellabesmettingen ontstaan zijn bij de verwerking van cacaobonen, omdat ze moeilijk te verhitten zijn. De bacterie kan namelijk doodeenvoudig gedood worden door verhitting, maar bij het productieproces van chocolade is dat niet vanzelfsprekend.
0 件のコメント:
コメントを投稿