2022年4月16日土曜日

Algoritmes moeten gemeenten helpen om malafide ondernemers te ontmaskeren: "Gericht criminaliteit opsporen" - VRT NWS

Tien Vlaamse steden en gemeenten gaan het komende jaar een criminaliteitsplatform van Graydon gebruiken om mogelijk malafide ondernemingen op te sporen. "Zo kunnen we louche handelszaken uit de drugscriminaliteit of waar ze zwart geld witwassen sneller opsporen", zegt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) aan VRT NWS.

Mogelijk malafide bedrijven opsporen met data. Het klinkt als sciencefiction, maar dat is precies wat het criminaliteitsplatform van Graydon, gespecialiseerd in data-analyse van ondernemingen, doet. "We hebben een 35-tal data-elementen kunnen onderscheiden waarvan we zien als ze zich voortdoen, zeker als dat cumulatief is, dat er een kans is dat een bedrijf betrokken is bij bepaalde criminele activiteiten", zegt Eric Van den Broele van Graydon aan VRT NWS.

Om veiligheidsredenen kan Graydon die 35-data-elementen niet allemaal vrijgeven, maar het gaat om bijvoorbeeld om oprichtingsaktes. "Als een bedrijf een oprichtingsakte heeft waarin de ondernemer aangeeft zowel visboer, boekhouder als autohandelaar te willen worden, dan is dat afwijkend", legt Van den Broele uit.

Het systeem maakt grotendeels gebruik van openbare data

Eric Van den Broele van Graydon

Het systeem geeft ondernemingen een score van 0 tot 10. Hoe hoger de score, hoe meer afwijkende punten er door de algoritmes zijn vastgesteld. "Het platform geeft niet alleen een score, maar legt ook uit waarom die score wordt gegeven", zegt Van den Broele die benadrukt dat de scores van het systeem zelf nooit als bewijslast kunnen gebruikt worden, maar wel de beeldvorming van het onderzoeksteam ondersteunen.

Hoe zit dat dan met de privacy? "Het systeem bestudeert bedrijfsstructuren en richt zich helemaal niet op personen", legt Van den Broele uit. "Bovendien maakt het systeem grotendeels gebruik van publieke data aangevuld met data die niet  door het grote publiek consulteerbaar zijn, maar wel beschikbaar en nauwkeurig afgecheckt zijn op privacy."

250.000 euro

Het systeem is al getest in verschillende politiezones. Het zal nu dus ook gebruikt worden in tien testgebieden bestaande uit politiezones en gemeente- en stadsbesturen voor bestuurlijke handhaving. Het gaat concreet om Aalst, Antwerpen, Genk, Kortrijk, Turnhout, Maaseik, Sint-Niklaas, Sint-Pieters-Leeuw, Vilvoorde en politiezone Westkust.

Als alles goed loopt gaan we het in heel Vlaanderen uitrollen

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA)

"Met een paar muiskliks kunnen gemeenten te weten komen wat er achter de gevel van een handelszaak plaatsvindt", legt Demir uit. "Nu is dat soms maanden speurwerk. Het platform laat toe om louche handelszaken die bijvoorbeeld bezig zijn met drugscriminaliteit of het witwassen van zwart geld sneller op te sporen."

"We gaan het nu in de testgebieden uittesten", zegt de minister nog. "Als alles goed loopt, gaan we het in heel Vlaanderen uitrollen. Nu merken we dat lokale criminaliteit opschuift van steden waar wel zwaar gehandhaafd wordt, naar steden of gebieden waar dat minder het geval is. Dan is dat dweilen met de kraan open."

Daarnaast wil minister Demir het platform ook testen bij de milieu-inspectie. "We zien ook heel wat inbreuken op de milieu-wetgeving. Denk maar aan mestfraude of ook drugsafval dat in natuurgebieden wordt gedumpt", zegt Demir daarover. "Vandaar dat de milieu-inspectie ook met het instrument zal werken in een testfase."

Het hele systeem zou 250.000 euro kosten.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNC8xNS9jcmltaW5hbGl0ZWl0cGxhdGZvcm0tcHJvZWZwcm9qZWN0LTEwLWdlbWVlbnRlbi1kZW1pci_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿